Ο εννιασέλιδος τιμοκατάλογος της Intellexa που δόθηκε σε ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας τον Φεβρουάριο του 2021 (18 Φεβρουαρίου), οι οποίες, όμως, σύμφωνα με τους New York Times, φέρονται να απέρριψαν την αγορά του Predator είναι αποκαλυπτικός. Όχι μόνο για τη τιμή αλλά και για τις δυνατότητες του συστήματος παράνομων παρακολουθήσεων.

Το βασικό πακέτο του Predator κοστίζει 13,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η τιμή μπορεί να φθάσει έως και 23 εκατομμύρια ευρώ.

Οι παροχές της Intellexa και το Predator

Το αρχικό πακέτο προσβολών αφορά 20 ταυτόχρονες σε λειτουργία συσκευές (iOS & Android), με μάξιμουμ επιμολύνσεις 400 στόχων.

Το βασικό πακέτο προβλέπει και εκπαίδευση σε περιορισμένο αριθμό ατόμων -10 άτομα- σε δύο φάσεις, 14 ημερών και κάθε τρίμηνο από ένα τριήμερο στις εγκαταστάσεις της Intellexa.

H εταιρεία προσφέρει 12μηνη εγγύηση και 24/7 επιχειρησιακή και τεχνική υποστήριξη.

Οι όροι πληρωμής προβλέπουν προκαταβολή 50% και πληρωμή του 40% με την παράδοση και την εγκατάσταση του εξοπλισμού.

Διαβάστε ακόμη – Υποκλοπές: Το «τρίγωνο» που εγκατέστησε το Predator στην Υπηρεσία Πληροφοριών και η λίστα των «χειριστών» του

Πού είναι το Predator;

H Intellexa θα παρείχε, σύμφωνα με την απόρρητη πρόταση προς τους Ουκρανούς, όλον τον εξοπλισμό, λογισμικό και εκπαίδευση ενώ οι ουκρανικές υπηρεσίες θα ήταν υπεύθυνες για τους servers, cloud, επιμολυσμένες διευθύνσεις ιστότοπων και την αλυσίδα ανωνυμοποίησης.

Έτσι, είναι προφανές πως τόσο ο εξοπλισμός που τοποθετείται σε έναν χώρο όσο και τα ψηφιακά αποτυπώματα είναι δυνατόν να εντοπιστούν. Το ερώτημα είναι πού έχει εγκατασταθεί το Predator στην Αθήνα για να το εντοπίσουν οι αρμόδιοι της ΑΔΑΕ ή οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης.

Έχουν υπάρξει δημοσιεύματα ότι θα μπορούσε να βρίσκεται στο Κέντρο Τεχνολογίας της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, πως η ΑΔΑΕ σε έλεγχο που έκανε δεν βρήκε τίποτα, πως η ΑΔΑΕ έψαξε σε λάθος κτήριο. Αν δεχθούμε την επίσημη άποψη πως καμία κρατική υπηρεσία δεν το έχει προμηθευτεί τότε η εταιρεία που το προμήθευσε μπορεί μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης να το εντοπίσει, όπως και το cloud που βρίσκεται – αν πλέον δεν έχουν όλα εξαφανιστεί και διαγραφεί-.

Στον τιμοκατάλογο σημειώνονται αναλυτικά όλες οι συσκευές που μπορεί να προσβάλλει το λογισμικό, ενώ η τιμή αυξάνεται κατακόρυφα εάν ο χρήστης θέλει το λογισμικό να μην καταστρέφεται σε περίπτωση επανεκκίνησης της συσκευής.

Διαβάστε ακόμη: Υποκλοπές – Βόμβα NYT: Ομολογία κυβέρνησης για αδειοδότηση σε Intellexa να πουλήσει το Predator

Το μολυσμένο λογισμικό δεν… πεθαίνει

Το λογισμικό δεν καταστρέφεται εάν η συσκευή επανεκκινήσει (reboot) ή είναι κλειστή αλλά με κόστος 2,4 εκατ. ευρώ. Αν οι υπηρεσίες θέλουν να παρακολουθούν διεθνείς τηλεφωνικούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων, εκτός χώρας το κόστος είναι 3,5 εκατ. ευρώ.

Έτσι, μόνον αν αλλάζει συσκευή ο στόχος ή γίνει εργοστασιακή επανεκκίνηση μπορεί να σταματήσει η λειτουργία του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνουν νέες απόπειρες επιμόλυνσης μέσω νέων συνδέσμων που θα πρέπει να κλικάρει ο χρήστης.

Το βανάκι παρακολούθησης

Διαθέτει και δυνατότητα υποκλοπής Wifi με φορητό backpack και εγκατάστασης του μολυσμένου λογισμικού χωρίς να απαιτείται να κάνει click σε σύνδεσμο ο στόχος της παρακολούθησης. Το κόστος ανέρχεται σε 950.000 ευρώ.

Το βανάκι παρακολούθησης που είχε με τον φορητό εξοπλισμό στην Κύπρο ο ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν, πρώην ανώτερος αξιωματικός της ισραηλινής στρατιωτικής αντικατασκοπίας, που όμως αποστρατεύτηκε υπό τη σκιά κατηγοριών για κακοδιαχείριση, και το διαφήμιζε με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί, αφού προηγουμένως απέφυγε τη φυλάκιση με συμβιβασμό ενός εκατομμυρίου ευρώ, και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα κοστίζει 4,5 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα είναι ποιος στην Ελλάδα πλήρωσε περί τα 15 εκατ. ευρώ για να έχει το σύστημα, αφού η κυβέρνηση το αρνείται ή μήπως η Ιntellexa το νοίκιαζε;

Ολόκληρη η απόρρητη προσφορά της Intellexa στους Ουκρανούς για αγορά του Predator