Ο «σταρ σεφ» της  Γερμανίας Φρανκ Χέπνερ βρίσκεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της BILD, μεταξύ των συλληφθέντων στο πλαίσιο της έρευνας για την οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ», η οποία είχε ως στόχο την ανατροπή του πολιτεύματος.

Ο «Γκόρντον Ράμσεϊ της Γερμανίας», όπως έχει χαρακτηριστεί, θα είχε ως αρμοδιότητα τις καντίνες του «στρατιωτικού βραχίονα» της ομάδας, αλλά και του «νέου» Ράιχ.

Ποιος είναι ο Φρανκ Χέπνερ

Ο αυστριακός σεφ και επιχειρηματίας της εστίασης συνελήφθη, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Die Presse, στο Κίτσμπιουελ και, όπως διέρρευσε, πρόσφατα είχε αγοράσει τροχόσπιτο, γεννήτρια, μαγειρικά σκεύη και τρόφιμα. Η Kronen Zeitung αναφέρει ότι ο κ. Χέπνερ, από κοινού με έναν πρώην αλεξιπτωτιστή, ο οποίος έχει επίσης συλληφθεί, θα αναλάμβανε την ευθύνη λειτουργίας κυλικείων σε διάφορα σημεία για την εξυπηρέτηση των «στρατιωτών».

Η σύλληψη του διάσημου σεφ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγινε στο Κίτσμπιουελ του Τιρόλου, όπου εργαζόταν περιστασιακά ως προσκεκλημένος πολυτελούς ξενοδοχείου.

Η σύλληψη του Φρανκ Χέπνερ έλαβε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα στον ταμπλόιντ Τύπο της Γερμανίας, της Αυστρίας, αλλά και της Ισπανίας, καθώς σύντροφος της κόρης του σεφ, της Σαλιμάρ Χέπνερ, είναι ο Ντάβιντ Αλάμπα, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αυστρίας, πρώην παίχτης της Μπάγερν Μονάχου και νυν της Ρεάλ Μαδρίτης.

Προηγήθηκε η σύλληψη του Πρίγκιπα του Ρόις

Πριν τον σεφ είχε συλληφθεί και ο Ερρίκος ΧΙΙΙ, Πρίγκιπας του Ρόις. Στο προφίλ του εστιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και μεταξύ άλλων σημειώνει: «»Ερρίκος XIII» – το όνομα παραπέμπει σε ηγεμόνα ή τουλάχιστον σε αρχηγό δυναστείας. Ο Πρίγκιπας του Ρόις, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη ως ύποπτος για τρομοκρατία, απέχει πολύ από αυτό.

Στην πραγματικότητα ο Οίκος των Ρόις ήταν μια τις οικογένειες που ηγήθηκαν ενός πριγκιπάτου του Γερμανικού Ράιχ μέχρι το τέλος της μοναρχίας το 1918. Αλλά δεν είναι ο μόνος καταχωρημένος Πρίγκιπας στο μητρώο ευγενών ‘Gotha’, που φέρει το όνομά αυτό συνοδευόμενο από έναν αριθμό. Κάθε νόμιμος άρρεν απόγονος του συγκεκριμένου Οίκου φέρει το όνομα Ερρίκος εδώ και 800 χρόνια».

Ενδιαφέρον έχουν και όσα γράφει η FAZ για την κοσμοθεωρία και την οικονομική κατάσταση του Ερρίκου ΧΙΙΙ: «Τα τελευταία χρόνια είχε ασπαστεί τον εσωτερισμό. Σε εκδήλωση το 2020 στη Βιέννη δήλωνε ότι θέλει να φέρει την αγάπη και την ειρήνη στον κόσμο (…) Ανησυχούσε επίσης πολύ για την απαλλοτρίωση της οικογενειακής περιουσίας του στη Θουριγγία (…)

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η οικονομική κατάσταση του Ρόις ήταν οριακή. Φέρεται να είχε προβλήματα με την πληρωμή λογαριασμών στα ακίνητά του και να είχε λάβει διάφορα δάνεια».

Γιατί κατηγορούνται οι συλληφθέντες

Οι εξελίξεις στη Γερμανία μετά την εξάρθρωση της φερόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» είναι καταιγιστικές και οι αναφορές στα γερμανικά ΜΜΕ συνεχείς.

Σε σχόλιό της η γερμανική ραδιοφωνία DLF παρατηρεί: «Οι αστυνομικές έφοδοι δείχνουν ότι οι αρχές ήταν πολύ προσεκτικές, αλλά και ότι η ακροδεξιά απειλή είναι μεγάλη.

Οι κατηγορίες που συνόψισε ο Γενικός Εισαγγελέας είναι σοβαρές: σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης και προετοιμασία πραξικοπήματος. Η ιδεολογία των Πολιτών του Ράιχ τροφοδοτείται από τη συνολική απόρριψη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας και των εκπροσώπων της (…)

Οι συλλήψεις καταδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται εν κινήσει, αναζητά όπλα και καταστρώνει σχέδια. Το χειρότερο με τη συγκεκριμένη ομάδα είναι οι καλές προσβάσεις που είχε σε κεντρικούς θεσμούς, από την Μπούντεσταγκ μέχρι την Μπούντεσβερ».

Το χειρότερο σενάριο

Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί πρακτικά θα ήταν μια υπόθεση ομηρίας στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, που θα έληγε μεν με την επιβολή της τάξης αλλά και, ενδεχομένως, με θύματα.

Κάτι άλλο που θα μπορούσε ίσως να επιχειρηθεί θα ήταν μια επεισοδιακή εισβολή στο γερμανικό κοινοβούλιο παρόμοια με εκείνη που είχαν επιχειρήσει οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο του 2021.

Οι καλούμενοι «Πολίτες του Ράιχ» («Reichsbürger») παρουσιάζονται να έχουν περίπου 21.000 μέλη σε Γερμανία και Αυστρία. Τα μέλη τους δεν είναι πολλά (Γερμανία και Αυστρία έχουν μαζί πληθυσμό που ξεπερνά τα 90 εκατομμύρια) αλλά δεν είναι και λίγα, ενώ είναι διάσπαρτα σε πολλά γερμανικά κρατίδια. Μεταξύ αυτών των μελών, υπάρχουν μάλιστα και άτομα που γνωρίζουν να χειρίζονται όπλα όπως πρώην στρατιώτες.

Ωστόσο, η επιχείρηση «Σκιά» των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας της Γερμανίας κατάφερε, με χιλιάδες αστυνομικούς διασκορπισμένους σε όλη τη γερμανική επικράτεια, να αποσοβήσει τα σχέδια πραξικοπήματος.