Το νέο της πυρηνικό βομβαρδιστικό stealth B-12 Raider, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το «πιο προηγμένο στρατιωτικό αεροσκάφος που φτιάχτηκε ποτέ», παρουσίασε με κάθε επισημότητα η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Το θηριώδες βομβαρδιστικό που κοστίζει 700 εκατ. δολάρια αναμένεται να αντικαταστήσει σταδιακά στρατιωτικά αεροσκάφη που πέταξαν για πρώτη φορά στον Ψυχρό Πόλεμο.

Αν και συγκεκριμένες λεπτομέρειες τού υπερ-αεροσκάφους τεχνολογίας stealth, παραμένουν υπό άκρα μυστικότητα το B-21 Raider έχει δυνατότητα μεταφοράς τόσο πυρηνικών όσο και συμβατικών όπλων.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις σχεδιασμού, το B-21 είναι ένα βομβαρδιστικό stealth μεγάλης εμβέλειας, εξαιρετικά επιβιώσιμο, ικανό να μεταφέρει ένα μείγμα συμβατικών και πυρηνικών πυρομαχικών. Το αεροσκάφος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των στόχων εθνικής ασφάλειας και στη διασφάλιση των συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο B-21 που αποκαλύφθηκε στις 2 Δεκεμβρίου είναι ένα από τα έξι υπό παραγωγή. Καθένα θεωρείται δοκιμαστικό αεροσκάφος, αλλά το καθένα κατασκευάζεται στην ίδια γραμμή παραγωγής, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία, διαδικασίες και τεχνικούς που θα κατασκευάσουν αεροσκάφη παραγωγής. Αυτή η προσέγγιση έδωσε τη δυνατότητα στους μηχανικούς και τους τεχνικούς παραγωγής να συλλάβουν διδάγματα και να τα εφαρμόσουν απευθείας στα αεροσκάφη που ακολουθούν, δίνοντας έμφαση στην επαναληψιμότητα, την παραγωγικότητα και την ποιότητα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, δήλωσε ότι κατασκευή του «ήταν η απόδειξη των διαχρονικών πλεονεκτημάτων της Αμερικής όσον αφορά την εφευρετικότητα και την καινοτομία».