Για ένα πράγμα δεν πρέπει να έχουν παράπονο οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: την έλλειψη προσοχής από τη γερμανική πολιτική. Μέσα Ιουνίου ο καγκελάριος Σολτς έκανε μια περιοδεία-αστραπή στην περιοχή, αρχές Νοεμβρίου το Βερολίνο διοργάνωσε Συνάντηση Κορυφής με τους πρωθυπουργούς των χωρών της Αλβανίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνη, του Κοσσυφοπεδίου της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας. Και από σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Επίσκεψη «ενθάρρυνσης»
Συνάντηση Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο
Πρωταρχικό θέμα ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά βέβαια και η ενθάρρυνση των δύο χωρών στον δύσκολο δρόμο προς την ΕΕ. Σε αποκλειστική συνέντευξη προς τη Deutsche Welle, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξέφρασε την κατανόησή του για «την κάποια ανυπομονησία, αλλά το ταξίδι στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία χρησιμεύει επίσης στο να στείλει μήνυμα στην περιοχή, ότι εάν σημειωθεί η αντίστοιχη πρόοδος στο εσωτερικό, τότε η πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ θα γίνει επίσης πιο διαχειρίσιμη». Ο πόλεμος στην Ουκρανία απασχολεί ιδιαίτερα τον Γερμανό πρόεδρο. Την περασμένη άνοιξη η ουκρανική ηγεσία αρνήθηκε να τον υποδεχθεί στον Κίεβο λόγω των στενών σχέσεων που διατηρούσε με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ενεργούς πολιτικής του. Αλλά η επίσκεψη έγινε τελικά τον περασμένο Οκτώβριο και οι τόνοι κατέβηκαν.
Ρωσικό όπλο ο δύσκολος χειμώνας
Ο Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμάιερ εξέφρασε την ανησυχία για την κατάσταση των ανθρώπων στις εμπόλεμες περιοχές. «Είδαμε τί θα μπορούσε να συμβεί σε όλους τους κατοίκους της Ουκρανίας, κακουχίες, σκοτάδι και κρύο» είπε στη DW. «Δεν έχουμε μόνο έναν βάναυσο επιθετικό πόλεμο, ο οποίος διεξάγεται μόνο στρατιωτικά κατά του ουκρανικού στρατού, αλλά έχουμε επιπλέον – κι αυτό γίνεται όλο και πιο ορατό όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα – μια βάναυση επίθεση σε κρίσιμες υποδομές και φυσικά στον άμαχο πληθυσμό».
«Η έκφραση γνώμης είναι ένα σημαντικό αγαθό»
Σταϊνμάιερ: «Η έκφραση γνώμης είναι ένα σημαντικό αγαθό»
Ο κ. Σταϊνμάιερ, που έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και υπουργός Εξωτερικών, θεωρεί ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για συνομιλίες για πιθανή κατάπαυση του πυρός. «Όλες οι συστάσεις να γίνει εκεχειρία τώρα είναι φυσικά επιπόλαιες. Γιατί μια ανακωχή σε αυτό το σημείο του πολέμου θα σήμαινε κάτι σαν έγκριση της αδικίας που έχει ήδη συμβεί. Μια εκεχειρία τώρα θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα κρατούσε τα κατεχόμενα εδάφη για τον εαυτό της. Και μαζί με αυτό θα νομιμοποιούσε τις παραβιάσεις των συνόρων, την αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο και την αρπαγή γης. Αυτό δεν μπορεί να είναι το νόημα μιας κατάπαυσης του πυρός».
Για τις διαδηλώσεις στην Κίνα κατά της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό ο Γερμανός πρόεδρος εξέφρασε την κατανόησή του: «Όλοι μας θυμόμαστε τον δικό μας αγώνα κατά της πανδημίας και την επιβάρυνση. Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε πόσο μεγάλο είναι το βάρος για τους ανθρώπους στην Κίνα, όπου τα μέτρα είναι πολύ πιο αυστηρά, πολύ πιο μακροχρόνια και διαρκούν ακόμη και σήμερα. Γι αυτό έχω κατανόηση για την ανυπομονησία τους, που τη δείχνουν στον δρόμο. Η έκφραση γνώμης είναι ένα σημαντικό αγαθό».
Γενς Τουράου,dpa
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου