Τα ενεργειακά και η κατάσταση στην Ουκρανία βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η συνάντηση των δύο ηγετών ξεκίνησε πριν από λίγο στην Αστάνα του Καζακστάν όπου διεξάγεται η 6η Σύνοδος Κορυφής της Διάσκεψης για τη Συνεργασία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).

Διαφορετικός ήχος

Στις πρώτες τους δηλώσεις πριν από τη συνάντηση, οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας έκαναν τις πρώτες τους δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, με τον Πούτιν να τονίζει ότι «θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία το μεγαλύτερο κέντρο φυσικού αερίου στον κόσμο» και τον Ταγίπ Ερντογάν να δίνει έμφαση στον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου, σημειώνοντας ότι «το άνοιγμα της πρώτης τουρμπίνας του Άκουγιου το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα φέρει έναν διαφορετικό ήχο στον κόσμο».

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι η ασφαλέστερη οδός για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όλες οι συμφωνίες που έγιναν τον Αύγουστο εκπληρώνονται. Οι αρμόδιοι υπουργοί εκπληρώνουν όλους τους στόχους που έχουν τεθεί. Πραγματοποιούνται μελέτες τόσο για την επενδυτική διαδικασία όσο και για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Άκουγιου. Επί του παρόντος, 22.000 άνθρωποι εργάζονται στον τομέα αυτό.

Το Μάιο το πρώτο καύσιμο

»Στόχος μας είναι να φέρουμε το πρώτο καύσιμο τον Μάιο του επόμενου έτους, οπότε θα εισέλθουμε σε μια νέα φάση. Η Τουρκία έχει γίνει η ασφαλέστερη διαδρομή. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον αγωγό φυσικού αερίου πιο εντατικά. Ο όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών αυξάνεται. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για άλλα θέματα. Θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία το μεγαλύτερο κέντρο φυσικού αερίου στον κόσμο».

Για τη συμφωνία μεταφοράς των σιτηρών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι «ένα μικρό μέρος των σιτηρών εξακολουθεί να πηγαίνει στις φτωχότερες χώρες. Οι χώρες που αγοράζουν ουκρανικά σιτηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης οφείλουν ευγνωμοσύνη στον Ερντογάν».

Τερματισμός της αιματοχυσίας το συντομότερο δυνατό

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον Πούτιν, σχολίασε: «Όπως είπατε, είμαστε αποφασισμένοι να μεταφέρουμε τα σιτηρά και τα λιπάσματα της Ρωσίας σε υπανάπτυκτες χώρες. Μπορούμε να συνεργαστούμε για να καθορίσουμε ακόμη και τα ονόματα αυτών των χωρών. Νομίζω ότι κάνοντάς το αυτό θα στρέψουμε πολλές ισορροπίες στον κόσμο υπέρ μας, ενώ τα βήματα αυτά θα ενοχλήσουν ορισμένους κύκλους και θα ευχαριστήσουν τις υπανάπτυκτες χώρες».

Επιπλέον, ο Tούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει την προσπάθειά της για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη δυναμική που έχει επιτευχθεί και να τερματίσουμε την αιματοχυσία το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Ερντογάν στην ομιλία του, ενώ στάθηκε και στην συμφωνία που συνήψε η Τουρκία με την Ρωσία αναλαμβάνοντας το ρόλο του μεσολαβητή και η οποία επέτρεψε στους Ουκρανούς να ξαναρχίσουν τις εξαγωγές σιτηρών και οδηγώντας σε ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Όλοι βιώνουμε στενά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα», είπε. «Πάντα λέω ότι μια δίκαιη ειρήνη μπορεί να εδραιωθεί με τη διπλωματία, ότι δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο και ηττημένοι στη δίκαιη ειρήνη».