Συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου ο κινεζικός πύραυλος που προκάλεσε διεθνή ανησυχία καθώς κινείτο ανεξέλεγκτος σε φθίνουσα τροχιά μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του.
Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος, το πρώτο στάδιο του πυραύλου Long March 5B «εισήλθε στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό γύρω στις 10.45 MDT», δηλαδή στις 19.45 ώρα Ελλάδας.
«Σας παραπέμπουμε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη διασπορά των συντριμμιών και την περιοχή συντριβής».
Η μετεωρική κάθοδος του διαστημικού σκουπιδιού φαίνεται ότι καταγράφηκε από παρατηρητή στο Κουτσίνγκ της Μαλαισίας που νόμιζε ότι έβλεπε μετέωρο.
meteor spotted in kuching! #jalanbako 31/7/2022 pic.twitter.com/ff8b2zI2sw
— Nazri sulaiman (@nazriacai) July 30, 2022
«Το βίντεο από το Κουτσίνγκ υποδηλώνει ότι [ο πύραυλος] βρισκόταν ψηλά στην ατμόσφαιρα εκείνη τη στιγμή» ανέφερε μέσω Twitter ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστροφυσικός και ειδικός στην παρακολούθηση δορυφόρων στο Χάρβαρντ.
Zoom in on the reentry region. The video from Kuching implies it was high in the atmoisphere at tha time – any debris would land hundreds of km further along track, near Sibu, Bintulu or even Brunei. pic.twitter.com/qH1x67KBek
— Jonathan McDowell (@planet4589) July 30, 2022
Αυτό σημαίνει ότι «τυχόν συντρίμμια θα πρέπει κατέπεσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, κοντά στο Σίμπου, το Μπιντούλου ή το Μπρουνέι».
«Είναι απίθανο αλλά όχι αδύνατο» να έπεσαν θραύσματα σε κατοικημένη περιοχή, συνέχισε σε επόμενη ανάρτηση.
Μετεωρική πτώση
Το πρώτο στάδιο του πυραύλου Long March 5, ένας μεταλλικός σωλήνας μήκους περίπου 20 μέτρων και βάρους 23 τόνων, αναμενόταν να μην καταστραφεί πλήρως κατά τη μετεωρική κάθοδό του στην ατμόσφαιρα.
Δεδομένου ότι το μεγάλο εξάρτημα κινούταν ανεξέλεγκτο και περιστρεφόταν, η ακριβής πρόβλεψη του πότε και του πού θα κατέπεφταν τα συντρίμμια ήταν αδύνατη.
Σε επιφυλακή είχαν τεθεί και οι ελληνικές αρχές, καθώς η Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας της ΕΕ (EASA) είχε προειδοποιήσει ότι το διαστημικό σκουπίδι θα μπορούσε να διέλθει από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.