Εναν μήνα τώρα δεν ήθελα με κανένα αντάλλαγμα να είμαι πυροσβέστης ή Στυλιανίδης, ημερολόγιό μου: στιγμή δεν σταμάτησαν τα μελτέμια να φυσούν, οι φωτιές στα δάση να φουντώνουν, τα αεροπλάνα να πετούν, οι πυροσβέστες να τρέχουν.

Δήμαρχος ήθελα να είμαι, να λέω στις κάμερες «το κράτος είναι άχρηστο, άργησαν να έρθουν τα αεροπλάνα να σβήσουν την πυρκαγιά που άναψαν αθηναίοι οικοπεδοφάγοι στον ξερότοπο που δεν καθαρίσαμε».

Και να μου λένε μετά στα καφενεία οι συνταξιούχοι που τσακώνονται συνεχώς αν θα μοιράσει περισσότερα αναδρομικά ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας: «Μπράβο, δήμαρχε, ωραία τους τα είπες».

– Στην ανάλγητη οπλοφορούσα Αμερική, τις εθνικές οδούς τις καθαρίζουν εθελοντές. Στην ειδυλλιακή ανθρώπινη Ελλάδα ο εθελοντισμός θεωρείται κοροϊδία και απάτη, να ξεζουμίζεις τον λαό. Δεν θα βρεθούν δέκα φωτισμένοι άνθρωποι να πάρουν την πρωτοβουλία να κάνουν τους συνταξιούχους χρήσιμους στην κοινωνία;

– Είχα γράψει για την Ιταλία, επειδή στις επόμενες εκλογές μειώνονται οι βουλευτικές έδρες από 630 σε 400 και της Γερουσίας από 315 σε 200, ότι «αν οι επί σφαγή εκατοντάδες βουλευτές και γερουσιαστές δεν καταφέρουν να αναβάλουν τις εκλογές, θα πει ότι η κρίση στην Ευρώπη είναι πολύ σοβαρότερη από όσο νομίζουμε, ημερολόγιό μου».

Μάλλον έτσι είναι: Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια και Πεντάστεροι δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο Μάριο Ντράγκι παραιτήθηκε οριστικά, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δεν βρήκε πάλι κάποιον λαγό στο συρτάρι όπου φυλάει το σύνταγμα της Ιταλίας – στις 25 Σεπτεμβρίου θα συμβεί αυτό από το οποίο γλιτώσαμε εμείς: εκλογές.

Για να προσφέρουν εκατόμβες βουλευτών θυσία στον βωμό των εκλογών, χωρίς να ακούν τις ικεσίες τους για λίγους μήνες ζωής ακόμη, θα πει ότι οι ηγεσίες των κομμάτων ψυχανεμίζονται πλούσια λάφυρα για λογαριασμό τους.

Ελληνοϊταλικός ανταγωνισμός

Αμέσως τα ιταλικά δεκαετή ομόλογα εκτόπισαν τα ελληνικά ως τα χειρότερα της Ευρώπης: κοιτάω τους πίνακες, η απόδοσή τους είναι 3,65%, ενώ των ελληνικών 3,57% – ακολουθούν τα ένδοξα αδελφικά ομόλογα της Κύπρου με 3,19%.

– Αν είχε συμμορφωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα – σε ύφος «αν είσαι άντρας, έλα να μετρηθούμε» – για εκλογές το φθινόπωρο, θα ήμασταν ακόμη πρώτοι στη φτήνια των έτσι ή αλλιώς «για τα σκουπίδια» (στην καθομιλουμένη: junk) ομολόγων μας και με διαφορά· μπορεί και την Τουρκία να ξεπερνούσαμε που δανείζεται με πάνω από 17%, να μάθει πόσα απίδια χωράει ο σάκος του έλληνα φορολογούμενου – α, ναι: και το δημόσιο χρέος έφθασε τα 358 δισ. ευρώ, 13,5 δισ. παραπάνω από πέρυσι, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ· 1.300 ευρώ στον καθένα μας φόρτωσε η κυβέρνηση τη χρονιά που πέρασε.

Μας μέτρησε κιόλας η ΕΛΣΤΑΤ, μας βρήκε 10.400.000 νοματαίους, 400.000 λιγότερους από ό,τι πριν από δέκα χρόνια που μας είχε ξαναμετρήσει. Τότε χρωστάγαμε 300 δισεκατομμύρια· τα χρέη μας αυξάνονται, εμείς λιγοστεύουμε, είναι ολοφάνερο ότι το έθνος βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

– Η Τουρκία διά χειλέων Τσαβούσογλου είπε το προφανές: «Δεν ξέρω τι ακριβώς ψήφισαν στο Κογκρέσο αλλά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών το έχει ενημερώσει επισήμως ότι η Ελλάδα θεωρεί παραβιάσεις και τις πτήσεις στα δέκα μίλια, ενώ κανείς δεν της αναγνωρίζει τόσο εναέριο χώρο».

Μολοντούτο, το εν Αθήναις Καποδιστριακό ανακήρυξε τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ «επίτιμο διδάκτορα», νομίζοντας ότι έτσι ασκεί εξωτερική πολιτική και επιπλέον μας εμψυχώνει. Οπως και τότε που ανακήρυξε σοφό και επίτιμο διδάκτορα τον τσάρο Βλαδίμηρο· η Σύγκλητος νομίζει ότι με τέτοια λιλιά θαμπώνει τους ισχυρούς της Γης – ενώ η ίδια είναι θαμπωμένη και δεν βλέπει τι κάνει.

– Κοίτα να δεις: δεν πρόλαβε η ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώσει τα χρέη μας, πάλι στην πρώτη θέση βρεθήκαμε με απόδοση 3,57% έναντι 3,52% των Ιταλών. Που θα πει, το ξανασκέφθηκαν οι αγορές: δεν γίνεται οι ιταλοί πολιτικοί να είναι χειρότεροι από τους Ελληνες.

Ο μήνας που τρέφει τους έντεκα

– Εχουμε εξαντλήσει τη σοφία μας υπερασπιζόμενοι την Ακρόπολη και την κληρονομιά της Μελίνας. Ως υπουργός έλεγε διάφορα άσχετα, μεγαλοπρεπέστατα ελληνοπρεπή, και έλιωναν τα γερόντια της UNESCO που τη θυμόντουσαν σαν «Ιλια» ή «Στέλλα». Στον χειρότερο ρόλο της ζωής της, πήγε στην Οξφόρδη προσκεκλημένη του Μπόρις Τζόνσον να διεκδικήσει μαζί με αυτόν τον απατεώνα την επιστροφή των Ελγινείων – η κακή ημέρα από το πρωί φαίνεται.

Ολοι λοιπόν με τα μάρμαρα και κανείς δεν λέει λέξη για το ότι η επελαύνουσα θανατηφόρος ανθυπομετάλλαξη ΒΑ.2.75 της Ομικρον ονομάστηκε «Κένταυρος» και απειλεί να εξαφανίσει τα αμπελοχώραφά μου, τις επενδύσεις μου, τα ξενοδοχεία μου, τα γιοτ μου στο Πήλιο, ημερολόγιό μου.

Ποιος θα ξαναπάει στο Πήλιο αν είναι να συναντήσει κενταύρους ΒΑ.2.75; Η ονομασία, διαβάζω, οφείλεται στην πρωτοβουλία αγράμματου ηλιθίου που έγραψε στο τουίτερ: «Μόλις έδωσα στην παραλλαγή ΒΑ.2.75 το όνομα ενός γαλαξία. Το καινούργιο της όνομα είναι στέλεχος Κένταυρος. Συνηθίστε το». Στην εποχή των κοινωνικών δικτύων οι ηλίθιοι θα κάνουν γαλαξίες τους αστερισμούς και κανόνα την ηλιθιότητά τους· όπως στην πολιτική οι πανούργοι έχουν κάνει κανόνα την πανουργία τους εδώ και αιώνες.

– Φεύγω αμέσως για το Πήλιο· να βουήξει η υφήλιος ότι «ο ινφλούενσερ Διόδωρος» είναι εκεί – όπως βουίζει για τον Μάτζικ Τζόνσον και τον Ελον Μασκ πού βρίσκονται και πού γυρίζουν στην Ελλάδα -, να αντιστρέψω το δυσφημιστικό ρεύμα. Θα πάρω μαζί μου τους τρεις γείτονες της Εκλειψης, των Plasmata, και ας μην είναι διασημότητες: μάζευε τουρίστες και ας είναι και ρώγες.

Θα περάσω εκεί τον μήνα που τρέφει τους έντεκα – και κάτι παραπάνω από μήνα, θα είμαι πίσω στο Αρχιπέλαγος και στις σελίδες σου την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, ημερολόγιό μου. Και παρόλο που τίποτα θετικό δεν υπάρχει στον ορίζοντα, θέλω να πιστεύω πως δεν θα επεκταθούν ούτε οι φωτιές στα δάση μας ούτε η άλλη, η πολεμική, στην Ουκρανία.

Εξ ορισμού το «καλοκαίρι» είναι «καλό»· μακάρι να τον επαληθεύσει, να αντλήσουμε δυνάμεις και ομορφιά σε παραλίες και βουνά, να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους έντεκα μήνες που θα έχουμε μπροστά μας.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Κάθε φορά που τεχνοκράτες «χαλάνε την πιάτσα» κάνοντας πολύ καλύτερη δουλειά από τους πολιτικούς – όπως, λ.χ., στην Ιταλία –, οι τελευταίοι λυσσάνε να τους ξαναπάρουν την εξουσία, ώστε να προλάβουν να περισώσουν το μονοπώλιο του επαγγέλματος.
ΣΤΑΥΡΟΣ, POVERA ITALIA

Τις βραδινές ώρες κοπάζει και λες ότι το τσουβάλιασε, αλλά το πρωί εμφανίζεται πάλι δυνατότερο – το μελτέμι, τρεις εβδομάδες τώρα. Μάλλον κάποια τρύπα έχει ο ασκός και δεν μπορεί να το ελέγξει ο Αίολος. Το κακό είναι ότι δεν γνωρίζουμε την κατοικία του για να του στείλουμε έναν καινούργιο, σύγχρονων προδιαγραφών. Βλέπεις, ο αέρας έχει διευθύνσεις, αλλά όχι διεύθυνση. Ασε που άλλοτε είναι πυκνός και άλλοτε αραιός, οπότε αλλάζει και η ταυτότητά του, όπως μας είπε ο Αναξιμένης. Στο αραίωμά του γίνεται φωτιά, στο πύκνωμά του σύννεφο.
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Κάθε μέρα περίπου 52 ακούραστοι, έμπειροι εμπρηστές σε όλη την Ελλάδα… αναστατώνουν την Πυροσβεστική (εκατοντάδες πυροσβέστες, οχήματα, αεροπλάνα και ελικόπτερα), ενώ περίπου 10 εκατομμύρια συμπατριώτες μας παρακολουθούν στην τηλεόραση το υπερθέαμα τρώγοντας παγωτό ή πίνοντας παγωμένη μπίρα. Κα(+η)μ(-μ)ένη Χώρα!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΞ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Πανδημία, πλημμύρες, πυρκαγιές και φονικά, όλα μαζεμένα τα τελευταία τρία χρόνια. Και όμως, υπάρχει μια ανεπίσημη συνιστώσα γερόντων του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει πως για όλα αυτά τα κακά δεν ευθύνεται προσωπικά ο Μητσοτάκης – θα μας αποειδεί ο Θεός, λένε…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΝΑΙ ΣΟΥ ΛΕΩ.

Στην Ελλάδα, οι δικαστές μάλλον έχουν μπερδέψει το μέσα με το έξω. Αν και με τις φωτιές, καλύτερα μέσα.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

Ο λαός έριξε τη χούντα του Παπαδόπουλου το 1974, αλλά και ο λαός είπε το ΟΧΙ το 1940, ο λαός καταδίκασε σε θάνατο τον Κολοκοτρώνη το 1834, ο λαός αποφάσισε να πάμε στην Αγκυρα το 1920, και άπειρες άλλες συναφείς ιστορίες…
Γ. IDI T-ΗΣ, ΑΙΓΙΝΑ

Κοινό (…με τους δικούς μας) περί Δικαίου Αίσθημα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ