Αρθρο του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δημοσιεύουν σήμερα τα «Νέα», με αφορμή την επέτειο από το πραξικόπημα στην Τουρκία και τα όσα δραματικά ακολούθησαν.
Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγορεί ευθέως την οργάνωση FETO για το πραξικόπημα, χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει: «Μερικοί επιφανείς συνωμότες έχουν συλληφθεί. Αλλοι ξέφυγαν από τη Δικαιοσύνη και βρήκαν καταφύγιο σε ξένες χώρες. Ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO Φετουλάχ Γκιουλέν εξακολουθεί να διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνησή μας ζητά εδώ και χρόνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία».
Τέλος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα, εθνότητα ή θρησκεία. Αυτός ο κίνδυνος απειλεί την ανθρωπότητα στο σύνολό της», και ζητά την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας.
Αναλυτικά το άρθρο του κ. Τσαβούσογλου έχει ως εξής:
Το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016, η Τρομοκρατική Γκιουλενιστική Οργάνωση (FETO) εξαπέλυσε μια αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος κατά του λαού και της κυβέρνησης της χώρας μου. Στόχος τους ήταν να εγκαθιδρύσουν ένα ριζοσπαστικό, φονταμενταλιστικό καθεστώς, πιστό μόνο στον αρχηγό τους Φετουλάχ Γκιουλέν.
Καθώς οι στρατιωτικές μονάδες που συνδέονται με τη FETO εγκατέλειψαν τους στρατώνες τους προκειμένου να καταλάβουν τοποθεσίες – κλειδιά, όπως η Γέφυρα του Βοσπόρου στην istanbul, και μαχητικά αεροσκάφη με επιθετικά ελικόπτερα βομβάρδισαν στρατηγικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων του κοινοβουλίου, του προεδρικού συγκροτήματος, των αρχηγείων του στρατού και της αστυνομίας. Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να σταματήσουν αυτή την πρωτοφανή αποτρόπαιη απόπειρα πραξικοπήματος. Οι συνωμότες σκότωσαν 251 αθώους πολίτες και τραυμάτισαν χιλιάδες. Εκείνη τη νύχτα ο τουρκικός λαός υπερασπίστηκε τη δημοκρατία με τη ζωή του. Αυτή η ηρωική απάντηση ήταν κάτι που οι συνωμότες δεν είχαν προβλέψει.
Για να καταλάβει κανείς τι συνέβη, πρέπει να κατανοήσει την πραγματική φύση της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO. Η οργάνωση FETO ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως ένα αποκαλούμενο «θρησκευτικό κίνημα». Με πρόσχημα την προώθηση της παιδείας και του διαθρησκευτικού διαλόγου κατάφερε να καλύψει τις κακοήθεις προθέσεις της.
Η καλά σχεδιασμένη και εκτεταμένη διείσδυση μελών της οργάνωσης FETO και προσηλυτισμένων στον στρατό, στις δυνάμεις ασφαλείας, στο δικαστικό σώμα και σε πολυάριθμους κυβερνητικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου μου, πραγματοποιήθηκε επί δεκαετίες με μυστικότητα για ένα γενικό σχέδιο, του οποίου η τελική φάση ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου 2016.
Αν η απόπειρα πραξικοπήματος είχε πετύχει, θα υπήρχε μια πολύ διαφορετική Τουρκία σήμερα. Η δημοκρατία δεν θα υπήρχε και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες θα είχαν ανασταλεί επ’ αόριστον. Το έθνος θα είχε πέσει στα χέρια μιας εξτρεμιστικής κυβέρνησης.
Η οργάνωση FETO όχι μόνο ήλεγχε ένα σημαντικό κομμάτι των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά διέθετε και πολυάριθμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί τροφοδοτούνταν από εξέχοντα μέλη της FETO στη βιομηχανία και στο εμπόριο, καθώς και από αξιωματούχους και μέλη του Δημοσίου. Πολλοί αθώοι πολίτες, επίσης, παρασύρθηκαν να συνεισφέρουν στα οικονομικά της οργάνωσης FETO, καθώς χειραγωγήθηκε η ευσέβειά τους. Τα τεράστια εισοδήματα της οργάνωσης που προήλθαν από τα σχολεία τους σε όλο τον κόσμο διοχετεύτηκαν σε αυτούς τους λογαριασμούς κρυφά, περιμένοντας την τελική τους κίνηση.
Μετά την αιματηρή απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 ξεκίνησε μια αποφασιστική εκκαθάριση του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών θεσμών και του στρατού, καθώς και του ιδιωτικού τομέα από όλα τα πρόσωπα και τις εταιρείες που συνδέονται με τη FETO. Μερικοί επιφανείς συνωμότες έχουν συλληφθεί. Αλλοι ξέφυγαν από τη Δικαιοσύνη και βρήκαν καταφύγιο σε ξένες χώρες. Ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO Φετουλάχ Γκιουλέν εξακολουθεί να διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνησή μας ζητά εδώ και χρόνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία καθώς και την έκδοση των μελών της FETO από ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς, αυτά τα αιτήματα δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί.
Από την άλλη πλευρά, σε άλλα μέρη του κόσμου, ένας αριθμός κυβερνήσεων που αυξάνεται κατανοούν τον κίνδυνο που ενέχει αυτή η τρομοκρατική οργάνωση και για τις ίδιες και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Η FETO εμπλέκεται επίσης σε παράνομες δραστηριότητες όπως απάτες για την έκδοση βίζας, ξέπλυμα χρήματος και εμπορία όπλων. Κατά συνέπεια, τα μέλη της FETO εκκαθαρίζονται από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε πολλές χώρες. Πολλά σχολεία που συνδέονταν με αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό έχουν μεταφερθεί στο τουρκικό ίδρυμα Maarif μετά το 2016. Σήμερα, τα σχολεία Maarif λειτουργούν σε πολλές χώρες και παρέχουν εξαιρετική εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο.
Η φύση και το εύρος του αγώνα της Τουρκίας ενάντια στη FETO δεν διαφέρουν από αυτού που δίνουν άλλες χώρες εναντίον οργανώσεων που τρομοκρατούσαν αξιωματούχους και πολίτες και έθεταν σε κίνδυνο τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η Τουρκία κάνει ό,τι έκαναν στο παρελθόν οι αντίστοιχες χώρες στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας. Ολες οι διαδικασίες είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία.
Η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα, εθνότητα ή θρησκεία. Αυτός ο κίνδυνος απειλεί την ανθρωπότητα στο σύνολό της. Επομένως, η απάντηση σε αυτή την απειλή πρέπει να είναι ενιαία και αποφασιστική. Κανένα κράτος δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «χρήσιμη» ανάλογα με τις προτιμήσεις. Η FETO είναι υπεύθυνη για την απώλεια εκατοντάδων ζωών καθώς και για άλλα σοβαρά εγκλήματα κατά του τουρκικού λαού. Εξι χρόνια μετά τις 15 Ιουλίου 2016, η Τουρκία συνεχίζει τον αποφασιστικό της αγώνα κατά της FETO, όπως ακριβώς συνεχίζει και τον αγώνα της εναντίον άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK, το PYD-YPG, το DHKP-C και το DAESH.
Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να σταθεί αλληλέγγυα με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.