Ο θάνατος του Αχμέτ Μετέ, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «εκλεγμένος μουφτής» της Ξάνθης προσπαθώντας να υποκαταστήσει τις νόμιμες θρησκευτικές αρχές, δεν ξάφνιασε όσους γνώριζαν τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο. Ο 57χρονος με καταγωγή από το χωριό Ωραίο της ορεινής Ξάνθης (περιοχή γνωστή και ως Πομακοχώρια) το τελευταίο διάστημα ήταν ιδιαίτερα καταβεβλημένος από την επάρατη νόσο με αποτέλεσμα να καταλήξει το πρωί της Πέμπτης.

Η κηδεία του ψευδομουφτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής και σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» το παρών εκ μέρους της Άγκυρας θα δώσει ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση του θανάτου του Μετέ ενώ ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον αποχαιρέτισε με ανάρτηση στο Twitter. «Ο Αλλάχ να αναπαύσει την ψυχή του Αχμέτ Μετέ Χοτζαεφέντι, του Εκλεγμένου Μουφτή της Ξάνθης. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια, σε αυτούς που τον αγαπούσαν και σε όλα τα αδέρφια μου που ζουν στη Δυτική Θράκη» έγραψε ο κ. Ερντογάν. Συλλυπητήρια έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο εκλιπόντας είχε φοιτήσει σε θρησκευτικό σχολείο (Imam Hatip) στην Τουρκία ενώ ήταν απόφοιτος του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Μεδίνα (Σαουδική Αραβία) και της Θεολογικής Σχολής στην Προύσα. Διατέλεσε ιμάμης στο χωριό του και το 2007 υποστηρίζει ότι «εξελέγη μουφτής» της Ξάνθης ενώ ήταν αντιπρόεδρος της «Επιτροπής Κηρυγμάτων και Καθοδήγησης της ‘’Τουρκικής Μειονότητας’’»

Ο Μετέ προωθούσε το αφήγημα ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι «τουρκική» ενώ αρέσκονταν να προκαλεί. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και δύο μέρες πριν την εκδημία του και όντας σε πολύ άσχημη κατάσταση ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook (στο οποίο ήταν πολύ δραστήριος) άρθρο τουρκόφωνης ιστοσελίδας της περιοχής που έκανε λόγο για «καταπίεση» των «συμπατριωτών» του στην τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Καταδίκες
Τρεις φορές είχε καταδικαστεί από την Δικαιοσύνη ο Μετέ. Η πρώτη αφορούσε μια ακραία αντισημιτική του τοποθέτηση το καλοκαίρι του 2014. Τότε, σε εκδήλωση για την Παλαιστίνη στο χωριό Γλαύκη δήλωσε: «Κατάρα στο Ισραήλ! Διότι αυτούς τους έκαναν σαπούνια οι Γερμανοί, αλλά ο Χίτλερ βγήκε σωστός που είπε ότι τώρα θα θυμώσετε μαζί μου, αλλά μία μέρα θα δικαιωθώ για τους Εβραίους. Η κατάρα μας σ’ αυτούς τώρα και οι προσευχές μας στους αδελφούς μας». Για αυτή τη δήλωση καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση, ενώ εξαναγκάστηκε σε δημόσια συγγνώμη.

Στη συνέχεια καταδικάστηκε τέσσερις μήνες για αντιποίηση αρχής, καθώς προκάλεσε επεισόδιο στην κηδεία μουσουλμάνου στρατιώτη ο οποίος πνίγηκε ενόσω υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.

Η τρίτη καταδίκη αφορά ακραίες δηλώσεις που έκανε τον Ιούλιο του 2016. Ευρισκόμενος στο συνέδριο του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (Κ.Ι.Ε.Φ), παρομοίασε τον πρόεδρο του «με τον αείμνηστο Ντεκτάς! Μακάρι να γίνει ο Ντεκτάς της Θράκης». Ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν ο πρώτος ψευδόηγέτης των Κατεχόμενων μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για «διέγερση σε διχόνοια» και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή.

Ασανσέρ και «μητέρα πατρίδα»
Τον Νοέμβριο του 2020 δημιουργεί εκ νέου αναστάτωση. Δημοσιεύει στο προφίλ του στο Facebook μια φωτογραφία από το ασανσέρ του σπιτιού του όπου άγνωστοι έγραψαν (με κραγιόν ή μαρκαδόρο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό): «Τούρκος καλός. Μόνο νεκρός».

Και ενώ η υπόθεση φαντάζει από ύποπτη μέχρι αστεία, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αξιοποιεί την «καταγγελία» και ζητά από τις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν το «φρικτό περιστατικό» και κάνουν λόγο για «ρατσιστικό μήνυμα απειλής» που μαρτυρά καταπίεση της «τουρκικής μειονότητας».

Λίγες μέρες αργότερα, μιλώντας στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», ο Μετέ καταγγέλλει «ελληνικό ρατσισμό» και «απειλές» ενώ αναφέρεται στην Τουρκία ως «μητέρα πατρίδα». «Εμείς δεν φοβόμαστε από αυτά. Εμείς βρισκόμαστε στην πατρίδα μας. Είμαστε στα εδάφη που γεννήθηκαν οι παππούδες μας. Στα εδάφη όπου θα πεθάνουμε και θα θαφτούμε» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Προξενείο και… Ίσκετζε
Η συνεργασία του Τούρκου πρόξενου στην Κομοτηνή, Μουράτ Ομέρογλου, με τον Μετέ ήταν παραπάνω από… αγαστή. Η τελευταία, άλλωστε, δημόσια φωτογραφία του δεύτερου είναι μαζί με τον Ομέρογλου σε εκδήλωση του προξενείου για το Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Τον περασμένο Μάιο, ο Μετέ αποκάλεσε δήμαρχο İskeçe (έτσι ονομάζεται η Ξάνθη στα τουρκικά), τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη, ο οποίος  μετείχε σε Ιφτάρ της ψευδομουφτείας.