Μετά τις σφοδρές επικρίσεις του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σόλτς,  ο οποίος διαμήνυσε στον Ρώσο πρόεδρο ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας ταπεινώσει» ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τις επαφές του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τις ευκαιρίες που μου παρουσιάζονται για συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν», τόνισε ο άλλοτε καγκελάριος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει προσωπικό του φίλο, παρά το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου, ενώ δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική στρατιωτική εισβολή, δεχόμενος επικρίσεις για όλα αυτά.

Μόνο με διπλωματική λύση το τέλος του πολέμου

Πρόσφατα, ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος (1998-2005) παραιτήθηκε από τη θέση που κατείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft και απέρριψε το ενδεχόμενο να αναλάβει θέση στο ΔΣ της Gazprom. Διατηρούσε θέσεις σε ρωσικές εταιρείες του τομέα της ενέργειας αφότου εγκατέλειψε την καγκελαρία.

Ερωτηθείς σχετικά με τον διάλογο για τις παραδόσεις οπλισμού –ειδικά βαρέων όπλων– από τη Γερμανία στην Ουκρανία, ο κ. Σρέντερ διερωτήθηκε «γιατί επικεντρωνόμαστε στις παραδόσεις όπλων;»

Εξήγησε πως δεν πιστεύει πως υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός «μπορεί να τελειώσει μόνο με διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Η τύχη των στρατιωτικών και του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία μπορεί να καλυτερέψει μόνο εάν εξευρεθεί διπλωματική λύση».

Φταίει η Ουκρανία για τις αποτυχημένες συνομιλίες

Τον Μάρτιο, ο κ. Σρέντερ ταξίδεψε στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας. «Εξ όσων αντιλήφθηκα στη συζήτησή μου μαζί του, ενδιαφέρεται να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο πρώην καγκελάριος στη FAS. «Το ερώτημα ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει αυτή η λύση μπορεί να αποσαφηνιστεί μόνο μέσω διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εξέφερε την άποψη ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν μέχρι τώρα οφείλεται κυρίως στην ουκρανική πλευρά.

Ο κ. Σρέντερ σχολίασε επίσης το γεγονός ότι στελέχη του κόμματός του αποστασιοποιούνται από τον ίδιο, ιδίως ο ηγέτης του SPD, ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του κ. Κλίνγκμπαϊλ πως η φιλία τους με τον κ. Σρέντερ ανήκει στο παρελθόν, ο πρώην καγκελάριος έκρινε «αυτό είναι απογοητευτικό. Νομίζω πως νοιώθει ότι το οφείλει στο αξίωμα».

Καρότο και μαστίγιο

Έχουν υπάρξει ήδη προσπάθειες αποπομπής του Γκέρχαρντ Σρέντερ από το SPD ωστόσο μετά την παραίτησή του από θέση του ως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας Rosneft, ενδεχομένως να μην κινηθεί διαδικασία αποπομπής.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Γερμανία μέσω Σολτς και Σρέντερ εξακολουθεί να κρατά μία διπλωματική στάση απέναντι στον Πούτιν με τον σημερινό καγκελάριο να στέκεται απέναντί του σε ότι αφορά στον πόλεμο με την Ουκρανία και τον πρώην καγκελάριο να αναζητά ευκαιρίες για να συναντηθεί μαζί του, κρατώντας ανοιχτές τις πόρτες για το φυσικό αέριο.