Αποστολή, Μαδρίτη

Από την πρώτη στιγμή που η Ρωσία αποφάσισε να εισβάλλει στην Ουκρανία, όλος ο σχεδιασμός για τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης που ξεκινά αύριο στην πρωτεύουσα της Ισπανίας μεταβλήθηκε άρδην. Το βασικό «παραδοτέο» της συνάντησης των 30 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επρόκειτο να είναι ένα νέο Στρατηγικό Δόγμα (Strategic Concept), που θα έδειχνε σταδιακά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την πρόκληση της Κίνας και το στρατηγικό θέατρο του Ινδο-Ειρηνικού. Στις 24 Φεβρουαρίου όλα αυτά άλλαξαν. Και όπως είπε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, από το προηγούμενο Στρατηγικό Δόγμα της Λισαβόνας το 2010 (όταν ο ίδιος συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής ως Πρωθυπουργός της Νορβηγίας) στο οποίο η Ρωσία χαρακτηριζόταν στρατηγικός εταίρος φθάνουμε στο Στρατηγικό Δόγμα της Μαδρίτης, έν έτει 2022, με τη Ρωσία να χαρακτηρίζεται ευθεία απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Η Σύνοδος θα είχε ίσως, παρά τη βαριά ατμόσφαιρα του πολέμου, έναν πανηγυρικό χαρακτήρα μετά από το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη Συμμαχία. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες όμως λογάριαζαν χωρίς τον… τούρκο ξενοδόχο, εν προκειμένω τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα βρίσκεται από σήμερα, Τρίτη 28 Ιουνίου, στη Μαδρίτη για να συμμετάσχει σε μία τετραμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιϊνίστο και την Πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, παρουσία του κ. Στόλτεμπεργκ, ώστε να βρεθεί μια λύση με τις απαιτήσεις της Άγκυρας για να δώσει εκείνη με τη σειρά της το «πράσινο φως» στην πρόσκληση ένταξης προς Ελσίνκι και Στοκχόλμη. Ο κ. Στόλτεμπεργκ προσπάθησε πάντως χθες να αποφορτίσει το κλίμα, λέγοντας ότι η Σύνοδος της Μαδρίτης «δεν ήταν ποτέ η καταληκτική ημερομηνία» για την πρόσκληση ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Ο κ. Ερντογάν, η τελική στάση του αποτελεί αίνιγμα, ομιλεί για υπόθαλψη τρομοκρατικών στοιχείων στις δύο χώρες, στελεχών του κουρδικού ΡΚΚ και του δικτύου Γκιουλέν. Έχει βάλει όμως τα πάντα στο τραπέζι και η Ελλάδα δεν έχει μείνει εκτός, όπως φάνηκε από τις νέες χθεσινές δηλώσεις του. Επίσης χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με σκοπό να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε περίπτωση που ο «υδραργυρικός» Τούρκος Πρόεδρος θέσει μέσα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και σύνδεσης της… παραβίασης εκ μέρους της Αθήνας των συμβατικών της υποχρεώσεων με αμφισβήτηση της κυριαρχίας επί των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Όπως περιέγραψε αναλυτικά σε αποκαλυπτικό του δημοσίευμα «Το Βήμα» προχθές, Κυριακή 26 Ιουνίου, η Άγκυρα θέτει με διάφορες αφορμές το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ήδη από τη δεκαετία του 1950. Είναι όμως η πρώτη φορά που το αναβαθμίζει πολιτικά σε αυτό τον βαθμό και ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν προτίθεται, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, να αφήσει ο,τιδήποτε αναπάντητο.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Στόλτεμπεργκ ανακοίνωσε χθες μία σειρά από κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει το ΝΑΤΟ ενισχύοντας την ανατολική του πτέρυγα με σαφές άρωμα επιστροφής σε ψυχροπολεμική λογική – κάτι που δεδομένης της συγκυρίας είναι και δύσκολο να αποφευχθεί. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι ομάδες μάχης (battlegroups), που πρόσφατα αυξήθηκαν από τέσσερις σε οκτώ μετά από το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, και βρίσκονται (ή θα συγκροτηθούν στο άμεσο μέλλον) στην ανατολική πτέρυγα (Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία) θα αναβαθμιστούν σε επίπεδο ταξιαρχίας – αν και όχι σε όλες τις χώρες. Ο σκοπός είναι το ΝΑΤΟ να αυξήσει τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας σε 300.000 στρατιώτες, αν και ορισμένοι από αυτούς θα βρίσκονται στις χώρες προέλευσης και θα μπορούν να αναπτύσσονται γρήγορα εφόσον χρειαστεί. Παράλληλα, θα αυξηθεί ο συμμαχικός εξοπλισμός στην πρώτη γραμμή, ακόμη και με αντιαεροπορικά συστήματα – κάτι που προϋποθέτει αύξηση του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ.