Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί το πιο νέο βαρύ φλογοβόλο σύστημα TOS-2 «Tosochka» (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Mikhail Voskresensky/RIA Novosti) κατά του στρατού της Ουκρανίας, αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

«Χρησιμοποιήθηκαν στο Χάρκοβο»

«Τα συστήματα TOS-2 χρησιμοποιήθηκαν στο Χάρκοβο», δήλωσε ο ρώσος στρατιωτικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία (ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποιεί η Ρωσία για την επέμβαση), οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δοκιμάζουν πολλές στρατιωτικές καινοτομίες.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το πρακτορείο δεν έχει επίσημη επιβεβαίωση αυτής της πληροφορίας.


To TOS-2 «Tosochka»

Το σύστημα TOS-2 είναι εγκατεστημένο, στο τροχοφόρο πλαίσιο του φορτηγού Ural με αυξημένη ικανότητα μεταφοράς και ευελιξίας και αυξημένο βεληνεκές εκτόξευσης πυραύλων. Διαθέτει πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα στόχευσης, βολής και ελέγχου πυρκαγιάς.

Καταστρέφει ολόκληρο τάγμα αρμάτων μάχης

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το βαρύ σύστημα φλογοβόλων είναι εξοπλισμένο με γερανό και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται όχημα μεταφοράς-φόρτωσης.

Το TOS-2 διαθέτει επίσης σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ενάντια σε όπλα ακριβείας.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η περιοχή συνεχούς καταστροφής των εχθρικών δυνάμεων κοντά στο ρωσικό σύστημα TOS-2 «Tosochka» είναι από 40 έως 60 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, ένα χτύπημα από απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων μπορεί εύκολα να καταστρέψει ολόκληρο τάγμα αρμάτων μάχης των εχθρικών δυνάμεων.

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το TOS-2 κατά τη διάρκεια του κύριου σταδίου των στρατηγικών ασκήσεων Kavkaz-2020, στο εκπαιδευτικό πεδίο Kapustin Yar στην περιοχή του Αστραχάν.

Και το BMPT «Terminator»

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο ρωσικός στρατός κατά τη διάρκεια της εισβολής του στο έδαφος της Ουκρανίας χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το όχημα μάχης υποστήριξης αρμάτων μάχης (BMPT) «Terminator» (φωτογραφία, κάτω), σε επιχειρήσεις μάχης.


Φωτογραφία από το Twitter

Το BMPT «Terminator» υιοθετήθηκε από τον ρωσικό στρατό το 2018. Το εμπνεύστηκαν από τις αστικές μάχες κατά τη διάρκεια των εκστρατειών της Τσετσενίας, κατά τις οποίες τα παραδοσιακά τεθωρακισμένα οχήματα – τανκς, οχήματα μάχης πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού – υπέστησαν σημαντικές απώλειες από τα εχθρικά πυρά, επισημαίνει η ρωσική ιστοσελίδα gazeta.ru.

Το ΒΜΡΤ είναι εξοπλισμένο είναι εξοπλισμένο με τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων 9M120 Ataka , δύο αυτόματα κανόνια 2A42 των 30 mm, δύο εκτοξευτές χειροβομβίδων AG-17D και ένα ομοαξονικό πολυβόλο PKTM των 7,62 mm και ονομάστηκε Terminator από τη ρωσική κατασκευαστική εταιρεία Uralvagonzavod.

Πηγή: gazeta.ru, tass.ru, echedoros-a.gr