Πυκνώνει σε γεγονότα ο πολιτικός χρόνος με το βλέμμα στις εκλογές. Κόμματα, δημοσκόποι και αναλυτές «μαδάνε την μαργαρίτα» για το πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός, που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο, στο θέμα αυτό δημόσια επιμένει, ότι θα διεξαχθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας το 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με καταγγελτικό τρόπο «εδώ και τώρα εκλογές». Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα το εισόδημα των πολιτών και τον αγώνα τους για επιβίωση, σε χαμηλότερους τόνους ζήτησε πρόσφατα εκλογές. Η πολιτική αυτή ρευστότητα αντικειμενικά δημιουργεί δύσκολες συνθήκες στη διαχείριση τόσο των εθνικών ζητημάτων, όσο και μιας κοινωνικής πραγματικότητας που βράζει. Ο πόλεμος με τις οδυνηρές συνέπειες από τη μια και από την άλλη οι τουρκικές προκλήσεις αναδεικνύουν για άλλη φορά την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής με ορίζοντα το σήμερα και το αύριο. Στο κοινωνικό μέτωπο, η ακρίβεια, στα βασικά αγαθά επιβίωσης των πολιτών, η ανεργία, τα χαμηλά εισοδήματα κυριολεκτικά δοκιμάζουν τις διανοητικές και ψυχικές δυνάμεις του λαού μας. Εκρηκτικό το κοινωνικό μίγμα, που διαμορφώνεται και δυνάμει μπορεί να ξεσπάσει σε κοινωνικές αναταραχές αν δεν βρεθούν σοβαρές λύσεις. Σε αυτές τις συνθήκες το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε «οργασμό» πολιτικών εξελίξεων.

Ο Μάης, γεμάτος από πολιτικά γεγονότα, καταγράφεται ως ο μήνας των συνεδρίων και των εκλογών. Στις 6 με 8 Μάη το 13ο Συνέδριο της Ν.Δ. Στις 8 Μάη οι εκλογικές διαδικασίες κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ και στις 20-22 το Συνέδριο. Στις 15 Μάη εκλογές Προέδρου και συνέδρων στο ΣΥΡΙΖΑ και ανάδειξη νέας Κ.Ε. Τα κομματικά – πολιτικά υποκείμενα βρίσκονται σε κατάσταση ανασυγκρότησης. Λέξεις – ιδέες – πολιτικές κλειδιά, ερευνώνται για να συγκινήσουν, να πείσουν το εκλογικό σώμα και να εκφράσουν τις ανάγκες και τα συναισθήματά του.

Παράλληλα, η διάταξη του πολιτικού προσωπικού, για την εκλογή των βουλευτών, βρίσκεται σε κατάσταση εκλογικής μάχης. Οι κυρίαρχοι πολιτικοί σχηματισμοί (Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) διαμορφώνουν στρατηγικές και πολιτικές εξουσίας.

Οι προσυνεδριακές συσκέψεις της Ν.Δ., το συνέδριο με δηλώσεις του Πρωθυπουργού έχουν ως βασικό όπλο συγκίνησης και πειθούς των ψηφοφόρων, το κυβερνητικό έργο. Οι νεοφιλελεύθερες ιδέες και πολιτικές έχουν χάσει την αίγλη τους και οι πολίτες ψάχνουν απεγνωσμένα να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η καθημερινότητα τους πλακώνει βασανιστικά. Τα ρήγματα και η κυβερνητική κόπωση καταγράφεται επίσης έντονα στις δημοσκοπικές μετρήσεις. Τα συναισθήματα, φόβου, αγανάκτησης, αβεβαιότητας φωλιάζουν στον ψυχικό κόσμο της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Ο πόλεμος στην αυλή της Ευρώπης, αλλά και η διαχείριση της κατάστασης από την Ε.Ε. δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους πολίτες. Βασικός αποδέκτης της κατάστασης αυτής η κυβέρνηση και το φορτίο είναι πολύ βαρύ για τη διαχείρισή του.

Παρ’ όλα αυτά η «αρχηγική» κυριαρχία Μητσοτάκη στο κόμμα δεν έχει σοβαρές αμφισβητήσεις. Προβάλλεται ως το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ. για τις προσεχείς εκλογές. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις προς την ακροδεξιά είναι υπαρκτές. Το κέντρο του εκλογικού σώματος βρίσκεται μουδιασμένο και αμφιταλαντεύεται «κατά πού να γύρει». Κοινή πιστεύω διαπίστωση είναι ότι το πολιτικό κέντρο, αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών. Οι εκλογές στη Γαλλία είναι ένας καθρέφτης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας του δημοκρατικού πολιτικού κέντρου που είπε όχι στην Λεπέν.

Οι συνεδριακές διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισαν μονάχα λίγη δημοσιότητα, χωρίς να αποτελέσουν σοβαρό πολιτικό γεγονός. Η μεταμόρφωση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος βρίσκεται σε στασιμότητα. Οι πολιτικές μεταγραφές «πασοκικού» προσωπικού, δεν εμπνέουν πλέον δυναμική στο ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτικές δυνάμεις. Τα κομματικά ανοίγματα για εκλογή αρχηγού και συνέδρων από τη βάση, «γκρεμίζουν» κάπως τη συγκρότηση κόμματος «λενινιστικού» προτύπου. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να γεφυρώσει την μικρή κομματική βάση με το εκλογικό εκτόπισμα της παράταξής του. Πρώτιστο μέλημα με λόγια «θαυματουργά» να συγκινήσει το εκλογικό σώμα Ως ο μοναδικός υποψήφιος Πρόεδρος στις 15 Μάη, επιβεβαιώνει την αρχηγική του κυριαρχία (75%). Εκ των πραγμάτων και στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση το βασικό πολιτικό ατού του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και όχι οι νέες πολιτικές και οι ιδέες. Εξ άλλου το «πίσω-μπρος» στην ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα δε συγκινεί, δεν πείθει και δεν ενεργοποιεί κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Διατηρεί όμως το βασικό κορμό της κεντροαριστεράς στο εκλογικό σώμα με κυρίαρχο σύνθημα «φιλελευθερισμός» και «προοδευτικότητα». Το δίπολο Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει έστω και σε στασιμότητα σταθερό έχει στραμμένο το βλέμμα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ 20-22 Μάη και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του Ανδρουλάκη. Η «προίκα» της κάλπης (270 χιλ.) για την ανάδειξη νέου Προέδρου συνεχίζει να αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της δημοκρατικής παράταξης προς τα μπρος. Το πολιτικό αυτό μέγεθος συμμετοχής των πολιτών θα αποτελεί μέτρο σύγκρισης στο χώρο της κεντροαριστεράς, σχετικά με το μέγεθος των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, που θα φθάσουν στην κάλπη για την εκλογή Τσίπρα στις 15 Μάη.

Ο νέος αρχηγός Ν. Ανδρουλάκης, με λόγο λιτό, λακωνικό επιδιώκει να εμπεδώσει το δικό του πολιτικό στίγμα με το βλέμμα στα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Βήμα – βήμα τείνει να διαμορφώσει έναν νεωτεριστικό λόγο με πολύ σοσιαλδημοκρατία και ρεαλισμό. Δεν έχει ακόμη ανοίξει ένας νέος μεγάλος κύκλος ιδεών και πολιτικών.

Κυρίαρχο αίτημα φέρεται η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Τα εθνικά μας συμφέροντα, το κοινωνικό κράτος δικαίου, η ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο βρίσκεται υπό τη διαμόρφωση μιας νέας σοσιαλδημοκρατικής πρότασης για την Ελλάδα και τους πολίτες. Έτοιμες λύσεις σε ένα πολύπλοκο και γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο δεν υπάρχουν. Μια καλή όμως αφετηρία μπορεί να αποτελέσει το ήμισυ του παντός.

Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Η διαμόρφωση λαϊκής συνείδησης, ότι το ΠΑΣΟΚ – δημοκρατική παράταξη επιστρέφει στο πολιτικό προσκήνιο ως δύναμη εξουσίας, αποτελούν κεντρικά ζητήματα στη διαμόρφωση της στρατηγικής εξουσίας της παράταξης. Σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Καλλιεργεί όμως το εγχείρημα ελπίδα και προσδοκίες που έχει ανάγκη η κοινωνία. Γι’αυτό και το κάλεσμα να γίνει η κοινωνία πρωταγωνιστής στις εξελίξεις.

Συμπερασματικά:
Οι εξελίξεις του Μάη θα σηματοδοτήσουν την πορεία της χώρας για την δεκαετία που διαβαίνουμε.