Οι συγκρούσεις, οι οικονομικές κρίσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επισιτιστικές κρίσεις κατά ένα πέμπτο, φθάνοντας τον περασμένο χρόνο τα 193 εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με το 2020 ή αύξηση 20% και η κατάσταση θα επιδεινωθεί χωρίς την επείγουσα ανάληψη δράσης «σε μαζική κλίμακα», όπως ανακοίνωσε μια ανθρωπιστική υπηρεσία.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων, το οποίο έχει ιδρυθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του ότι η επισιτιστική ανασφάλεια έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στα έξι χρόνια, από το 2016 που ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία.

Οι συγκρούσεις στην ΛΔ Κονγκό, στο Αφγανιστάν, στην Αιθιοπία, στο Σουδάν, στη Συρία και στη Νιγηρία συγκαταλέγονται στους λόγους που ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Η πανδημία του κορωνοϊού και η επακόλουθη κρίση επιδείνωσαν την κατάσταση, επισημαίνει η έκθεση.

Ακραίες καιρικές συνθήκες σε πολλές αφρικανικές χώρες έχουν επιπλέον προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα. Περίπου 570.000 άνθρωποι στην Αιθιοπία, στο Νότιο Σουδάν, στη Νότια Μαδαγασκάρη και στην Υεμένη κινδύνευσαν το 2021 με λιμό, σύμφωνα με την έκθεση.

Η οξεία επισιτιστική κρίση χαρακτηρίζεται ως η έλλειψη τροφίμων που απειλεί τις ζωές των ανθρώπων, τα μέσα επιβίωσης ή και τα δύο.

Κάνοντας μια προβολή στο μέλλον, η έκθεση επισημαίνει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – αμφότερες οι χώρες είναι μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων – συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις χώρες που αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση, περιλαμβανομένων του Αφγανιστάν, της Αιθιοπίας, της Αϊτής, της Σομαλίας, του Νότιου Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.

Το 2021 η Σομαλία προμηθεύτηκε πάνω από το 90% των σιτηρών της από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η ΛΔ Κονγκό το 80%, ενώ η Μαδαγασκάρη το 70%.

«Χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας πείνας κινδυνεύουν ιδιαίτερα να πληγούν από τον πόλεμο εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές τροφίμων και στην ευαλωτότητά τους ως προς τους παγκόσμιους κραδασμούς στις τιμές των τροφίμων», καταλήγει η έκθεση.

Τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν έκκληση για επιπλέον οικονομική βοήθεια αλλά και ισχυρότερη πολιτική βούληση, ώστε να σταματήσει να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα.

Το πρόβλημα είναι οξύτερο στις αγροτικές περιοχές – σύμφωνα με την έκθεση – με περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων, η επισιτιστική ασφάλεια των οποίων κινδυνεύει, να βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, γεγονός που απαιτεί μεγαλύτερες επενδύσεις στη γεωργία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ