Σε τροχιά συνεδρίου κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς σε 18 μέρες ξεκινάει η τρίτη κορυφαία κομματική διαδικασία από την οποία θα κριθούν πολλά για την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από το οποίο περιμένει πολλά ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το τοπίο στο εσωτερικό του κόμματος. Κυρίως θα φανεί κατά πόσο θα προχωρήσει, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, η μετεξέλιξη του κόμματος, ο μετασχηματισμός και εάν πραγματικά θα ενδυναμωθεί η διεύρυνση που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ηδη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με μήνυμά του προ ημερών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του κόμματος ώστε να γίνουν μέλη. Είναι κοινά αποδεκτό ότι δεν υπάρχει η αναμενόμενη προσέλευση ψηφοφόρων για να εγγραφούν μέλη και μένει να φανεί τελικά πόσα μέλη θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν από το συνέδριο.

«Πιο πολλοί και πιο χρήσιμοι»

Ο κ. Τσίπρας στις συνομιλίες του λέει ότι ο βασικός στόχος του συνεδρίου είναι να γίνουν πιο πολλοί, πιο δραστήριοι και πιο χρήσιμοι για την κοινωνία. «Να πάρουμε αποφάσεις που μας κάνουν πιο δυνατούς – οργανωτικά και ιδεολογικά – απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά και πολύπλευρη κρίση, είναι ανάγκη να απαλλαγεί από τον καταστροφικό εναγκαλισμό με την κοινωνική ιδιοτέλεια, τη φθορά, την αδικία, τη διαφθορά, την καταστολή – όσα επιχειρεί να επιβάλει με όρους καθεστώτος η κυβέρνηση Μητσοτάκη» τονίζει.

Παράλληλα, θεωρεί ότι ο αγώνας γι’ αυτό και ο στόχος μιας προοδευτικής κυβέρνησης, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, απαιτούν αποφασιστική δράση, συλλογικότητα, ενότητα, αποτελεσματική τακτική και πολιτική σύνεση και συμπληρώνει: «Το συνέδριο μπορεί με βάση την πείρα τού χθες να φωτίσει το αύριο με αποκλειστικό γνώμονα το καλό της κοινωνίας και της χώρας. Κι αυτό θα κάνει».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», μετά το συνέδριο (14-17 Απριλίου) ο σχεδιασμός είναι να γίνει το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαΐου η εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τα μέλη, όπως και της Κεντρικής Επιτροπής, με βάση και τις αλλαγές που θα εγκριθούν από τους συνέδρους για την περιφερειακή εκπροσώπηση.

Η συνάντηση και η δαιμονοποίησή της

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για ενότητα και συλλογικότητα, μόνο που αυτές οι δύο έννοιες κακοποιούνται σε μεγάλο βαθμό εσωκομματικά από διάφορες τάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι προ ημερών έγινε ένα ενδιαφέρον κάλεσμα της τάσης «Ομπρέλα» που έχει ως βάση τους «53», το πιο αριστερό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε δημοσιογράφους για ανταλλαγή απόψεων.

Αυτή η πολιτικό-δημοσιογραφική σύναξη που δεν είχε κάτι το συνωμοτικό, καθώς όσα ειπώθηκαν έχουν διατυπωθεί από τα μέλη της «Ομπρέλας» και στα κομματικά όργανα, «δαιμονοποιήθηκε» από τμήμα των προεδρικών που τους εμφάνισαν να επιβουλεύονται τον κ. Τσίπρα και να θέτουν θέμα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε αυτή τη σύναξη οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Λάμπρου, Δημήτρης Βίτσας, Αννέτα Καββαδία, κ.ά. συζήτησαν με τους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσα απασχολούν και τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αγωνιούν γιατί δεν κερδίζει από τη φθορά της κυβέρνησης. Μια συζήτηση χαλαρή, όπου επαναβεβαιώθηκαν οι απόψεις τους για τη διεύρυνση, τον μετασχηματισμό και την ανάγκη να διατηρηθεί ο αριστερός ριζοσπαστισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να μη μετεξελιχθεί σε ένα αστικό κόμμα-«σούπα» με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά.

Προσωρινός συνασπισμός

Οι βασικές τους διαφωνίες υπάρχουν σχετικά με τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ενδιαφέρον είναι ότι απέναντί τους πλέον έχουν μια διαφορετική εικόνα από το πρόσφατο παρελθόν. Η δυναμική που έχει αναπτύξει εσχάτως η «Ομπρέλα» θορύβησε τις υπο-ομάδες των προεδρικών και εν όψει του συνεδρίου και βεβαίως της εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής, που θα ακολουθήσει, συνασπίστηκαν και πάλι.

Αφησαν πίσω τις διαφωνίες τους και οι προεδρικές τάσεις ενοποιήθηκαν εκ νέου, αν και θεωρείται δεδομένο πως θα χωρίσουν οι δρόμοι τους σύντομα, αφού πρώτα επιτευχθεί ο στόχος να μην καταγράψει ιδιαίτερη δυναμική στο συνέδριο η «Ομπρέλα» και βεβαίως να περάσει με τις μικρότερες δυνατές εντάσεις η πρόταση του κ. Τσίπρα για την εκλογή του προέδρου και της ΚΕ από τη βάση, τα μέλη του κόμματος.

Ινστιτούτο ΕΝΑ – Σε δυναμική τροχιά με την προσθήκη Λιάκου

Τον ερχόμενο Μάιο, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, πνευματικό παιδί του βουλευτή και πρώην αντιπροέδρου των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, συμπληρώνει 5 χρόνια από την ίδρυσή του. Ξεκινώντας πιλοτικά τη δράση του το 2017, ως ένας φορέας σκέψης και διαλόγου στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα σημείο αναφοράς για τη διατύπωση προοδευτικών πολιτικών και εναλλακτικών. Αυτά τα χρόνια, το ΕΝΑ κάνει σταθερά βήματα ανάπτυξης και αναβάθμισης της λειτουργίας του, παρεμβαίνοντας συστηματικά με τις μελέτες και τις αναλύσεις που εκπονεί στη δημόσια συζήτηση. Εχοντας μια επιτελική ομάδα ανθρώπων στον πυρήνα του και ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών – με σημαντικά ονόματα του ακαδημαϊκού χώρου αλλά και πληθώρα νέων επιστημόνων και θεματικών experts – το ΕΝΑ, στο πλαίσιο ευρύτερης ανανέωσης που σύντομα θα ανακοινωθεί, αναβαθμίζει περαιτέρω τη δομή του με την προσθήκη του Δημήτρη Λιάκου ως συμβούλου Στρατηγικού Σχεδιασμού. Σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων και σημαντικών κρίσεων, ο έμπειρος πρώην υπουργός, με σημαντική επαγγελματική εμπειρία και στον ιδιωτικό τομέα, θα συντονίζει την Ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΝΑ, που θα έχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση της ατζέντας παρέμβασης του Ινστιτούτου στα δημόσια πράγματα.

Χριστόφορος Παπαδόπουλος – Ερωτήματα για την «κεντρώα μετατόπιση»

Με το υφιστάμενο κλίμα στην Κουμουνδούρου και υπό την πίεση του Κινήματος Αλλαγής και της επανατοποθέτησης ψηφοφόρων που είχαν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα τελευταία χρόνια, έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Χριστόφορου Παπαδόπουλου, εκ των θεωρητικών των «53», πρώην βουλευτή, που ερωτά (Εποχή) εάν όλοι οι προεδρικοί συμφωνούν στην κεντρώα μετατόπιση του κόμματος, εάν ταυτίζονται μεταξύ τους ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για κόμμα με αριστερή ταυτότητα και ότι το μέλλον είναι στο κόμμα πολιτικής ενότητας, σε κόμμα χωρίς ιδεολογία, ούτε στρατηγική για τον σοσιαλισμό, μια παράταξη στελεχών δηλαδή, τα μέλη κομιστές, «χειρώνακτες» και χειροκροτητές, με εικονικά, στιγμιαία δικαιώματα.
«Δεν χάλασε και ο κόσμος που δεν κινείται φύλλο, εκτός των πεπεισμένων από παλιά, και των νέων, των πολύ νέων, ανδρών και γυναικών. Οι κινητοποιήσεις, βλέπετε, αφαιρούν εκλογικά ακροατήρια. Τους κεντρώους. Δεν πρέπει να διαφωνούν με τον “σημιτικό εκσυγχρονισμό”. Ετσι δεν είναι; Ούτε φαίνεται να διαφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να μετατραπεί στο κόμμα της μεσαίας τάξης. Να εγκαταλείψει δηλαδή την εκπροσώπηση της μισθωτής εργασίας και των λαϊκών στρωμάτων» σημειώνει o κ. Παπαδόπουλος και συμπληρώνει: «Κάνουμε λάθος; Ο φεμινισμός, η ριζοσπαστική οικολογία, τα δικαιώματα, η αντίθεση στην κρατική καταστολή, ο αντικαπιταλισμός και ο αντι-ιμπεριαλισμός, ο ιδεολογικός καμβάς δηλαδή της ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν συνιστούν μέρος της επιθυμητής πολιτικής ταυτότητας. Τους αδικούμε;».