Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δήλωσε σήμερα ότι η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα είναι «όλο και πιο αληθινή» και χαιρέτισε την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που δέχτηκε επίθεση με πυρηνικά.

Η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει δεχτεί επίθεση με ατομικά όπλα, έχει πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή της εναντίον των πυρηνικών εξοπλισμών.

Ο Κισίντα, ο οποίος εκπροσωπεί τη Χιροσίμα στο κοινοβούλιο, επισκέφθηκε σήμερα το μνημείο και το μουσείο της ειρήνης που βρίσκονται στην πόλη μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα, Ραμ Εμάνουελ.

«Όταν η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι όλο και πιο αληθινή θεωρώ ότι η επίσκεψη του πρεσβευτή Εμάνουελ στη Χιροσίμα και η εμπειρία του να βλέπει την πυρηνική πραγματικότητα θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα. Θεωρώ ότι η επίσκεψή μας ήταν ουσιαστική», δήλωσε ο Κισίντα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Οι δυσκολίες για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα

Ο ίδιος είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δείχνει τις δυσκολίες δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.

Ο Πούτιν δεν έχει άμεσα απειλήσει με πυρηνική επίθεση. Αλλά προειδοποίησε κατά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου ότι όποιος εμποδίσει τη Ρωσία θα αντιμετωπίσει «τέτοιες επιπτώσεις που δεν θα έχετε ξανασυναντήσει στην ιστορία σας» – μια δήλωση που ορισμένοι ηγέτες εξέλαβαν ως απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε την Τρίτη ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο σε περίπτωση «μιας υπαρξιακής απειλής για τη χώρα μας».

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά προειδοποίησαν την Πέμπτη τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ρωσο – ιαπωνική κρίση στον Ειρηνικό;

Την ίδια ώρα, ασκήσεις σε νησιά που αμφισβητούνται από την Ιαπωνία, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Τόκιο να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Μόσχα.

Η είδηση προκαλεί παγκόσμια ανησυχία αφού πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται την επέκταση του πολέμου πέρα από την Ουκρανία.

Τέσσερα νησιά, τα οποία η Ρωσία αποκαλεί Νότιες Κουρίλες και η Ιαπωνία Βόρεια Εδάφη – αποτελούν αντικείμενο μιας διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών που διαρκεί περισσότερο από 70 χρόνια, όπως σημειώνει το BBC.

Λόγω της διαμάχης, η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη υπογράψει συνθήκη ειρήνης για τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (!).

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία δήλωσε ότι αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία με στόχο την υπογραφή της εν λόγω συνθήκης, λόγω της σκληρής στάσης του Τόκιο απέναντι στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τώρα, η Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά με περισσότερους από 3.000 στρατιώτες και εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα.

Η Ιαπωνία είχε καταδικάσει νωρίτερα τη Ρωσία για την απόσυρση από τις ειρηνευτικές συνομιλίες και για τη διακοπή κοινών οικονομικών έργων σε σχέση με τα νησιά.

Δείτε τα διαφιλονικούμενα νησιά στον χάρτη

Στον παρακάτω χάρτη του Bloomberg, μπορείτε να δείτε που ακριβώς βρίσκονται τα νησιά, τα οποία είναι διαφιλονικούμενο έδαφος για τη Ρωσία και την Ιαπωνία. 

Οι κυρώσεις που οδήγησαν στην απόφαση της Ρωσίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία επιπλέον 25 Ρώσων και θα απαγορεύσει τις εξαγωγές σε 81 ρωσικούς οργανισμούς.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα προχωρήσει σε βήματα για να αφαιρέσει από τη Ρωσία το εμπορικό καθεστώς του πλέον ευνοούμενου κράτους και να την εμποδίσει να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις, χρησιμοποιώντας ψηφιακούς πόρους.