Με τρεις διαδοχικές αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Μπαράκ Ομπάμα παραθέτει τις προτάσεις που, όπως λέει, «αξίζει να διαβάσετε, καθώς γινόμαστε μάρτυρες της τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία».

Αρχικά, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ παραθέτει άρθρο των «New York Times» αναφορικά με τους πρόσφυγες που έχουν φύγει μέχρι στιγμής από την Ουκρανία.

«Πρώτον, μια περιγραφή της κλίμακας της ουκρανικής προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όλων μας να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες αρωγής» σχολιάζει ο Ομπάμα.

Στη συνέχεια, δημοσιεύει μια ανάλυση στην οποία εξηγείται γιατί οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων δεν είναι μια απλή απάντηση για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, οι εκκλήσεις για περιορισμένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων υπόκεινται στο ίδιο βασικό πρόβλημα που υπάρχει και με μια ευρύτερη εκστρατεία: Δεν μπορεί να εφαρμοστεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων χωρίς να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης.

«Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένα είδος ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, περιορισμένης ή άλλης, που θα αντιμετώπιζε την ανθρωπιστική κρίση, με αφορμή την οποία γίνονται τέτοιες εκκλήσεις. Η κύρια μέθοδος της Ρωσίας για τον βομβαρδισμό αμάχων σε αυτόν τον πόλεμο είναι το πυροβολικό, όχι τα αεροσκάφη, πράγμα που σημαίνει ότι δυτική επέμβαση που επικεντρώνεται στην κατάρριψη αεροπλάνων είτε θα αποδεικνυόταν αναποτελεσματική είτε θα κλιμάκωνε σε κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο» αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου που προτείνει ο Ομπάμα, Zack Beauchamp.

Το τρίτο σημείο στο οποίο εστιάζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει να κάνει με μια υπενθύμιση ότι μπροστά στη βάναυση καταστολή υπάρχουν απλοί Ρώσοι που επιδεικνύουν τρομερό θάρρος για να αντισταθούν σε έναν παράλογο, καταστροφικό πόλεμο. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη θαρραλέα ρωσίδα δημοσιογράφο που διέκοψε το δελτίο ειδήσεων για να στείλει αντιπολεμικό μήνυμα.