Ο κυβερνήτης της περιοχής Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, αναφέρει ότι εννέα άτομα σκοτώθηκαν από την επίθεση στη στρατιωτική βάση του Διεθνούς Κέντρου Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας και 57 τραυματίστηκαν. Ο ανταποκριτής του Guardian ωστόσο, που επικαλείται μαρτυρίες διασωστών έκανε λόγο για 20 νεκρούς.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Maksym Kozytskyy επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 30 ρουκέτες εναντίον του συγκροτήματος περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λβιβ και περίπου 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία λίγο πριν από τις 6 το πρωί της Κυριακής.

Οι πρώτες αναφορές αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 8 πυραύλους.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov δήλωσε ότι ξένοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές εργάζονται στην εγκατάσταση (Διεθνές Κέντρο Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας), αλλά δεν ήταν σαφές αν κάποιος ήταν παρών όταν συνέβη η επίθεση.

Γιατί η Λβιβ είναι σημαντική;

Δημοσιογράφοι του BBC στην πόλη Λβιβ λένε ότι δεν ακούστηκαν εκρήξεις στο κέντρο της πόλης. Η Λβιβ απέχει μόλις 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) από τα πολωνικά σύνορα και αποτελεί προορισμό για πολλούς Ουκρανούς που διαφεύγουν από άλλα μέρη της χώρας.

Τις πρώτες ημέρες της εισβολής, οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν περιοχές στα βόρεια, ανατολικά και νότια, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο. Όμως τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν και περιοχές στο κέντρο, όπως το Ντνίπρο, και στα δυτικά, όπως το Ιβάνο-Φρανκίφσκ.

Το Λβιβ, μια ιστορική και γραφική πόλη γνωστή για την πολιτιστική της κληρονομιά, έχει μείνει μέχρι στιγμής ανέγγιχτο.

Αλλά προετοιμάζεται για τον πόλεμο και πραγματοποιεί προετοιμασίες για την προστασία των ιστορικών μνημείων της.

Τι είναι το Διεθνές Κέντρο Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας που δέχτηκε επίθεση

Δεκαεννέα ασθενοφόρα με τις σειρήνες τους να ηχούν κατευθύνονται προς την ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ κοντά στα πολωνικά σύνορα, δήλωσε στο Ρόιτερς αυτόπτης μάρτυρας, αφού τοπικοί αξιωματούχοι μετέδωσαν πως η εγκατάσταση επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Άλλα επτά ασθενοφόρα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την εν λόγω εγκατάσταση μετά την επίθεση. Πρόκειται για το πιο δυτικό σημείο της Ουκρανίας που έχει δεχθεί μέχρι τώρα επίθεση στη διάρκεια του πολέμου.

Η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ αναφέρει ότι το Διεθνές Κέντρο Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας (IPSC), στην περιοχή Γιάβοριφ, δέχτηκε την επίθεση το πρωί της Κυριακής.

Το IPSC, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) από το Λβιβ, ιδρύθηκε το 2007 για να εκπαιδεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ιδίως για ειρηνευτικές αποστολές.

Φιλοξενεί επίσης τακτικά διεθνή στρατεύματα. Σύμφωνα με το BBC, ένα έγγραφο του ΝΑΤΟ σχετικά με το κέντρο αναφέρει ότι στοχεύει στην παροχή εκπαίδευσης για την αποναρκοθέτηση και την ασφάλεια των ναρκών για τα στρατεύματα της Ουκρανίας και άλλων εθνών.

Η Myroslava Petsa του BBC Ουκρανίας αναφέρει ότι το IPSC είναι μία από τις δύο τοποθεσίες στην Ουκρανία όπου πραγματοποιούνται διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις.