Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στο Μινσκ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Tass.

Η διάρκεια των συζητήσεων ήταν σχεδόν 4 ώρες.

Ένας Ουκρανός διαπραγματευτής είπε ότι οι συνομιλίες οδήγησαν σε «μικρές θετικές εξελίξεις» όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Δεν υπήρξε όμως κάποιο αποτέλεσμα που να βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση.

«Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε. Υπάρχουν μικρές θετικές υποχωρήσεις στη βελτίωση της επιμελητείας των ανθρωπιστικών διαδρόμων… Συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό μπλοκ των κανονισμών, μαζί με την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας», τόνισε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

O Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.


Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών και υποστήριξε ότι οι προσδοκίες της Μόσχας από τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία δεν υλοποιήθηκαν.

Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα.

«Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.

4ος γύρος

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία.

«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.

Ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.

Στα χαρτιά η κατάπαυση του πυρός

Σημειώνεται πως το ζήτημα των ανθρωπιστικών διαδρόμων βρισκόταν εξ αρχής στην κορυφή της ατζέντας του τρίτου γύρου συζητήσεων, αφού στους δύο προηγούμενους δεν επετεύχθη σημαντική πρόοδος.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Ουκρανών αμάχων για να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη, καθώς συνεχίζεται ο ρωσικός βομβαρδισμός των πόλεων – κλειδιά στο νότο και τα ανατολικά της χώρας.

Το βράδυ της Κυριακής, μια νέα πρόταση της Ρωσίας χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη» από την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Iryna Vereshchuk, αφού κατέστη σαφές στους ανθρώπους που εγκατέλειπαν το Κίεβο ότι θα προσφερόταν ασφαλής διέλευση στη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία, ενώ όσοι ήθελαν να εγκαταλείψουν το Χάρκοβο θα μεταφέρονταν μέσα από ένα διάδρομο που οδηγεί μόνο στη Ρωσία.

Από τις τέσσερις πόλεις που αναφέρονταν, μόνο οι μικρότερες -η Μαριούπολη και η Σούμι- διασφαλίζουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους που οδηγούν σε άλλα μέρη της Ουκρανίας.

Εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Ρωσίας «ανήθικη».

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, καθώς η ρωσική εισβολή συνεχίζεται για 12η ημέρα.