Ο ελληνικής καταγωγής, από μικρασιάτες προγόνους, 65χρονος Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος, από το 2005, της JP Morgan Chase, της τέταρτης σε μέγεθος αμερικανικής τράπεζας, βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη προκειμένου να επισημοποιήσει την εξαγορά του 49% της Viva του Χάρη Καρώνη, την οποία φιλοδοξεί να μετατρέψει σε πανευρωπαϊκή βάση ανάπτυξης τραπεζικών ψηφιακών συναλλαγών. Κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, στον οποίο έδωσε υποσχέσεις δημιουργίας ενός σχετικού τεχνολογικού κέντρου και υποστήριξης των ελληνικών προσπαθειών για ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Ο ελληνοαμερικανός τραπεζίτης είναι αλήθεια πως τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, συνομιλεί με όλους τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους και με τις περισσότερες των κυβερνήσεων στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Κοινώς, είναι μια ισχυρή διεθνής προσωπικότητα, ικανή να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις με την εμπιστοσύνη που δείχνει στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές της.

Συμβουλές (και ανησυχίες) προς τους έλληνες τραπεζίτες

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Ντάιμον φρόντισε να συναντήσει τους επιφανέστερους των ελλήνων τραπεζιτών και να συζητήσει μαζί τους. Σε συνομιλίες που είχε με τους κ.κ. Φ. Καραβία, Β. Ψάλτη, Χρ. Μεγάλου και Παύλο Μυλωνά, εκθείασε τις προσπάθειές τους για περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πόσο κρίσιμη παράμετρος παραμένει για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας η εκ νέου ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τους προέτρεψε μάλιστα να επιμείνουν στη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς εκεί οδηγούνται τα πράγματα από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις. Κατέθεσε επιπλέον τον προβληματισμό του για το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, το οποίο, κατά την άποψή του, εξελίσσεται βραδέως, και εκτίμησε ότι όσο καθυστερεί θα εμποδίζει την ανάπτυξη της Γηραιάς Ηπείρου, προβλέποντας ότι θα υπολείπεται επί μακρόν των αμερικανικών ρυθμών ανάπτυξης. Τέλος, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις ενεργειακές τιμές, προβλέποντας ότι θα διατηρηθούν υψηλές για σημαντικό διάστημα ακόμη, με κίνδυνο να προκαλέσουν κοινωνικές εντάσεις και αναστατώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ άλλων συνάντησε και τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, με τον ομώνυμο όμιλο του οποίου η τράπεζά του συνεργάζεται στενά. Κατά τα λοιπά απέδωσε εύσημα στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «ένας από τους δυο-τρεις καλύτερους πρωθυπουργούς της Ευρώπης». Οπως και να έχει, με την παρουσία του στην Αθήνα άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας και αισιοδοξίας μέσα στον ζόφο των ημερών και το πρωτοφανές φιάσκο του ανελέητου χιονιά, και ιδιαιτέρως της Αττικής Οδού, η οποία ταλαιπώρησε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Η άπελπις προσπάθεια Τσίπρα να αλλάξει το κλίμα

Αυτή είναι και η ζοφερή πλευρά της ελληνικής ζωής, η οποία κατά τα φαινόμενα δεν έχει σωτηρία. Του ανελέητου χιονιά και του φιάσκου της Αττικής Οδού ακολούθησε στην κυριολεξία πολιτικός χειμώνας. Ο πιεζόμενος πανταχόθεν Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύθηκε τη συγκυρία του χιονιά και σήκωσε τους τόνους, καταθέτοντας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματός του. Είχαν προηγηθεί εντάσεις και αμφισβητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές που πρότεινε και μαζί είδε το φως της δημοσιότητας η δυσμενέστατη για αυτόν έρευνα της Abacus, μιας εταιρείας που φέρει τη σφραγίδα δύο συγκεκριμένων ερευνητών, της κυρίας Χριστίνας Καράμπελα και του καθηγητή του Αριστοτελείου κ. Γιάννη Κωνσταντινίδη, με τους οποίους ο κ. Τσίπρας διατηρούσε καλές σχέσεις και είχε συνεργαστεί μαζί τους στο παρελθόν.

Η έρευνα έδειχνε το αναγεννημένο ΚΙΝΑΛ του κ. Ανδρουλάκη να τον ακολουθεί κατά πόδας και τον ίδιο να κατακρημνίζεται δημοσκοπικά. Ακολούθησε ένα μπαράζ επιθέσεων κατά των ερευνητών, ένα πολιτικό μπούλινγκ στην κυριολεξία, από αυτά που συνηθίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που εξέπληξε αρνητικά όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Από τις επιθέσεις φανερώθηκε ότι τα αποτελέσματά της κλόνισαν τον κ. Τσίπρα και τον έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αναγκάζοντάς τον να αντεπιτεθεί με την πρόταση μομφής, την οποία ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «σωσίβιο» στον κ. Μητσοτάκη. Αντί, όπως λέει ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, να αφήσει την κυβέρνηση να φθείρεται για δέκα τουλάχιστον ημέρες, με τα χιόνια ακόμη στους δρόμους, της έδωσε το δικαίωμα να συγκρίνεται μαζί του για τη Μάνδρα και το Μάτι. Κατά μια εκδοχή μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να καταθέσει πρόταση μομφής όταν πληροφορήθηκε ότι ο ανταγωνιστής του Νίκος Ανδρουλάκης σχεδίαζε να απαιτήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Εκλεκτικές συγγένειες

Παρά ωστόσο την όξυνση που επιδίωξε και επιδιώκει για τις συνέπειες της πρωτοφανούς χιονοκαταιγίδας, οι οξυδερκέστεροι των παρατηρητών κατέγραψαν ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα απέφυγε συστηματικά την ευθεία κριτική προς τους υπευθύνους της Αττικής Οδού για το μέγα φιάσκο των ημερών. Πολλοί μιλούν για εκλεκτικές συγγένειες και οι πιο καχύποπτοι υπενθυμίζουν τη στενή φιλία που διατηρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον μηχανικό και στέλεχος του Ελλάκτορα κ. Κ. Τούμπουρο, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο στενότερος των συνεργατών του ολλανδού μεγαλομετόχου του ομίλου που διαχειρίζεται την Αττική Οδό. Μακριά από εμάς η ενοχοποίηση φιλικών σχέσεων, αλλά οι συμπτώσεις πολλές. Ετσι ή αλλιώς πάντως έχει ανοίξει ένας κύκλος φθοράς για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο δύσκολα θα εξέλθει. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι διαθέσεις εσωκομματικών σχημάτων να απαιτήσουν συμπρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πραγματικά. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι μουρμούρες και τα καρφώματα για διπλώματα σκαφών αναψυχής εν μέσω πανδημίας και άλλα συναφή πάνε και έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ, θολώνοντας την εικόνα του συνετού και αφοσιωμένου ηγέτη.

 

Ολα τα παραπάνω δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να πανηγυρίζει. Στην επίμαχη έρευνα καταγράφεται υποτυπωδώς η διαφαινόμενη φθορά που υφίσταται, αλλά οι συγκεκριμένοι ερευνητές δεν κρύβουν ότι η κυβέρνηση έχει ανεπτυγμένα απέναντί της τρία κρίσιμα φθοροποιά μέτωπα. Ο κ. Μητσοτάκης αν θέλει να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στη δεύτερη αναμέτρηση θα πρέπει να υπερβεί τη φθορά που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα από το βαρύτατο κόστος των αυξανόμενων θανάτων της πανδημίας, από το κύμα της επερχόμενης ακρίβειας και από τις διαχειριστικές ανεπάρκειες που φανέρωσε ο κρατικός μηχανισμός κατά την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Τριπλό το κακό για τον κ. Μητσοτάκη και η φθορά μακράς διαρκείας κατά τα φαινόμενα.

Ο Μητσοτάκης, ο Σολτς και η Τουρκία

Μην νομίζετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέχασε την Τουρκία κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς την περασμένη Παρασκευή. Μπορεί το κυρίως πιάτο του μενού να περιελάμβανε τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, την προοπτική τερματισμού της μεταμνημονιακής εποπτείας και την έναρξη της συζήτησης για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στην οποία η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, αλλά η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα μπορούσε να λείψει από τη συζήτηση. Το ίδιο επίσης συνέβη και για το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικών όπλων στην Τουρκία, που ο Πρωθυπουργός έθιξε στον γερμανό συνομιλητή του. Η υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων δύσκολα μπορεί βέβαια να αλλάξει πορεία, αλλά η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει τη γερμανική πλευρά για τις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Αγκυρα κοιτώντας το μέλλον και για… αποτρεπτικούς λόγους. Αν άλλωστε η ιστορία διδάσκει κάτι, αυτό είναι ότι οι γερμανοτουρκικές σχέσεις έχουν ιστορικό βάθος και η Αθήνα πρέπει να αγρυπνεί.

Οταν το 2000, πριν από 22 χρόνια, ο σαρανταοκτάχρονος σήμερα Χάρης Καρώνης (φωτογραφία) ξεκινούσε το εγχείρημα της Viva Wallet, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το 2022 θα επιτύγχανε το deal της ζωής του. Οτι θα συνδεόταν με μια από τις ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου και θα προσέφερε την πλατφόρμα που εμπνεύστηκε ως βάση για την ψηφιακή της ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η εταιρεία, που εμφανίστηκε ως πλατφόρμα πληρωμών, εξελίχθηκε σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πανευρωπαϊκά. Σήμερα διατηρεί παρουσία σε 23 χώρες, διαθέτει μία τράπεζα, την Praxia Bank, και δύο άδειες ηλεκτρονικού χρήματος εδώ και στην Αγγλία. Για αυτά τα αποκτήματά του διεκδικήθηκε από την αμερικανική JP Morgan και την περασμένη Πέμπτη, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, έκλεισε η μεγάλη συμφωνία εξαγοράς του 49%, με συνολική αποτίμηση 1,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Καρώνης, όπως διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του, διατηρεί το 51%, ο ίδιος δεν πούλησε και θα παραμείνει βασικός συντελεστής ανάπτυξης και ανασχεδιασμού της τραπεζικής ψηφιακής πλατφόρμας. Οι 200 εργαζόμενοι θα μοιραστούν περίπου 50 εκατ. δολάρια σε μετοχές και μετρητά, ενώ οι υπόλοιποι μέτοχοι και ιδιαιτέρως το Family Office της κυρίας Μαριάννας Λάτση και η Deca του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, που κατείχαν αντιστοίχως το 14% και το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, θα αποκομίσουν πολλαπλάσια των 6 εκατ. ευρώ και 14 εκατ. ευρώ, που είχαν τοποθετήσει αντίστοιχα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της Viva.