Μηνύματα στην Τουρκία έστειλαν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον πρώτο να αναφέρεται στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση αλλεπάλληλων κρίσεων και τον δεύτερο να τονίζει ότι είναι ευχής έργο η Τουρκία να βγει από την αυτοαπονόμωση.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης μομφής τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια, οι δυνητικές απειλές έγιναν οξύτατες κρίσεις παγκόσμιας εμβέλειας, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες είναι αντιμέτωπες με αλλεπάλληλες και σαρωτικές κρίσεις (πανδημία, ενεργειακοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, κλιματική κρίση).

Στην κατεύθυνση αυτή ενέταξε και την «αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας», λέγοντας ότι τα κράτη μετεξελίσσονται σε μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων και τα επόμενα χρόνια ο όρος που θα κρίνει την ικανότητα των κρατών να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις είναι η «ανθεκτικότητα» του κρατικού μηχανισμού.

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στις αμυντικές συμμαχίες που συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα ενώ έκανε ονομαστική αναφορά στη συμφωνία με τη Γαλλία και το εξοπλιστικό πρόγραμμα για την παραλαβή των πρώτων Rafale, και σημείωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συνέβαλαν στις μεγάλες δοκιμασίες, όπως το προσφυγικό και τη φύλαξη των συνόρων, την πανδημία και την εμβολιαστική προσπάθεια, τις φυσικές καταστροφές.

Ο υπουργός Άμυνας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει εικόνα και αντίληψη της δύσκολης κατάστασης που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα και την ανάγκη να διαμορφώσει μια «νέα εθνική ανθεκτικότητα» του κρατικού μηχανισμού στον πυρήνα του οποίου βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και επεσήμανε ότι στην πρόσφατη κακοκαιρία έκαναν τη δουλειά τους με αίσθηση καθήκοντος και αποτελεσματικότητας.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν αποτελεσματικά τη δουλειά τους και τους οφείλεται ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, έκαναν τη δουλειά τους όπως πάντα, με αίσθηση καθήκοντος και αποτελεσματικότητα, ήταν σε ετοιμότητα βάσει των συμφωνηθέντων στα σχέδια, κινητοποιήθηκαν όταν τους δόθηκε η σχετική οδηγία και εντολή, εξετέλεσαν την εντολή που τους δόθηκε, ακόμα και εάν αυτή δεν περιλαμβάνεται στα γνωστά σχέδια έκτακτης ανάγκης, όπως ο Δευκαλίων», επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για να συμπληρώσει πως παρότι δεν κάνουν απεγκλωβισμούς, όταν τους ζητήθηκαν το έπραξαν.

Αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το μόνο που λέει είναι «να φύγει το καθεστώς Μητσοτάκη», για να έρθει και «να καθαρίσει η αξιωματική αντιπολίτευση». Ο ΣΥΡΙΖΑ «έπαιξε το χαρτί του εθνικού σωτήρα στο πρόσφατο παρελθόν, και ο κόσμος το θυμάται και δεν ελπίζει στην επισπεύδουσα παράταξη», είπε ο υπουργός ‘Αμυνας. Όταν διαχειριζόσασταν εσείς κρίσεις, και πολλά θύματα είχαμε, και καμία συγγνώμη, ούτε καν παραδοχή λάθους, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στα έδρανα της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το εάν η συγνώμη του πρωθυπουργού αποτελεί «πανάκεια» είπε: Όχι. Δεν είναι ούτε δικαιολογία ούτε υπεκφυγή, και πρώτος από όλους το ξέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Είναι όμως κάτι. Και η πρωτόγνωρη παρέμβασή του, ώστε η εταιρεία να αποζημιώσει τους πολίτες, είναι αυτό που αποκαλούμε «έμπρακτη συγνώμη, που έφερε αποτέλεσμα. Και σίγουρα, αποτελεί πράξη ανάληψης, και όχι αποποίηση ευθύνης» υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Δεν θα αφήσουμε αναπάντητη καμία πρόκληση

Η Ελλάδα ασκεί πολυδιάστατη και δραστήρια εξωτερική πολιτική. Με αρχές το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και το Ευρωπαϊκό κεντημένο, με «θετική ατζέντα», τόνισε  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκο Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «δεν αφήσουμε  αναπάντητη οιαδήποτε πρόκληση» και «ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να βγει από την αυτοαπομόνωση. Να επανέλθει στην Ευρωπαϊκή Πορεία» σημειώνοντας πως «κανείς δεν θέλει μία απομονωμένη επιθετική Τουρκία, μια ισλαμική νεωθομανική Τουρκία». Τόνισε πως «η Ελλάδα κινείται , αξιακά πάντα, εντός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θάλασσας».

Σημείωσε πως « η Τουρκία επιλέγει να βρίσκεται προς το παρόν εκτός της διεθνής νομιμότητας. Με το casus belli. Με το ανύπαρκτο Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Με το μύθευμα της  «Γαλάζιας Πατρίδας». Με τις υπερπτήσεις, τις παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων. Με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας σε νησιά με το πρόσχημα της αποστρατικοποίησης ή χωρίς αυτό, Με τη συνέχιση της κατοχής της Κύπρου και τη  ρητορική περί δύο κρατών. Με τις επεμβάσεις σε άλλες χώρες (στο Ιράκ, στον Καύκασο, στη Συρία και στη Λιβύη),  Με τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων της γυναίκας  και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Με τη μετατροπή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμιά και άλλα».

Ενεργητική διπλωματία

Η Τουρκία, είπε «δυστυχώς έχει μεταβάλλει πορεία και δεν είναι πλέον μία Τουρκία που με τις ιδιομορφίες της έστω, κοιτά προς τη Δημοκρατική Δύση, που έχει ως προτεραιότητα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσεγγίζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο». Εμείς, υπογράμμισε,  «απέναντι σε  αυτή τη κατάσταση, τη χειρότερη από το ’74, ανασχέσαμε την επιθετικότητά της. Εκμεταλλευτήκαμε τα παράθυρα ευκαιριών στο έπακρο, χάρις στην ενεργητική διπλωματία που ασκήσαμε.  Μετατρέψαμε τη προκλητικότητα και την αλαζονεία του απειλούντος, σε ασπίδα και βάση συνεννόησης των ορθοφρονούντων» και έστειλε το μήνυμα πως «η Ελλάς επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία,  εντός  όμως  του πλαισίου του διεθνούς Δικαίου.  Όχι διάλογο επί παράλογων, παράνομων απαιτήσεων. Επί παράνομων τετελεσμένων».

Δεν ενοχλείται ότι οι εταίροι μας συνομιλούν με την Τουρκία

Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση, τόνισε ο  υπουργό  και « δεν είναι μια φοβική Ελλάδα. Δεν είναι μια περιθωριοποιημένη περιχαρακωμένη Ελλάδα». Και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα «δεν  ενοχλείται όταν εταίροι και σύμμαχοι μας στην περιοχή συνομιλούν  με την Τουρκία» αντίθετα «είναι  προς το συμφέρον όλων μας να έχει επαφές η Τουρκία με κράτη με τα οποία η Ελλάδα μοιράζεται τις ίδιες απόψεις. Να ακούει τα ίδια   πράγματα από πολλά στόματα».

Για τα Βαλκάνια, ο κ.  Δένδιας , σημείωσε πως αντιλαμβανόμαστε την παρουσία μας στην περιοχή όχι σαν γεωγραφική καταδίκη, αλλά σαν αποστολή εξαγωγής Σταθερότητας, Ευημερίας καις Ευρωπαϊκής πορείας όλων των χωρών της περιοχής, στο  Κόσσοβο,  στη Βοσνία  Ερζεγοβίνη , στο Μαυροβούνιο στη Βόρεια Μακεδονία. Αντιμετωπίσαμε τη Νεοθωμανική Τουρκική επιθετικότητα σαν εφαλτήριο συνεννόησης με όσους πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, όσο μακριά και αν βρίσκονται».

Ο Νίκος Δένδιας, τόνισε πως στην εξωτερική πολιτική «τίποτα δεν είναι αυτονόητο» όπως: οι Συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, που οδήγησαν στην πρώτη επέκταση του Εθνικού Χώρου μετά από 50 χρόνια και στην αντιμετώπιση του άκυρου , παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου. Η  κατανόηση για παραπομπή του θέματος με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που εδραίωσε την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεννοηθεί με όλους τους γείτονες της στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Οι Συμφωνίες Στρατηγικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ και η  U.S. – Greece Defense and Inter-parliamentary Partnership Act που ενδυναμώνουν την άμυνα της Ελλάδας  και οδηγούν τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο ψηλότερο ιστορικά σημείο της. Η στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία, που φέρνει την μόνη πυρηνική δύναμη της Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Οι Συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, που δημιουργούν γέφυρα της Ελλάδας στον Κόλπο. Τα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασιών που προωθήσαμε στην περιοχή ιδίως το 3+1. Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ που παραμένει ισχυρό και ενεργό. Η απενεργοποίηση της χώρας μας στην επίλυση κρίσεων από τη Λιβύη μέχρι στη Συρία. Η παρουσία στην Συρία και τη Λιβύη. Το Filia Forum και η υπογραφή των κοινών αρχών του για το Δίκαιο της θάλασσας και το Διεθνές δίκαιο από μεγάλο αριθμό  χώρων. Η  παρουσία μας στη  Ρουάντα ,στη  Γκάμπια, στη Γκάνα και στη Νιγηρία. Στη Σεναγάλη, στο Τσάντ και στο Πράσινο Ακρωτήρι που μεγαλώνει το γεωπολιτικό και οικονομικό μας αποτύπωμα. Η σύσφιξη των σχέσεων με την Ινδία που επισκεφθήκαμε  μετά από 18 χρόνια. Η αναβάθμιση των σχέσεων μας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι υπογραφές 118 διμερών Συμφωνιών και  39 πολυμερών Συμβάσεων. Ότι η Ελλάδα, εξελέγη  πρώτη σε ψήφους στο Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας.  Με 150 από 157 διαθέσιμες ψήφους. Ότι εξελέγη δεύτερη από τον πρώτο γύρο στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με 119 ψήφους και ότι 112 κράτη μέλη του ΟΗΕ στήριξαν την απόφασή μας για την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Καθώς και ότι  έχουμε πλέον 97 γραπτές δεσμεύσεις για την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026, που γι’ αυτό θα κάνουμε ανακοίνωση εντός της εβδομάδας.

Δεν αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολιτική ως φέουδό της

Απευθυνόμενος στις πολιτικές δυνάμεις, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν  αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολιτική  ως φέουδο της» για αυτό και επιδίωξε «την συναντίληψη στις κοινές εθνικές γραμμές» και διαβεβαίωσε πως «αυτό θα συνεχίσω να πράττω» για αυτό και τις  επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει έναν ακόμη κύκλο ενημέρωσης των αρμόδιων τομεαρχών της αντιπολίτευσης.

«Η Ελλάδα  που υπηρετεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ» είπε ο κ. Δένδιας,  «είναι μια μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα με αυξημένες γεωπολιτικές δυνατότητες. Μία Ακμάζουσα Δημοκρατία. Μια Ελλάδα ισχυρή, χάρις στο υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Τουριστικός και επενδυτικός προορισμός. Με αίσθημα ασφάλειας που είναι απαραίτητο για κάθε οικονομική δραστηριότητα. Για κάθε ξένη επένδυση. Που είναι αξιόπιστος και εποικοδομητικός συνομιλητή όλων, ακόμα και σε ζητήματα που δεν μας αφορούν άμεσα».