Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δεν θα μεταβούν στο Πεκίνο για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ανοιχτή είναι ακόμη η μετάβαση του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, δείχνοντας ότι το Βερολίνο φλερτάρει σε επίπεδο κορυφής με το διπλωματικό μποϊκοτάζ στο οποίο έχουν καλέσει η Κίνα ενώ υπάρχει και σχετικό ψήφισμα στο ευρωκοινοβούλιο χωρίς πάντως να είναι δεσμευτικό για τα κράτη μέλη.

Επί του παρόντος συμφωνούμε στην κοινή γραμμή της ΕΕ

«Επί του παρόντος συμφωνούμε στην κοινή γραμμή με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι η ίδια είναι φίλαθλος, αλλά σίγουρα δεν θα παρευρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο.

«Κάτι τέτοιο δεν ήταν στο παρελθόν σύνηθες για τους υπουργούς Εξωτερικών», πρόσθεσε η κυρία Μπέρμποκ. Λόγω της πανδημίας δεν θα ταξιδέψει στο Πεκίνο ούτε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Στιβ Άλτερ.

Από την πλευρά της Καγκελαρίας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ δεν ξεκαθάρισε αν ο Όλαφ Σολτς σκοπεύει να ακολουθήσει την ίδια πρακτική και παρέπεμψε το θέμα στην ΕΕ.

«Έχουμε ήδη πολλές φορές δηλώσει ότι σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή μας, συντασσόμαστε με τους εταίρους μας στην ΕΕ. Δεν μπορώ όμως να προκαταλάβω αυτή την απόφαση», δήλωσε ο κ. Μπούχνερ.

ΗΠΑ, Βρετανια, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία μποϊκοτάρουν

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε «διπλωματικό μποϋκοτάζ» των Αγώνων και δεν θα εκπροσωπηθούν με κυβερνητική αποστολή στο Πεκίνο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με προ 20ημέρου δήλωση του υπουργού Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ «η Γαλλία δεν θα μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου» αν και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν έχει κάνει λόγο για την αναγκαιότητα κοινής ευρωπαϊκής στάσης για το ζήτημα.

«Η Γαλλία δεν θα το κάνει, αλλά θα στείλουμε σαφή μηνύματα στο πολιτικό επίπεδο», διαβεβαίωσε ο Ζαν Μισέλ Μπλανκέ προσθέτοντας ότι δεν θα παραβρεθεί ο ίδιος στους Αγώνες τον Φεβρουάριο, αλλά η υπουργός Αθλητισμού της χώρας Ροξάνα Μαρατσινεάνου μαζί με την υφυπουργό ΑμεΑ Σοφί Κλουζέλ.

Υπέρ της απαγόρευσης εισαγωγης προϊόντων

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε πρόσφατα και υπέρ της απαγόρευσης εισαγωγής προϊόντων τα οποία είναι αποτέλεσμα καταναγκαστικής εργασίας. Ανάλογες θέσεις έχουν εκφράσει τόσο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο επικεφαλής του Τμήματος Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité Κρίστιαν Ντρόστεν, δήλωσε στην Sueddeutsche Zeitung ότι η Κίνα αποτελεί «τη μεγάλη ανησυχία» του, καθώς, όπως εξήγησε, τα εμβόλια Sinovac και Sinopharm, με τα οποία έχει εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό ο πληθυσμός, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν προσφέρουν προστασία έναντι της παραλλαγής «Όμικρον».

Η έλευση χιλιάδων αθλητών και των βοηθών τους είναι αναπόφευκτο να οδηγήσει και σε εξάπλωση της συγκεκριμένης παραλλαγής, τόνισε. «Πρόκειται γιγα πραγματικό κίνδυνο – και για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο κ. Ντρόστεν. Ανάλογα προβλήματα αναμένονται και σε χώρες οι οποίες έχουν χρησιμοποιήσει ευρέως τα κινεζικά εμβόλια, όπως η Τουρκία, η Βραζιλία και η Ινδονησία.