Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κήρυξε σε κατάσταση μείζονος καταστροφής το Κεντάκι, που υπέστη αλλεπάλληλα πλήγματα από ανεμοστρόβιλους την Παρασκευή με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες υλικές ζημιές και να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Η απόφαση του αρχηγού του αμερικανικού κράτους άνοιξε τον δρόμο για να χορηγηθεί περαιτέρω βοήθεια από τον ομοσπονδιακό μηχανισμό στην πολιτεία.

Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, ο Άντι Μπεσίαρ, είχε υποβάλει νωρίτερα χθες Κυριακή επίσημο αίτημα στον Λευκό Οίκο να κηρυχθεί μείζων καταστροφή στην πολιτεία του, ενημέρωσε δημοσιογράφους η επικεφαλής της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Ο κ. Μπάιντεν έκανε δεκτό το αίτημα χθες βράδυ (σ.σ. σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας).

Βομβαρδισμένο τοπίο

Ο κυβερνήτης Μπεσίαρ τόνισε πως οι ανεμοστρόβιλοι ήταν οι πιο καταστροφικοί στην ιστορία της πολιτείας του και ότι ακόμη και στιβαρές κτιριακές δομές από ατσάλι και τούβλα ισοπεδώθηκαν. Ένας από τους ανεμοστρόβιλους προκάλεσε καταστροφές διανύοντας 365 χιλιόμετρα, σχεδόν όλα στο Κεντάκι, πρόσθεσε.

Η πόλη Μέιφιλντ ισοπεδώθηκε σχεδόν όλη, υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή από το σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο που άφησε πίσω τουλάχιστον 94 νεκρούς.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει ήδη τους ανεμοστρόβιλους κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για το ομοσπονδιακό κράτος, κάτι που επέτρεψε την εμπλοκή της FEMA. Όμως σε καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης» οι δαπάνες της υπηρεσίας δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σε περιπτώσεις μείζονος καταστροφής δεν υπάρχει κανένα τέτοιο όριο.

Αυτό θα επιτρέψει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους που πλέον δεν έχουν στέγη, τρόφιμα, νερό, ηλεκτρισμό…

Στο εργοστάσιο κεριών Mayfield Consumer Products, που μετατράπηκε σε σύμβολο της καταστροφής, συνεχιζόταν χθες απελπισμένα η αναζήτηση για επιζώντες. Από την εγκατάσταση δεν απέμεινε παρά ένας σωρός από συντρίμμια, ύψους αρκετών μέτρων. Με τη βοήθεια γερανών και μηχανημάτων έργου, σωστικά συνεργεία έψαχναν μεθοδικά για να βρουν επιζήσαντες, αλλά οι ελπίδες έσβηναν.

«Δεν υπάρχουν λόγια»

Κάπου 110 εργαζόμενοι βρίσκονταν στο εργοστάσιο το βράδυ της Παρασκευής για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση των γιορτών. Δεκάδες αγνοούνται ακόμη.

Για τον Τζέισον Ρικίντο, εθελοντή πυροσβέστη, «δεν υπάρχουν λόγια» για να περιγραφεί η καταστροφή. «Σκάβαμε τα συντρίμμια χθες, ήμουν εδώ οκτώ ώρες, την προηγουμένη δουλεύαμε ως τις τέσσερις το πρωί. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα όλη μου τη ζωή», εξομολογήθηκε.

Ο κυβερνήτης Μπεσίαρ είπε πως ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου που καταστράφηκε έτρεφε ελπίδες πως μπορεί κάποιοι να είχαν φύγει και να βρεθούν εργαζόμενοι ζωντανοί, συμπληρώνοντας πως θα ήταν «θαυμάσιο» εάν ο απολογισμός των θυμάτων αναθεωρείτο προς τα κάτω· ωστόσο τόνισε πως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

«Ακόμα βρίσκουμε πτώματα. Έχουμε αναπτύξει σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για τον εντοπισμό πτωμάτων σε πόλεις όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκονται», είπε με πικρία, προειδοποιώντας πως υπάρχει κίνδυνος ο απολογισμός να γίνει ακόμα πιο βαρύς, να ξεπεράσει τους εκατό νεκρούς μόνο στην πολιτεία του.

Πέραν του Κεντάκι, στις πολιτείες Μιζούρι, Ιλινόι, Τενεσί και Άρκανσο, οι εικόνες ήταν παρόμοιες: κτίρια ισοπεδωμένα, μεταλλικές κατασκευές που μετατράπηκαν σε άμορφες μάζες, δέντρα ξεριζωμένα, τούβλα και συντρίμμια σκορπισμένα παντού, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα. Επλήγη επίσης η πολιτεία του Μισισιπή.

«Θα κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να βοηθήσουμε», υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο οποίος περιόδευσε χθες Κυριακή στις πληγείσες περιοχές. «Θα μείνουμε ωσότου ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση», επέμεινε.

Μηνύματα από τη διεθνή κοινότητα

Μηνύματα συμπάθειας συνέχιζαν χθες να φθάνουν από το εξωτερικό, μεταξύ άλλων από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, που εξέφρασε τα «ειλικρινή συλλυπητήριά» του, και από τον πάπα Φραγκίσκο, που προσευχήθηκε για τα θύματα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Οι ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν τις ΗΠΑ ήταν «από τους χειρότερους» στην ιστορία της χώρας, είχε πει την Παρασκευή ο πρόεδρος Μπάιντεν για την «αδιανόητη τραγωδία».

Συμπλήρωσε ότι τα μετεωρολογικά φαινόμενα είναι ολοένα «πιο έντονα» εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στην απορύθμιση του κλίματος και την καταστροφή που βύθισε τη χώρα του στο πένθος.

Με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP