Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική και μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μεταδίδεται πολύ γρήγορα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Η παραλλαγή, η οποία ανακαλύφθηκε στα κράτη της νότιας περιοχής της Αφρικής, εντοπίσθηκε στο Ισραήλ.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι», ανακοίνωσε το υπουργείο, προσθέτοντας πως υπάρχουν φόβοι για «δύο επιπλέον κρούσματα σε πρόσωπα που επέστρεψαν από το εξωτερικό» και έχουν μπει σε καραντίνα.

«Φρένο» της ΕΕ σε αεροπορικές αφίξεις από τη νότια Αφρική

Εν τω μεταξύ, στοπ στους ταξιδιώτες από τις περιοχές της νότιας Αφρικής θέτει η ΕΕ, στον απόηχο της διεθνούς ανησυχίας που έχει πυροδοτήσει η εμφάνισης της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, της επονομαζόμενης «μετάλλαξης της Μποτσουάνα».

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στενό συντονισμό με τα κράτη – μέλη θα προτείνει να ενεργοποιήσει το επείγον μέτρο του τερματισμού των αεροπορικών αφίξεων από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, λόγω της ανησυχίας για την παραλλαγή B.1.1.529».

Ηδη σε σχετική απόφαση προέβη χθες και η Βρετανία, ενώ αναμένεται ανάλογη κίνηση και από άλλες χώρες όπως η Αυστραλία και η Σιγκαπούρη. Από πλευράς του, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε πως η απόφαση της Βρετανίας «φαίνεται πως ήταν εσπευσμένη», καθώς ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει συμβουλεύσει μέχρι στιγμής για τα επόμενα βήματα.

Η νέα απειλητική και σύμφωνα με τους ειδικούς ιδιαιτέρως μολυσματική μετάλλαξη της Μποτσουάνα έχει ήδη εντοπιστεί σε τρεις χώρες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και την Μποτσουάνα.

Η αρχή έγινε χθες, όταν επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει στην Αφρική μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, τη B.1.1.529, η οποία ανησυχεί, καθώς φέρει υπερβολικά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων.

Στην διαπίστωση αυτή συμφώνησαν και Βρετανοί υγειονομικοί, που έκαναν λόγο για διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων σε σύγκριση με τη «Δέλτα».