Για αμήχανη στήριξη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα που ανακοίνωσε για την ακρίβεια έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του λέγοντας ότι «είναι θετικό ότι ο κ. Τσίπρας έστω και με αμηχανία δήλωσε ότι στηρίζει τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση σήμερα».

«Θα ήθελα να ακολουθούσατε αυτή την τακτική και στο παρελθόν. Τουλάχιστον συμφωνούμε ότι η στήριξη στα πλαίσια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού είναι σε θετική κατεύθυνση» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά τις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα για το εύρος και το μέγεθος της ακρίβειας ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει αν θεωρεί αξιόπιστα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ενσωματώνονται στα στοιχεία της Eurostat.

«Βγείτε και πείτε το αν τα αμφισβητείτε. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε επιχειρήματα του τύπου έχετε ή δεν έχετε πάει στο σουπερμάρκετ…» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για αισθητή αύξηση τιμών λόγω και αποπληθωρισμού της τελευταίας δεκαετίας λόγω κρίσης, ενώ υποστήριξε ότι τώρα που έχουμε ανάπτυξη θα έχουμε και αύξηση τιμών, επιμένοντας στην εκτίμηση ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Ισπανία και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν έχει καμία μείωση της ανεργίας τα τελευταία δύο χρόνια στην Ισπανία, αλλά υπάρχει αύξηση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί και για τις εξοπλιστικές συμφωνίες Ισπανίας και Τουρκίας. «Ζητώ επίσημα να τοποθετηθείτε για την απρεπέστατη παρουσία του κ. Σάντσεθ στην Άγκυρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης αντέκρουσε την κριτική περί δημιουργικής λογιστικής λέγοντας ότι «δεν υποτιμώ την αύξηση των τιμών αλλά δεν είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών ο μηδενισμός των γονικών παροχών».

Πρόσθεσε μάλιστα εξαπολύοντας πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι πολίτες ξέρουν ότι την τσακίσατε στους φόρους και ερχόμαστε εμείς να δώσουμε στη μεσαία τάξη ότι της πήρατε εσείς» ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να σπάσει το φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης και της φτώχειας που επιφέρει η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

«Η καλύτερη απάντηση στις δικές σας αιτιολογίες για δήθεν ταξική μονομέρεια της κυβέρνησης υπέρ των λίγων είναι η δημιουργια πολλών καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας από την επενδυτική έκρηξη που συντελείται στην Ελλάδα σήμερα. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτό που θέλετε εσείς να δείξετε σήμερα σε αυτή την αίθουσα».

Σε ότι αφορά τους ελέγχους στην αγορά για αισχροκέρδεια ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στο άρθρο 51 του ν. 4828 που ορίζει ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μεγαλύτερα κέρδη πριν από την περίοδο της πανδημίας. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτό το μέτρο θα επεκταθεί και για το πρώτο εξάμηνο του 2022 (λήγει στις 31/12/2021)

Ο πρωθπυουργός τόνισε ότι θα ελεγχθεί η υπεραπόδοση, υπάρχουν τα νομικά εργαλεία και γίνονται πολλοί έλεγχοι και από την επιτροπή ανταγωνισμού. Μάλιστα αντέταξε στην κριτική του κ. Τσίπρα για χειραγώγηση των αρχών, την προεδρία της κας Θάνου στην επιτροπή ανταγωνισμού.

Προανήγγειλε δε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του δικαίου του ανταγωνισμού, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν θα πάμε πέρα από τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρώπη».

Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η αξία της μετοχής επί των ημερών σας ήταν ένα ευρώ. Σήμερα η μετοχή εννέα ευρώ. 200 εκατ. η αξία των μετοχών του δημοσίου τότε και σήμερα 1,2 δισεκ. η αξία των μετοχών του δημοσίου».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρόκληση «να ζητάτε τα ρέστα από αυτή την κυβέρνηση που έκανε αυτό για το οποίο είχατε σκοπό να κάνετε και εσείς; Είχατε δεσμευτεί ότι θα πουλήσετε μερίδιο της ΔΕΗ; Ναι ή όχι; Είχατε προϋπολογίσει και έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. 100 εκατομμύρια από τη ΔΕΗ»

«Εμείς κρατάμε το 34% της επιχείρησης. Εμείς βάζουμε 1,4 δισεκ που πάνε στις πράσινες επενδυσεις και την επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων και εκεί πάνε τα χρήματα των επενδυτών που βάλανε στη ΔΕΗ. Η αύξηση του μετοχικου κεφαλαίου είναι ψήφος εμπιστοσύνης» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στη συμμετοχή του δημοσίου στις ενεργειακές επιχειρήσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης τόνισε ότι «εμείς κρατάμε το 34% και ελέγχουμε απόλυτα την επιχείρηση και τη διοίκησή της με αυτό το ποσοστό».

«Τα λεφτά που θα παίρνατε εσείς που θα πηγαίνανε; Στους χαμηλοσυνταξιούχους ή στην αποπληρωμή του χρέους;» είπε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές αυξήσεις για τα νοικοκυριά ενώ πρόσθεσε ότι «εφόσον συνεχιστεί το φαινόμενο εντός του 2022 θα δούμε δυνατότητες της οικονομίας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Ο πρωθυπουργός επίσης χαρακτήρισε μύθο το «φθηνό λιγνίτη» και τόνισε ότι η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση δεν έχει επιστροφή γιατί το κόστος δικαιωμάτων, το πρόσθετο κόσμος στο λιγνίτη δεν τον κάνει πλέον φθηνό. «Ο λιγνίτης δεν είναι φτηνός πια. Η φτηνότερη μορφή ενέργειας είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.