Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας-ΕΚΟΜΕ διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Νικολάου Αλέτρα Streaming και Ψηφιακή Διανομή (Εκδ. Αιγόκερως, 2021), εγκαινιάζοντας έτσι μια σειρά εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Προideaσμοί».

Στην εκδήλωση, η οποία θα γίνει την Τετάρτη 24/11/2021 (18:00-20:00) συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες του οπτικοακουστικού τομέα της χώρας μας. Συγκεκριμένα, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο κ. Πάνος Κουάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ και ο κ. Γιάννης Σολδάτος, Ιδρυτής των Εκδόσεων Αιγόκερως/Ιστορικός Κινηματογράφου, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν οι εξής:

• Άννα Κασιμάτη, Υπεύθυνη Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA Ελλάδας

• Δάφνη Μπεχτσή, Founder & Managing Director/CINOBO

• Πρόδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση

• Χρήστος Μήτσης, Κριτικός Κινηματογράφου Περιοδικό Αθηνόραμα

• Γιάννης Ζουμπουλάκης, Δημοσιογράφος-Κριτικός Κινηματογράφου εφημερίδες NEA, BHMA

Στην συζήτηση θα παρέμβει και ο συγγραφέας Νικόλαος Αλέτρας, ο οποίος είναι Μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος Κινηματογράφου (ΑΠΘ), ενώ θα συντονίσει η κ. Βασιλική Διαγουμά, επικεφαλής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΟΜΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom στην διεύθυνση ΕΔΩ

Το βιβλίο παρουσιάζει τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην παραγωγή πρωτότυπων οπτικοακουστικών έργων με αποκλειστικό σκοπό την ψηφιακή τους διανομή και προβολή, μέσω υπηρεσιών streaming. Η παραγωγή αυτή αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για την κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία, αφού ανατρέπονται κλασσικές και παραδοσιακές μέθοδοι κινηματογραφικής διανομής κι εκμετάλλευσης. Έτσι δημιουργούνται νέες συνθήκες, που ερευνώνται σε επίπεδο παραγωγής, τεχνολογίας, αγοράς, κουλτούρας και ιδεολογίας, ενώ προτείνονται νέα μοντέλα χρηματοδότησης και ψηφιακής διανομής της ανεξάρτητης κινηματογραφικής παραγωγής. Βασικοί φορείς αυτών των νέων συνθηκών συνιστούν οι διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες οι οποίες, διαμέσου του streaming και του transmedia storytelling, συγκροτούν το πολύπλοκο και συνάμα ανεξερεύνητο οικοσύστημα των Over the top (OTT) υπηρεσιών.

Ο συγγραφέας με την ανάλυση της νέας ψηφιακής πλατφορμικής πραγματικότητας φιλοδοξεί να προσφέρει όχι μόνο ένα επιστημονικό εγχειρίδιο, αλλά και έναν πολύτιμο οδηγό για τους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές, στον αγώνα τους να βρουν πόρους χρηματοδότησης και νέες μεθόδους διανομής των ταινιών τους.