Eπειδή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και χριστιανικά κόμματα CDU/CSU δεν έχουν την πρόθεση να ανανεώσουν την κυβερνητική τους συνεργασία, εξαρτάται από τους Πράσινους (Grüne) και τους Φιλελευθέρους (FDP) αν ο επόμενος καγκελάριος θα είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς ή ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ. Τόσο ο κ. Σολτς όσο και ο κ. Λάσετ έχουν εκφράσει την πρόθεση να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με αυτά τα δύο κόμματα. Οι δε Πράσινοι θα προτιμούσαν μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ το FDP με τα χριστιανικά κόμματα CDU/CSU. Ταυτόχρονα όμως, ούτε οι Πράσινοι αποκλείουν να εισέλθουν σε μια κυβέρνηση Λάσετ και ούτε οι Φιλελεύθεροι σε μια κυβέρνηση Σολτς.

Πράσινοι και FDP ανακοίνωσαν, ότι θα διεξαγάγουν τις επόμενες ημέρες προκαταρκτικές συνομιλίες, προκειμένου να εντοπίσουν κοινά σημεία αναφοράς αλλά και να εξετάσουν πιθανούς συμβιβασμούς σε θέματα που διαφωνούν. Αιτιολογώντας αυτή την πρωτοβουλία ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, επεσήμανε ότι οι διαφορές του κόμματός του με τους Πράσινους είναι μεγαλύτερες απ΄ ότι με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Χριστιανοδημοκράτες. Όπως υποστήριξε, ό λόγος που το κόμμα του αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Πράσινους και τους Χριστιανοδημοκράτες το 2017 ήταν αντιθέσεις με τους Πράσινους, προπαντός σε ό,τι αφορά φορολογικά ζητήματα. Σε σημερινές του δηλώσεις ο γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων, Φόλκερ Βίσινγκ, διαμήνυσε πάντως ότι το κόμμα του θα διεξαγάγει τις συνομιλίες με διάθεση για συμβιβασμούς – ακόμη και στα φορολογικά.

Σολτς ζητά «πραγματισμό»

Στο μεταξύ ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς τόνισε σήμερα για μια ακόμη φορά ότι έχει τη θέληση να είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας σε έναν συνασπισμό με τους Πράσινους και το FDP: Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τα τρία αυτά κόμματα έχουν καταφέρει να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη. Η δε ανάδειξη του SPD σε πρώτο κόμμα συνιστά, σύμφωνα με τον Ό. Σολτς, «ξεκάθαρη εντολή» των ψηφοφόρων να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Ο κ. Σολτς θεωρεί ότι τα τρία κόμματα έχουν πολλά κοινά σημεία για μια κυβερνητική συνεργασία. Το ζητούμενο τώρα είναι να επιδείξουν «πραγματισμό». Στο επίκεντρο δεν θα πρέπει να είναι οι «ευαισθησίες» του κάθε κόμματος, αλλά η χάραξη της πορείας της Γερμανίας για αυτή τη δεκαετία, ειδικά σε ό,τι αφορά το βιομηχανικό εκσυγχρονισμό της χώρας και την προστασία του κλίματος.

Αισιόδοξος ότι τα χριστιανικά κόμματα θα πετύχουν το σχηματισμό κυβέρνησης με Πράσινους και FDP δήλωσε και ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών, Πάουλ Τσίμιακ. Το ζητούμενο είναι ένα «σχέδιο για το μέλλον». Όπως διαβεβαίωσε, ο κάθε εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι αναγνωρίσιμος. Ο Άρμιν Λάσετ απέδειξε ως πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου κυβερνά με το FDP, ότι είναι σε θέση να διασφαλίζει τη συνοχή ενός συνασπισμού.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο