Οι περισσότερες επιχειρήσεις προτιμούν να διενεργούν δοκιμές στα προϊόντα τους πριν από την τελική ολοκλήρωσή τους και τη διάθεσή τους στην αγορά. Οι Software Τesters είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι να «τρέξουν» διάφορα tests και assurance checks, με σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες σφάλματος στην τελική έκδοση του λογισμικού που δημιουργείται ώστε να διασφαλίζεται ότι λειτουργεί ομαλά και ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών, ενώ παράλληλα είναι οικονομικά αποδοτικό. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τον τομέα των δοκιμών, μια θέση στο τμήμα του quality assurance αποτελεί την ιδανική επιλογή.

Από ποιον κλάδο πρέπει να προέρχεται κάποιος, ώστε να γίνει QA Tester;

Μιλώντας με τον Δημήτρη Κυριακάτη και τον Ευθύμη Βαφειάδη, ιδρυτές του Workearly, της πρώτης εκπαιδευτικού χαρακτήρα coaching υπηρεσίας για επιτυχημένη καριέρα στην αγορά της τεχνολογίας, επαγγελματίες διαφορετικών κλάδων, χωρίς εμπειρία στον χώρο του IT, μπορούν να διεκδικήσουν υψηλά αμειβόμενες και εξ αποστάσεως θέσεις εργασίας στον τομέα του Software Testing αν διαθέτουν φυσικά τα απαραίτητα skills.

Εκτός από τις προφανείς ειδικότητες – δηλαδή Πληροφορική, Μηχανικοί Υπολογιστών, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί – έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί Software Testers προέρχονται και από τον χώρο των Θετικών Επιστημών, από Πολυτεχνικές, Τεχνικές ή και άλλες Σχολές (πχ. Σχολές Αυτοματισμού, Ηλεκτρονικής). Οι επαγγελματίες αυτών των κλάδων, αξιοποιώντας αφενός τις πρακτικές τους δεξιότητες και αφετέρου την κριτική σκέψη που έχουν αποκτήσει από το ακαδημαϊκό τους υπόβαθρο, έχουν καταφέρει να εισχωρήσει στην υψηλά αμειβόμενη αφορά του Software Testing.

Είναι απαραίτητη η προηγούμενη εμπειρία στον χώρο του IT για να γίνει κάποιος QA Tester;

Η απάντηση είναι πως προηγούμενη εμπειρία δεν είναι αναγκαστικά απαραίτητη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το επάγγελμα του QA συνιστά ιδανική λύση τόσο για αποφοίτους που προσπαθούν να εισέλθουν στον χώρο εργασίας όσο και για επαγγελματίες που επιθυμούν να αλλάξουν πορεία στην καριέρα τους με στόχο τη μισθολογική ανέλιξη και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Ποιες είναι οι δεξιότητες που θα πρέπει να διαθέτει ο QA Tester;

Σύμφωνα με το Workearly, οι δεξιότητες που θα πρέπει να διαθέτουν οι Software Testers διακρίνονται τόσο σε επικοινωνιακές όσο και σε τεχνικές.

Αναφορικά με τις επικοινωνιακές δεξιότητες (soft skills), μερικά παραδείγματα είναι η σωστή διαχείριση του χρόνου, το multitasking, η επίλυση προβλημάτων και η έμφαση στη λεπτομέρεια. 

Οι τεχνικές δεξιότητες συμπεριλαμβάνουν τη γνώση τεχνολογιών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται για το Software Testing, όπως για παράδειγμα:

  • SQL
  • Software Testing Techniques
  • Programming languages (Python, Java)
  • Automation Testing Tools & Frameworks (Selenium, Cypress, BDD)
  • Agile Development Process

Το software testing χωρίζεται σε δύο γνωστά τμήματα: το Αυτοματοποιημένο και το μη αυτοματοποιημένο. Παρότι και τα δύο έχουν ιδιαίτερη σημασία, βλέπουμε πως οι αυτοματοποιημένες δοκιμές έχουν μεγαλύτερη ζήτηση.

Η εργασία εξ αποστάσεως ήρθε για να μείνει.

Ο τρόπος που έχει διαμορφωθεί η αγορά δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για την εδραίωση της εξ αποστάσεως εργασίας.  Ένας τομέας όπως είναι το  Quality Assurance (QA) δίνει μεγάλα περιθώρια στους εργαζομένους να δουλέψουν από το σπίτι τους, με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων. Ένας Tester, δεν χρειάζεται απαραίτητα να βρίσκεται στα γραφεία μια εταιρείας, μπορεί να εργαστεί πίσω από την οθόνη του δικού του υπολογιστή και να ολοκληρώσει τα projects που έχει αναλάβει από την άνεση του σπιτιού του.

Πώς μπορεί κάποιος να διεκδικήσει εξ αποστάσεως εργασία στον κλάδο του QA;

Το Workearly είναι η πρώτη υπηρεσία στην Ελλάδα που προετοιμάζει και εκπαιδεύει υποψηφίους ατομικά, στο χώρο της τεχνολογίας , με σκοπό να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και να εργαστούν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού.

Με τεχνογνωσία σε εκπαιδευτικές πρακτικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως, φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την προσέγγιση της εξατομικευμένης εκπαίδευσης, η οποία έχει αποδεδειγμένα τα υψηλότερα αποτελέσματα.

Όπως αναφέρουν οι Δημήτρης Κυριακάτης και Ευθύμης Βαφειάδης, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν την στιγμή στην επαγγελματική κατάρτιση είναι ότι αντιμετωπίζονται εκπαιδευτικά όλοι με τον ίδιο τρόπο, με αποτέλεσμα να εξαλείφεται η διαφορετικότητα, η εμπειρία και οι ατομικές δεξιότητες του καθενός. Έτσι οι εκπαιδευόμενοι δεν οδηγούνται στα επιθυμητά αποτελέσματα, νιώθοντας ανασφάλεια σχετικά με το επαγγελματικό τους μέλλον.

“Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που μετά από μια πληθώρα σεμιναρίων και online προγραμμάτων νιώθουν ότι δεν έχουν συγκρατήσει τίποτα, και χρειάζονται την κατάλληλη καθοδήγηση σχετικά με το πού να εξειδικευτούν όπως και εκπαίδευση ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί και να δουλέψουν σε μεγάλες πολυεθνικές ή ανερχόμενες εταιρείες. Επιπλέον το ζήτημα του χρόνου είναι σημαντικό διότι οι περισσότεροι ήδη εργάζονται ή σπουδάζουν παράλληλα ή και τα δύο μαζί ”

Στο Workearly, η εκπαίδευση σχεδιάζεται αποκλειστικά με βάση το προφίλ του κάθε επαγγελματία μέσω ειδικής αξιολόγησης. Αυτό καθιστά καταλυτικό παράγοντα στην υψηλή ποιότητα των αποτελεσμάτων και στις επαγγελματικές επιτυχίες των εκπαιδευομένων.

Είναι η μοναδική υπηρεσία όπου υπάρχει συνεχής προσωπική επικοινωνία, επίβλεψη και αξιολόγηση προόδου μέσω μικρών στόχων (microlearning).  Η διαδικασία εκμάθησης γίνεται με το πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό και πρακτική εξάσκηση με την συμβολή εξειδικευμένων συνεργατών από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο που εργάζονται στην αγορά σε αντίστοιχους ρόλους.

Η εκπαίδευση γίνεται 100% εξ αποστάσεως και αποκλειστικά στους χρόνους του καθενός ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη ευελιξία.

Mε παρουσία σε περισσότερες από 6 χώρες και εκατοντάδες επαγγελματίες που το εμπιστεύονται στην Ελλάδα, με πολλούς να είναι στελέχη εταιρειών με θέσεις ευθύνης σε μεγάλες πολυεθνικές, το workearly αναγνωρισμένα αντιπροσωπεύει την νέα εποχή στην ατομική εκπαίδευση και το upskilling.​

Οποιοσδήποτε υποψήφιος ενδιαφέρεται να γίνει Software tester (QA) ή ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με κάποια ειδικότητα του ΙΤ(Software Developer, Data Analyst κτλ), μπορεί να απευθυνθεί στο Workearly και μέσω της δωρεάν αξιολόγησης προφίλ, αφού δημιουργηθεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό πλάνο, σύμφωνα με τις ανάγκες του, να προετοιμαστεί σωστά για να διεκδικήσει νέες ευκαιρίες καριέρας.