Το τίμημα της ευθύνης για τον Νίκο Χαρδαλιά
Ισχαιμικό επεισόδιο υπέστη  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Το τελευταίο διάστημα ο 52χρονος υφυπουργός βρισκόταν υπό διαρκή πίεση, που εντάθηκε το τελευταίο διάστημα με τις πυρκαγιές, γεγονός που, όπως φάνηκε, επηρέασε την υγεία του. Αισθανόταν πόνους στο στήθος, ήταν πολλές νύχτες άγρυπνος. Στα δύο χρόνια που είναι επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας δεν του έτυχαν και λίγα. Πανδημία (lockdowns, τήρηση μέτρων, εμβόλια, μεταλλάξεις), σεισμοί, κλιματική κρίση ήτοι  πλημμύρες,  πυρκαγιές, καύσωνες, ακόμα και ένα μετεωρίτης που έπεσε έξω από την Εύβοια έτυχε να είναι στη βάρδια του. Άνθρωπος της ευθύνης ο Nick Hard ήταν πάντα κοντά στο πρόβλημα προσπαθώντας να βοηθήσει τους συνανθρώπους του.

Τελευταίως όμως με τις πυρκαγιές  φαίνεται πως αγχώθηκε περισσότερο. Ήταν όπως ο ίδιος έλεγε, συνολικά δέκα νύχτες άγρυπνος.  Ήταν, μου έλεγαν οι συνεργάτες του, πιεσμένος,  ευρισκόμενος συνεχώς  μέσα σε ένα ελικόπτερο να πετά πάνω από τις φωτιές, και προβληματισμένος που οι φωτιές όχι μόνον δεν έσβηναν, αλλά εξαπλώνονταν. Δεχόταν συνεχώς κριτική, ζητήθηκε ακόμα και η παραίτησή του.
Διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, όπου του τοποθετήθηκαν δύο στεντ και πλέον δεν διατρέχει κίνδυνο. Υπεβλήθη, σύμφωνα με το νοσοκομείο σε κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και έγινε άμεσα στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική στεφανιαίων αγγείων. Επιτυχώς. Μόλις οι γιατροί του τοποθέτησαν τα στεντ , το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν να   μιλήσει  τηλεφωνικώς με τη γυναίκα του, να την καθησυχάσει. Στο νοσοκομείο τον επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, ενώ επικοινωνία μαζί του είχε ο Πρωθυπουργός.  Ο κ. Χαρδαλιάς είχε υποστεί, έμφραγμα  στο παρελθόν και είχε διακομισθεί πάλι στο Αγία Όλγα. Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, αντικαθιστά τον Νίκο Χαρδαλιά, μετά το περιστατικό υγείας του.
***
Τι γύρευαν Έλληνες βουλευτές στην Καμπούλ
Θα σας πάω σήμερα με τις δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται στο Αφγανιστάν, λίγα χρόνια πίσω, στις 19 Απριλίου του 2008, κοντά στις άγιες ημέρες του Πάσχα, όταν η Βουλή των Ελλήνων μίσθωσε ένα μεγαθήριο μεταγωγικό αεροπλάνο για να μεταφέρει Έλληνες βουλευτές, μέλη της τότε Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στο Αφγανιστάν. Μαζί με τους βουλευτές, επικεφαλής των οποίων ήταν ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης , θα ταξίδευαν και Έλληνες στρατιωτικοί για να αντικαταστήσουν άλλους στρατιωτικούς που βρίσκονταν στην Καμπούλ. Η πτήση έγινε νύχτα, με πρώτο σταθμό την… Θεσσαλονίκη, όχι για ανεφοδιασμό, αλλά για να παραλάβουν ένα αξιωματούχο του υπουργείου Αμύνης.

Ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους έγινε μερικές ώρες αργότερα στην Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Προτού σας αποκαλύψω τι γύρευαν οι Έλληνες βουλευτές στην ταραγμένη αυτή χώρα και τι συνέβη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, θα σας αναφέρω ποιοι ταξίδευσαν εκείνη την νύχτα στο Αφγανιστάν. Στην αποστολή συμμετείχαν οι :
Νίκος Δένδιας, Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Μαρκόπουλος, Αριστοτέλης Παυλίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη (από ΝΔ), Πάνος Μπεγλίτης, Σούλα Μερεντίτη, Γιάννης Δημαράς, Δημήτρης Τσιρώνης (ΠΑΣοΚ) και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ως βουλευτής του ΛΑΟΣ.
Έφθασαν αξημέρωτα στην Καμπούλ. Το πρώτο που τους έκαναν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ  ήταν να τους φορέσουν κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, να τους βάλουν σε θωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού, να τους δώσουν σαφέστατα οδηγίες «μείνετε ξαπλωμένοι μέσα στο όχημα, μακριά από τα παράθυρα, γιατί κυκλοφορούν ελεύθεροι σκοπευτές». Προτού ξεκινήσουν με προορισμό το ελληνικό στρατόπεδο στα περίχωρα της Καμπούλ, τους έκαναν μια ενημέρωση της περιοχής όπου βρίσκονταν. Τους έδειξαν τα  τριγύρω από το αεροδρόμια χιονισμένα και απάτητα από δυτικούς βουνά και τους είπαν ότι σε αυτά είτε υπάρχουν καλλιέργειες με όπιο, είτε είναι βάσεις εξόρμησης των Ταλιμπάν. (σ.σ. στη γλώσσα της φυλής των Παστούν Ταλιμπάν σημαίνει «Φοιτητές»).

Εισήλθαν στο  στρατόπεδο της ελληνικής δύναμης  υπό τον φόβο των ελεύθερων σκοπευτών, άναψαν ένα κεράκι στο εκκλησάκι που βρισκόταν εκεί, συνομίλησαν με τους Έλληνες φαντάρους για τις δυσκολίες που είχαν σε αυτή την χώρα, έφαγαν μαζί τους (τους σέρβιραν στην Καμπούλ… σολομό) και επρόκειτο πάλι να επιβιβασθούν στα θωρακισμένα για να πάνε στο Αφγανικό Κοινοβούλιο και στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας: «Τελικά δεν πήγαμε. Και ξέρετε γιατί; Επειδή οι Ταλιμπάν έβαλαν βόμβες στα κτίρια αυτά», θυμάται ο Άδωνις  Γεωργιάδης. Αλλά αφού ήταν με τα κράνη και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα μέσα στα θωρακισμένα οχήματα, αποφάσισαν να τους κάνουν μια βόλτα έξω από την Καμπούλ: «Ριψοκίνδυνη ενέργεια»,  είπαν μερικοί, τη στιγμή που τα θωρακισμένα Hummer με τους στρατιώτες στους πυργίσκους οπλισμένους με πολυβόλα, άρχισαν την βόλτα: «Είδαμε λίγες γυναίκες να κυκλοφορούν και όχι μόνες τους με μπούργκα και νικάμπ, είδαμε χωμάτινους δρόμους, φτώχια, παντού φτώχια και δυστυχία», έλεγαν οι γυναίκες βουλευτές της αποστολής. Ήταν επικίνδυνο, τους είπαν, να προχωρήσουν. Δόθηκε εντολή να πάνε πίσω στο στρατόπεδο της ελληνικής δύναμης και από εκεί στο αεροδρόμιο για επιστροφή στην Αθήνα. Να σημειώσω εδώ, ότι ο τότε Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος με ανακοίνωσή του κατήγγειλε τη μετάβαση Ελλήνων βουλευτών στην Καμπούλ.
***
Πώς ονομάζει το Μαξίμου τις κυβερνητικές αλλαγές
Πάντως να ξέρετε ότι οι αλλαγές που έγιναν στην  κυβέρνηση, παραμονή Δεκαπενταύγουστο, στο Μέγαρο Μαξίμου τις ονομάζουν «αναδιάταξη δυνάμεων, λόγω συγκυρίας». Ούτε ανασχηματισμός, ούτε μίνι ανασχηματισμός, ούτε τίποτα. Και κάτι ακόμα. Μαθαίνω ότι ο νέος υφυπουργός για το σχέδιο στήριξης των πυρόπληκτων Χρήστος Τραντόπουλος θα έχει το στρατηγείο του στην οδό Βασ. Σοφίας, εκεί που είναι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και όχι στο Μαξίμου, όπως πολλοί νόμιζαν. Δεν αποκλείεται συνεπώς να έχει γραφείο στο ίδιο κτίριο, μαζί με τον κ. Τριαντόπουλο και ο Σταύρος Μπένος.
***
Άρση του απαγορευτικού για διακοπές
Με την άρση του απαγορευτικού την Πέμπτη το βράδυ από τον Γιώργο Γεραπετρίτη για διακοπές, τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης άλλοι για νησιά τράβηξαν, άλλοι για τις εκλογικές τους περιφέρειες. Άρχισαν, βλέπετε, τις μίνι διακοπές, αλλά δεν άφησαν τα υπουργεία τους άδεια. Πέρυσι δεν πήγαν πουθενά, λόγω πανδημίας και κρίσης με το Oruc Reis.

 Όταν όμως φεύγει ο υπουργός για διακοπές, μένει στο υπουργείο  ο υφυπουργός ή ο αναπληρωτής υπουργός. Άλλωστε δεν πρόκειται να λείψουν για πολύ, αφού στις 25 Αυγούστου με το άνοιγμα της Βουλής έχει προγραμματιστεί να γίνει η προ ημερησίας συζήτηση για τις πυρκαγιές (σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων) και εν συνεχεία θα πρέπει να υποδεχθούν τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος, σας πληροφορώ, ζήτησε, να μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων και το αίτημά του βεβαίως έγινε αμέσως αποδεκτό. Να σημειώσω εδώ και τούτα: Πρώτον ότι προς το τέλος του μήνα θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και  δεύτερον συσκέψεις προετοιμασίας για την ΔΕΘ.
***
Μια παραίτηση από την Προεδρία της Δημοκρατίας
Ήταν μια προαναγγελθείσα παραίτηση αυτή που  του Σήφη Πολυμίλη από την θέση του υπευθύνου τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ο αγαπητός συνάδελφος είχε δηλώσει αναλαμβάνοντας αυτή τη θέση ότι θα παραμείνει μόνον για ένα έτος, τελικά παρέμεινε 18 μήνες και υπέβαλε την παραίτησή του, με την Πρόεδρο να τον ευχαριστεί για την προσφορά του. Έτσι αναζητείται αντικαταστάτης του στην Προεδρία της Δημοκρατίας που προς το παρόν η ενημέρωση γίνεται από την κυρία Σοφία Βαστάκη (προερχόμενη από το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη) και την κυρία Φωτεινή Μπάρκα.
***
Γεμίζουν οι ΜΕΘ με ανεμβολίαστους
 Αρχίζουν και γεμίζουν οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία από την επέλαση του τέταρτου κύματος ή της μετάλλαξης «Δέλτα». Οι διασωλημένοι (η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι) αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Έφθασαν τους 250 και ο μέσος όρος ηλικίας μετατοπίστηκε προς τα πάνω. Έγινε 48 έτη. Και ακόμα δεν άρχισε η μεγάλη επιστροφή από τις διακοπές, κάτι που προβληματίζει τους ειδικούς. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς το Σωτηρία, από τις 84 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει ελάχιστες παραμένουν κενές.
***
Ποιοι πλήττονται από το τέταρτο κύμα της πανδημίας
Έντονο και ορμητικό συνεχίζει να είναι το τέταρτο επιδημικό κύμα κορωνοϊού, σαρώνοντας τη χώρα για δεύτερο μήνα. Εκτός από τη νησιωτική χώρα, και ιδίως την Κρήτη, στο μικροσκόπιο των αρμόδιων επιστημονικών και υγειονομικών αρχών έχει μπει πλέον και η ηπειρωτική, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σημαντική μετατόπιση του ιικού φορτίου σε πολλές περιοχές της επικράτειας, αλλάζοντας άρδην τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Μετά τους εφήβους και τους νέους, που οδήγησαν το κύμα τον Ιούλιο, τώρα πλήττονται οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 48 χρόνων, οι οποίοι αυξάνουν συνεχώς το ποσοστό τους στα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού.
***
Γιαγιά 101 ετών και εμβολιασμένη
Πάμε τώρα στην Κρήτη όπου από τους 13 ασθενείς στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ κανείς δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος. Στην κλινική κορωνοϊού νοσηλεύονται 34 ασθενείς και στην ΜΕΘ 13 ασθενείς. Όσοι είναι εμβολιασμένοι, ακόμη και ηλικιωμένοι, δεν έχουν βαριά νόσο», όπως ανέφερε ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Και έδωσε ένα συγκλονιστικό παράδειγμα: «Αυτήν την στιγμή, νοσηλεύεται μια γυναίκα 101 ετών, η οποία είναι εμβολιασμένη και νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα. Αυτό ακριβώς είναι το αποτέλεσμα του εμβολιασμού.
***
Η σπάνια εξαίρεση για τους εμβολιασμένους
Όσον αφορά τον πρώτο θάνατο ασθενούς με κορωνοϊό ο οποίος ήταν πλήρως εμβολιασμένος  και καταγράφηκε στην Ελλάδα, όλοι οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο θάνατος αυτός αποτελεί εξαίρεση: «Αποτελεί», αναφέρουν «εξαίρεση στο σύνολο των πλέον των 13.000 νεκρών της πανδημίας στην χώρα μας».
Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος πρόκειται για ασθενή ηλικίας 70 ετών, ο οποίος ήταν στη μονάδα του, δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και είχε συμμορφωθεί πλήρως με τα υγειονομικά πρωτόκολλα- και ο ίδιος και τα παιδιά του. Και επανέλαβε: «Είναι για μία εξαίρεση που την βλέπει όλος ο κόσμος. Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλει και τους εμβολιασμένους», πρόσθεσε για να διευκρινίσει πως τους προσβάλει σε μικρότερο βαθμό, νοσούν αλλά δεν κινδυνεύουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
***
Οι πρώτες αναστολές εργασίας σε υγειονομικούς
Σε αναστολή εργασίας τέθηκαν δέκα εργαζόμενοι, οι μισοί νοσηλευτές και οι μισοί γενικών καθηκόντων, στο Γηροκομείο Βόλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γηροκομείου κ. Παύλο Πάνο. Δύο-τρεις εργαζόμενοι έχουν επικαλεστεί προβλήματα υγείας και αναμένουν την κρίση της ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει τέτοιου είδους περιπτώσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες έχει τεθεί σε ισχύ το μέτρο της αναστολής εργασίας εργαζομένων σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.
Ωστόσο το Ίδρυμα δεν έμεινε μόνον στην αναστολή εργασίας, αλλά  είχε κινηθεί πολύ νωρίς για την πλήρωση των θέσεων εργαζομένων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και είχε προκηρύξει την πλήρωση των θέσεων νοσηλευτών, γενικών καθηκόντων και μαγείρων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με έδρα τον Βόλο. Σύμφωνα με τον κ. Πάνο ήδη το ενδιαφέρον για εργασία είναι πολύ μεγάλο, με πολλούς να έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και βιογραφικά.
***

Οι έλεγχοι για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων ξεκίνησαν ήδη και η υφυπουργός Εργασίας  Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι αυτοί φτάνουν ένα ποσοστό της τάξης του 25%