Πιο σημαντική από ό,τι αρχικά πίστευαν ορισμένοι αποδεικνύεται η σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό φάνηκε, εξάλλου, και στη χθεσινή «διόρθωση» που παρατηρήθηκε στις αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη Φρανκφούρτη.

«Θα είναι μια σημαντική συνάντηση», δήλωσε πριν από δέκα ημέρες η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της με την τηλεόραση του Bloomberg, τονίζοντας ότι «θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες παραλλαγές και αλλαγές» στη νομισματική πολιτική.

Μάλιστα, σε άλλη της συνέντευξη, στους Financial Times, είχε προαναγγείλει κλίμα αντιπαράθεσης κατά τη συνεδρίαση. «Δεν αναμένω ούτε έχω την αυταπάτη πως κάθε φορά θα υπάρχει ομοφωνία στις αποφάσεις που λαμβάνουμε», είχε πει χαρακτηριστικά.

Πληθωρισμός και επιτόκια

Ποια είναι, λοιπόν, τα «καυτά» μέτωπα κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει; Σύμφωνα με την Handelsblatt, αυτά είναι κυρίως τρία.

Το πρώτο έχει να κάνει με την ενσωμάτωση της πρόσφατης αναθεώρησης της στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας και ειδικά του στόχου για τον πληθωρισμό στην επιτοκιακή της πολιτική. Όπως είναι γνωστό, ο στόχος αναθεωρήθηκε και τέθηκε πλέον στο 2% από το «κοντά αλλά κάτω από το 2%», που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων μελών της διοίκησης, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη «έπιασε» ήδη το 2% τον Μάιο, προτού υποχωρήσει ελαφρά στο 1,9% τον Ιούνιο. Κάτι που σημαίνει ότι με την προηγούμενη διατύπωση, η ΕΚΤ θα όφειλε να αναλάβει άμεσα δράση και να αρχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων – μια εξέλιξη που, για την ώρα, δείχνει να αποφεύγει.

Τι θα γίνει με τις αγορές ομολόγων

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα αφορά στο μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και της αγοράς κρατικών ομολόγων. Όπως είναι γνωστό, επισήμως το πρόγραμμα των 1,85 τρισ. ευρώ ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί (ανάμεσά τους και η Λαγκάρντ) που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, συνδέοντάς το άμεσα με τους κινδύνους από την πορεία της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες – όπως, για παράδειγμα, της Γερμανίας και της Ολλανδίας – κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για τις συνέπειες που θα έχει η άφθονη ρευστότητα, σε συνδυασμό με την πολύ χαλαρή (κατά την εκτίμησή τους) νομισματική πολιτική.

Πιο πολιτική, λιγότερο τεχνοκρατική

Το τρίτο και τελευταίο σημείο που χρήζει προσοχής, πάντα σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, είναι η αλλαγή του τρόπου δημοσιοποίησης των αποφάσεων που θα ληφθούν σήμερα και που θα λαμβάνονται εφεξής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λαγκάρντ θα ακολουθήσει διαφορετική τακτική σε σύγκριση με τον Μάριο Ντράγκι και άλλους προκατόχους της, έτσι ώστε να καταστήσει τις αποφάσεις πιο εύληπτες και κατανοητές για το ευρύ κοινό.

Έτσι, ενώ μέχρι τώρα ο πρόεδρος διάβαζε μια μακροσκελή και αναλυτική ανακοίνωση πριν τη συνέντευξη Τύπου και τα συμπεράσματα έβγαιναν από την λέξη προς λέξη σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη – κάτι που προφανώς ήταν έργο των ειδικών και των τεχνοκρατών – τώρα η μορφή θα είναι διαφορετική. Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, η Λαγκάρντ θα πραγματοποιήσει μια εισαγωγική δήλωση «πιο σύντομη, πιο κατανοητή και πιθανώς πιο επικεντρωμένη σε συγκεκριμένα σημεία, που θα περιέχει λιγότερα τεχνικά στοιχεία».

Όπως φαίνεται, σε τίποτα από τα παραπάνω δεν υπάρχει πλέον ομοφωνία. Ίσως, όμως, με τον τρόπο αυτό η λειτουργία της ΕΚΤ αποκτήσει κάτι από τη γοητεία της πολιτικής.

Πηγή ot.gr