Καυτή περίοδο διανύουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και όχι μόνο λόγω του θέρους. Οι εταιρείες του κλάδου έχουν γίνει αντικείμενο εξαγορών και μεγάλες πολυεθνικές επενδύουν εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα που η παραγωγή ασφαλίστρων εμφανίζει ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια με ένα… υποχρεωτικό διάλειμμα στις αποδόσεις το 2020 λόγω κορωνοϊού.

Μέσα σε διάστημα έξι μηνών η Generali εξαγόρασε την ΑΧΑ Ασφαλιστική έναντι 165 εκατ. ευρώ, το CVC την Εθνική Ασφαλιστική έναντι 330 εκατ. ευρώ (συν 120 εκατ. αν επιτευχθούν ορισμένοι στόχοι) και το NN Group τις δραστηριότητες της MetLife σε Ελλάδα και Πολωνία καταβάλλοντας 584 εκατ. ευρώ συνολικά.

Αντεξαν στην κρίση

Ο κλάδος επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς οι εργασίες του είναι συνυφασμένες με την πορεία του ΑΕΠ. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την επόμενη εξαετία πόρους 72 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας – αν η απορρόφηση των κονδυλίων είναι τάχιστη και αποτελεσματική – θα είναι εντυπωσιακή, είναι εύλογο ο κλάδος να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον.

Ακόμη και το 2020, που λόγω του κορωνοϊού επήλθε μείωση στην παραγωγή ασφαλίστρων -3,7%, η επίδοση ήταν πολύ καλύτερη από την πτώση του ΑΕΠ που διαμορφώθηκε στο -8,5%. Οι ασφαλιστικές εταιρείες άντεξαν μέσα στη δεκαετή κρίση και πολλές από αυτές εμφάνιζαν και ικανοποιητική κερδοφορία, υποβοηθούμενη βεβαίως από τα κέρδη του επενδυτικού χαρτοφυλακίου τους.

Περιθώρια ανόδου

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα περιθώρια ανόδου των ασφαλιστικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι μεγάλα, καθώς η ελληνική παραγωγή αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ έναντι 7,6% της ευρωπαϊκής παραγωγής. Δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη της χώρας θα εμφανίζει ρυθμούς 3%-4%, εκτιμάται πως και ο ασφαλιστικός κλάδος θα επωφεληθεί από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Παράλληλα, αν θεσπιστούν και φορολογικά κίνητρα για όσους συνάψουν ασφαλιστικά συμβόλαια – πάγιο αίτημα του κλάδου -, θα αυξηθεί περαιτέρω το πελατολόγιο των επιχειρήσεων. Επίσης, μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης εμφανίζουν τα ασφάλιστρα για την υγεία, αφού η κατά κεφαλήν δαπάνη στην Ελλάδα είναι 30 ευρώ, όταν στην Ευρώπη είναι 248 ευρώ.

 

Αφελληνισμός

Οι εξαγορές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει στον αφελληνισμό του κλάδου. Ολα ξεκίνησαν το 2001, όταν η Ιντεραμέρικαν άλλαξε χέρια και πέρασε υπό τον έλεγχο της Eureko, η οποία σήμερα έχει μετονομαστεί σε Achmea. Ακολούθησαν οι μεγάλες θυγατρικές των τραπεζών.

Η Alpha Aσφαλιστική εξαγοράστηκε από την ΑΧΑ και τώρα η ΑΧΑ από την Generali, η Aγροτική Ασφαλιστική από την Ergo, η Φοίνιξ Metrolife Εμπορική από την Groupama, η Eurolife από τη Fairfax και οι ασφαλιστικές της Λαϊκής Τράπεζας από τη γαλλική CNP. O αφελληνισμός ολοκληρώθηκε βεβαίως με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας, από το fund της CVC.

Παράλληλα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα διέκοψαν τη λειτουργία τους γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η Ασπις Πρόνοια, η Commercial Value και η International Life.

Πλέον η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική ασφαλιστική εταιρεία είναι η Ευρωπαϊκή Πίστη.

Η συγκέντρωση

H εξέλιξη αυτή, δηλαδή η συγκέντρωση του κλάδου στα χέρια των ξένων, δεν ήταν κατ’ ανάγκη αρνητική, αφού τα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι μητρικοί όμιλοι του εξωτερικού κάλυψαν αυξήσεις κεφαλαίου και ο κλάδος δεν είχε «ατυχήματα» από λουκέτα και εξαπατημένους ασφαλισμένους όπως στο παρελθόν. Από την άλλη πλευρά, απότοκο του αφελληνισμού των ασφαλιστικών είναι ότι διατηρούν, ακόμη και σήμερα που έχει εκλείψει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, πάνω από το 50% των διαθεσίμων τους, που ανέρχονται συνολικά σε 16 δισ. ευρώ, στο εξωτερικό. Αν και όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, στο εξωτερικό παραμένουν και τα διαθέσιμα αρκετών ελληνικών εταιρειών.

Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις θα συνεχιστούν δεδομένου ότι οι μικρές εταιρείες αδυνατούν να διατηρήσουν τα κεφάλαιά τους στο ύψος που απαιτούν οι εποπτικές αρχές, ιδίως τώρα που το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων ψαλιδίζει τις αποδόσεις των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων.

54 ασφαλιστικές επιχειρήσεις δραστηριοποιήθηκαν με καθεστώς εγκατάστασης στην Ελλάδα το 2020, εκ των οποίων οι 34 ήταν ζημιών, οι 6 ζωής και οι 14 ζωής και ζημιών. 3,7%, στα 3,9 δισ, ευρώ, ήταν η μείωση της παραγωγής ασφαλίστρων στην Ελλάδα το 2020 ύστερα από ένα σερί πέντε ετών ανόδου.1,8 δισ. (-8%) ήταν η παραγωγή στον κλάδο ζωής, ενώ στις ασφαλίσεις κατά ζημιών κατεγράφη μικρή αύξηση (0,4%), στα 2,1 δισ, ευρώ.19,3 δισ, ήταν το σύνολο του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, 15,9 δισ. ευρώ οι επενδύσεις και 4,2 δισ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια.2,8 δισ. καταβλήθηκαν πέρυσι για αποζημιώσεις.

Τι σημαίνει για το NN Group η απόκτηση της MetLife Hellas

Την πρώτη θέση στον κλάδο υγείας και ζωής στην Ελλάδα με μερίδιο 31% θα κατακτήσει το NN Group μετά την εξαγορά της ΜetLife Hellas. Στις αρχές της εβδομάδας το NN Group απέκτησε έναντι 584 εκατ. ευρώ τις δραστηριότητες της αμερικανικής Metlife σε Ελλάδα και Πολωνία.

Οι ταμειακές ροές, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων που πρόκειται να καταβληθούν στους υφιστάμενους μετόχους πριν από την ολοκλήρωση, αναμένεται να είναι περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αφαιρεθούν από το συνολικό τίμημα των 620 εκατομμυρίων ευρώ (στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία PLN-EUR).

Η πώληση της MetLife Ελλάδας εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των εργασιών του ομίλου που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη μητρική στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το NN Group, με την εξαγορά της Metlife Eλλάδας ο όμιλος θα κατέχει μερίδιο 18% στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και θα βρίσκεται στην πρώτη θέση του κλάδου υγείας και ζωής με μερίδιο 31%.

Ειδικά για την Ελλάδα, η συμφωνία περιλαμβάνει ένα δίκτυο με περισσότερους από 400 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, προσθέτοντας έτσι πάνω από 50% δυναμικό στο υφιστάμενο δίκτυο του ΝΝ.

Ο CEO του NN Group David Knibbe δήλωσε για το θέμα: «Από στρατηγική και οικονομική άποψη, για εμάς στο ΝΝ αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουμε την αξία και να εδραιώσουμε τις ηγετικές θέσεις μας σε αυτές τις αγορές. Η απόκτηση θα αυξήσει τα μεγέθη, θα προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης και θα διαφοροποιήσει τον κλάδο ζωής και προστασίας σε αγορές με χαμηλά ποσοστά ασφαλιστικής διείσδυσης. Εχοντας παρουσία στην Ελλάδα από το 1980 και στην Πολωνία από το 1994, γνωρίζουμε και κατανοούμε καλά τις αγορές αυτές. Οι δραστηριότητες της MetLife ταιριάζουν με τις δικές μας, ενώ διαθέτουμε συμβατή κουλτούρα και επιχειρηματικό μοντέλο, που επιτρέπουν ομαλή ενοποίηση. Συνδυάζοντας τα δυνατά σημεία και των δύο εταιρειών, θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε τόσο στους νέους όσο και στους υπάρχοντες πελάτες μας. Περιμένουμε να καλωσορίσουμε περίπου 2,7 εκατομμύρια νέους πελάτες και 450 νέους συναδέλφους στον οργανισμό μας, καθώς και να συνεργαστούμε με περίπου 1.600 επιπλέον ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές».

Το κλείσιμο της συμφωνίας υπόκειται στις εγκρίσεις εποπτείας και ανταγωνισμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Ερωτηματικό παραμένει προς το παρόν τι θα γίνει με τη MetLife ΑΕΔΑΚ. Η συμφωνία σίγουρα την περιλαμβάνει, αλλά θα εξαρτηθεί από τον νέο ιδιοκτήτη αν θα την πουλήσει ή θα τη διατηρήσει. Το ερωτηματικό προκύπτει καθώς το NN Group δεν έχει εδώ και αρκετά χρόνια δική του ΑΕΔΑΚ και τα αμοιβαία του τα διαχειρίζεται άλλη εταιρεία.