Ακόμη μία συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Άλλωστε είναι σαφές πως η αυξητική τάση στα κρούσματα αλλά και στα λύματα δεν αφήνει περιθώρια στους ειδικούς και στην κυβέρνηση, οι οποίοι παρατηρούν στενά τους επιδημιολογικούς δείκτες κυρίως στα νησιά.

Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, οι ειδικοί έχουν στρέψει την προσοχή τους και σε άλλες περιοχές που παρατηρούνται αυξημένες μολύνσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σε ποιες περιοχές έχουν στρέψει τη προσοχή τους οι ειδικοί

Ανάμεσα σε αυτές είναι η Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο, αλλά και το Ρέθυμνο, αλλά νησιά η Μύκονος αλλά και τα Γρεβενά από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Άλλωστε τα νησιά αποτελούν μία ξεχωριστή περίπτωση, καθώς εκτός του ότι θα μπορούσαν να γίνουν εργαστήρια παραγωγής μεταλλάξεων εξαιτίας της αυξημένης έλευσης τουριστών, ένα τοπικό lockdown θα ήταν καταστροφικό για τις επιχειρήσεις της περιοχής, οι οποίες περίμεναν όλο το χρόνο για να δουλέψουν αυτούς τους δύο μήνες.

Πάντως στην παρούσα φάση η επιτροπή δεν φαίνεται να επεξεργάζεται κάποιον τοπικό περιορισμό στα νησιά.

Στην στρατηγική τους στρέφονται άλλα πιο ενεργά μέτρα προκειμένου να μην υπάρξουν συρροές κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς.

Αυστηροί έλεγχοι, εξαντλητική ιχνηλάτηση και καραντίνα για τα κρούσματα αλλά και αύξηση των τεστ ειδικά σε δημοφιλή νησιά και φυσικά έκκληση για εμβολιασμό είναι προς το παρόν τα όπλα που επεξεργάζονται οι ειδικοί προκειμένου να μην χρειαστεί να περάσουν στο… Plan B.

Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown μόνο για ανεμβολίαστους

Μία γεύση για το… Plan B από την πλευρά της κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

«Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι αν έχουμε έξαρση της πανδημίας, θα έχουμε πρόβλημα. Αν επιβεβαιωθούν κάποιες από τις οριακές προβλέψεις των επιστημόνων για 15.000-20.000 κρούσματα την ημέρα, θεωρείτε ότι ο τουρισμός θα εξακολουθεί να πηγαίνει καλά;».

Ο κ. Γεωργιάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown ωστόσο  προανήγγειλε τοπικά lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους αν χρειαστεί.

«Αν βαθύνει η πανδημία, μέτρα τύπου γενικής καραντίνας δε θα ληφθούν μόνο για έναν λόγο. Διότι πλέον υπάρχουν οι εμβολιασμένοι, τους οποίους δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίσουμε. Ακόμα και στα τοπικά lockdown, θα ακολουθηθεί η ίδια αρχή. Οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να περιοριστούν, αφού δεν κινδυνεύουν», δήλωσε.

Ποιοι προορισμοί έχουν αυξητική τάση στα κρούσματα

  • Το Ηράκλειο. Σε διάστημα έξι ημερών καταγράφηκαν 668 νέα κρούσματα.
  • Στο Ρέθυμνο το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 506 νέα κρούσματα.
  • Ακολουθεί η κοσμοπολίτικη Μύκονος με 210 νέα κρούσματα μέσα σε 6 ημέρες.
  • Η Εύβοια αρχίζει και συγκεντρώνει πάνω της τα βλέμματα των ειδικών αφού καταγράφηκαν 119 νέα κρούσματα το ίδιο διάστημα.
  • Στην Κέρκυρα καταγράφηκαν σε 6 ημέρες 92 νέα κρούσματα.
  • Στη Σαντορίνη έχουν εντοπισθεί 67 νέα κρούσματα σε  6 ημέρες.
  • Στην Πάρο από τις 8 Ιουλίου ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 58 νέα κρούσματα.

Σαρηγιάννης: Ασταμάτητο το τέταρτο κύμα – Θα έχουμε 7.000 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο

Δεκαπενταύγουστο με περίπου 7.000 κρούσματα υπολογίζει πως θα κάνουμε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής παρουσίασε τα μαθηματικά του μοντέλα στο MEGA και ανέφερε πως με αυξημένο αριθμό τεστ τα κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο θα είναι περίπου 6.400.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως αν και δεν μπορεί να ανακοπεί το τέταρτο κύμα πια, πρέπει όμως να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να σταματήσει η αυξητική τάση.

«Αυτό που συζητάμε είναι ένα ευέλικτο και ενεργό σύστημα επιτήρησης . Αποτελεί πρόβλημα που έχουν μειωθεί τα self test καθώς αρκετό μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι εμβολιασμένο. Ο ΕΟΔΥ πρέπει να κάνει στοχευμένα τεστ σε περιοχές με αυξητική τάση και φυσικά να βάζουμε σε καραντίνα όσους είναι θετικούς».

Πώς θα σταματήσουμε το τέταρτο κύμα

Σχετικά με τα σχεδόν 7.000 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο, ο καθηγητής ανέφερε πως από την συμπεριφορά μας θα κριθεί αν θα συνεχιστεί η αυξητική τάση ή θα είναι η αποκορύφωση.

«Με το στοχευμένο testing θα μπορέσει να αποφευχθεί η τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τον Δεκαπενταύγουστο», ανέφερε

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως το ποσοστό παρενεργειών είναι εξαιρετικά χαμηλό και είναι λογικό να υπάρχουν, όπως σε κάθε φάρμακο.

«Αν δεν πειστούν οι ανεμβολίαστοι θα είναι δύσκολα τα πράγματα τον Σεπτέμβρη.  Η μετάλλαξη Δέλτα ευνοεί τους νέους, θα έχουμε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Με τέτοια νούμερα δεν γίνεται να μην αυξηθούν εισαγωγές και διασωληνώσεις

Σχετικά με την πίεση στο ΕΣΥ, ο καθηγητής ανέφερε πως οι αριθμοί σε διασωληνώσεις και εισαγωγές δεν θα παραμείνουν χαμηλοί όταν έχουμε κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα.

Ο εμβολιασμός είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για να φιλήσουμε ταυτόχρονα την κοπέλα μας και τη γιαγιά μας

«Παρά το γεγονός πως ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι χαμηλός και παραμένει χαμηλός όπως βλέπαμε και από τα μοντέλα μας, αν όμως φτάσουμε σε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, κάποιοι θα νοσήσουν και κάποιοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν», ανέφερε.

Ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε πως ο εμβολιασμός είναι ο πιο ασφαλής και γρήγορος δρόμος για να μπορέσουμε να φιλήσουμε την κοπέλα μας και τη γιαγιά μας ταυτόχρονα.