Ο κόσμος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ενός νέου κύματος της πανδημίας του κοροναϊού, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια του τρίτου κύματος», δήλωσε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού από τη Γενεύη, μιλώντας στη συνεδρίαση της επιτροπής του ΠΟΥ για έκτακτες καταστάσεις που σχετίζονται με την Covid-19.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επέστησε την προσοχή στην αύξηση της νοσηρότητας που καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και στη θνητότητα από τις συνέπειες του κοροναϊού. Μάλιστα, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά τη συνεχιζόμενη τις 10 προηγούμενες εβδομάδες μείωσή τους.

«Η παραλλαγή Δέλτα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της τωρινής αύξησης των δεικτών μεταδοτικότητας, που υποθάλπεται από τις αυξηθείσες κοινωνικές επαφές και την κινητικότητα, καθώς και από την ασυνέπεια στην εφαρμογή των δοκιμασμένων μέτρων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και των κοινωνικών μέτρων», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους.

Ο ίδιος είπε ότι «η παραλλαγή Δέλτα, αυτή τη στιγμή, είναι παρούσα σε περισσότερες από 111 χώρες» και εξαιτίας αυτού ο ΠΟΥ αναμένει ότι «σύντομα θα καταστεί το κυρίαρχο στέλεχος, που θα κυκλοφορεί στον κόσμο, εάν δεν έχει ήδη καταστεί».

«Σοκαριστική η ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια»

Ο γενικός  διευθυντής του ΠΟΥ χαρακτήρισε «σοκαριστική» την ανισότητα που υπάρχει ως προς την πρόσβαση στα εμβόλια.

Ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης στα εμβόλια, «βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από τον κοροναϊό», όπως είπε, υπενθυμίζοντας ότι πολλές χώρες «δεν έχουν λάβει ακόμη κανένα εμβόλιο», ενώ η πλειοψηφία των κρατών «δεν έχει λάβει επαρκείς ποσότητες εμβολίων».

Παρότι ο διεθνής μηχανισμός COVAX «μπορεί να λειτουργήσει», ανέφερε ο Γκεμπρεγέσους, οι κλίμακες της δραστηριότητάς του «παραμένουν ακόμη πολύ μικρές», καθώς μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί, μέσω του μηχανισμού αυτού, «λίγο περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις».

«Θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στις χώρες της Μέσης Ανατολής»

Εξίσου ανησυχητική είναι η προειδοποίηση του ΠΟΥ για αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, που θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες, λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα, αλλά και της χαμηλής διαθεσιμότητας εμβολίων.

Μολονότι τα κρούσματα και οι θάνατοι μειώνονταν τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι καταγράφεται τώρα αύξηση στη Λιβύη, το Ιράν, το Ιράκ και την Τυνησία. Απότομη αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται επίσης στον Λίβανο και το Μαρόκο.

Την επόμενη εβδομάδα, μάλιστα, οι μουσουλμανικές χώρες θα γιορτάσουν το Αΐντ αλ Άντχα (Γιορτή της Θυσίας) που, κατά παράδοση, περιλαμβάνει θρησκευτικές και κοινωνικές συγκεντρώσεις, στις οποίες θα μπορούσαν να εξαπλωθούν οι μολύνσεις.

Ο ΠΟΥ «ανησυχεί ότι η τρέχουσα αύξηση θα συνεχίσει να κορυφώνεται τις επόμενες εβδομάδες, με καταστροφικές συνέπειες», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

Η έλλειψη συμμόρφωσης στα μέτρα για τη δημόσια υγεία και «ο εντεινόμενος εφησυχασμός», καθώς επίσης τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και η εξάπλωση νέων παραλλαγών είναι οι κυριότερες αιτίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός επεσήμανε ότι η Τυνησία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην Αφρική και ότι τα κρούσματα σχεδόν διπλασιάστηκαν στο Ιράν μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.

Συνολικά, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της Covid-19 στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου – που περιλαμβάνει και χώρες όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Σομαλία και το Τζιμπουτί – έχει ξεπεράσει τα 11,4 εκατομμύρια. Έχουν επίσης καταγραφεί περισσότεροι από 223.000 θάνατοι.