Συναγερμό και φόβους για πισωγύρισμα στην αρχή της πανδημίας έχει προκαλέσει η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού. Το συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού που προέρχεται από την Ινδία τείνει να επικρατήσει στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η μετάλλαξη αυτή είναι πιο μεταδοτική και τείνει να χτυπάει περισσότερο τους νέους σε ηλικία ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μείνει ανεμβολίαστοι. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο συνιστούν να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Ο Ηλίας Μόσιαλος παρουσίασε μια σειρά από στοιχεία από την ιστοσελίδα Our World In Data για να δείξει την επίπτωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης, αλλά και την προστασία που παρέχουν οι εμβολιασμοί.

Σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ινδονησία με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων, έχουμε μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων και αύξηση της θνητότητας.

Αντίθετα, σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και ελάχιστη αύξηση της θνητότητας.

Μάλιστα, σε σχόλιό του, προέβλεψε ότι στην Ελλάδα, όταν επικρατήσει η Δέλτα, θα είμαστε πιο κοντά στη δεύτερη τάση. Προειδοποίησε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων.

Δείτε την ανάρτησή του:

Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα

Όσον αφορά στη χώρα μας, έχουν επιβεβαιωθεί 29 κρούσματα της ινδικής παραλλαγής, τα 18 από τα οποία το τελευταίο 24ωρο. Από αυτά, τα 15 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης, γεγονός που προκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στη Πολιτική Προστασία, με τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά να καλούν τις τοπικές αρχές να τρέξουν τα εμβολιαστικά προγράμματα.

Τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου είναι πολύ πιθανό η συγκεκριμένη μετάλλαξη να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα κι ότι ως το τέλος του καλοκαιριού πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, η ινδική μετάλλαξη ανεβάζει τον πήχη για το τείχος ανοσίας που θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι, για να μην έχουμε πισωγυρίσματα.

Σε έκτακτη ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποίησε ότι το στέλεχος θα κυριαρχεί στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και κάλεσε τα κράτη – μέλη να τρέξουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα. Στόχος να χτιστεί το τείχος ανοσίας πριν μπει το φθινόπωρο.