«Είναι πλέον εμφανές ότι υπάρχει βαθιά διαιρετική τομή σήμερα με αποκλειστική ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη» είναι η άποψη του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί ότι στην παρούσα περίοδο έχουν σχηματοποιηθεί πλήρως τα δύο αντιπαρατιθέμενα μέτωπα σε μια σύγκρουση που κατά τον ίδιο έχει σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Είναι η σύγκρουση δύο κόσμων, δύο αντιλήψεων και κοσμοθεωριών αντίθετων, σε μια εποχή που αλλάζουν όλα λόγω και της πανδημίας. Για τον πρώην πρωθυπουργό και το στενό επιτελείο του, υφίσταται πλέον πολύ έντονα μια διπολική αντιπαράθεση που ουσιαστικά δεν είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά τροφοδοτείται από την ίδια την κοινωνία και εκφράζει δύο κυρίαρχα πολιτικά μέτωπα.

Διαφορετικές σχολές σκέψεις

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι αυτό φάνηκε πάρα πολύ και στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας σε ένα συνέδριο για την υγεία, όπου εκεί αναδείχθηκαν διαφορετικές σχολές σκέψεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τον Πρωθυπουργό να προτάσσει, κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ιδιωτικοποίηση του ευαίσθητου αυτού τομέα. «Δεν έμαθαν τίποτα από την κρίση» είναι η κυρίαρχη φράση που ακούγεται για το πρωθυπουργικό επιτελείο στη στενή προεδρική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και οριοθετούν τη σύγκρουση της επόμενης ημέρας: Από τη μια πλευρά είναι η κυβέρνηση και η παράταξη της ΝΔ με κυρίαρχο αφήγημα την «επιστροφή στην κανονικότητα», με ξεκάθαρη όμως στόχευση αντι-αριστερής κατεύθυνσης, και απέναντι βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επενδύει στη συγκρότηση ενός δυναμικού αντιδεξιού πολιτικού μετώπου.

Επιστροφή στην περίοδο 1990-1993

Επί της ουσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι διαμορφώνονται συνθήκες που παραπέμπουν στη σκληρή αντιπαράθεση της περιόδου 1990-1993, όταν πρωθυπουργός ήταν ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Και τότε, λένε, υπήρχε σαφής ιδεολογική σύγκρουση, με επίκεντρο κυρίως την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, και η αντιπολίτευση μαζί με τα συνδικάτα κέρδισαν τη μάχη.

Κάτι αντίστοιχο οραματίζονται στην Κουμουνδούρου και στην παρούσα περίοδο με επίκεντρο το εργασιακό νομοσχέδιο που θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «η μητέρα των μαχών». Η εκτίμηση που υπάρχει μεταξύ των κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι η επόμενη περίοδος θα είναι άκρως συγκρουσιακή σε θέματα ιδιαίτερα κρίσιμα που έχουν βαθύ ιδεολογικό πρόσημο.

Είναι χαρακτηριστική η προ ημερών κίνηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Παιδείας Νίκου Φίλη που χαιρέτισε την πρωτοβουλία των 41 Εργατικών Κέντρων της χώρας και της ΟΙΕΛΕ, υποστηρίζοντας ότι «το ισχυρό μέτωπο εργασίας και παιδείας που σφυρηλατεί αυτή η κίνηση θα έχει καταλυτικές συνέπειες στο άμεσο μέλλον».

«Καύσιμη πολιτική ύλη»

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμά ότι υπάρχει «καύσιμη πολιτική ύλη» που ανά πάσα στιγμή μπορεί να είναι εύφλεκτη και να προκαλέσει πολιτική πυρκαγιά που δύναται να κάψει σημαντικά, όχι απλά να τσουρουφλίσει, την κυβερνητική παράταξη. Δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι αυτό δύναται να συμβεί με πολλές αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως π.χ. με την πανεπιστημιακή Αστυνομία, η οποία προσωρινά έχει παγώσει.

Παράλληλα θέτουν το θέμα του αποκλεισμού των 30.000 μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όπως λένε, αποφάσισε να κάνει άλλο ένα δωράκι στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων και να αλλάξει τη βάση εισαγωγής κόβοντας το 1/3 των εισακτέων. Επίσης, αναδεικνύουν και το άλλο θέμα που έχει πολύ πιο ισχυρό ιδεολογικό πρόσημο και αφορά χιλιάδες νοικοκυριά: τον νέο πτωχευτικό κώδικα και τους πλειστηριασμούς των κατοικιών.

Να ξεπληρώσει «γραμμάτια»

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι υπάρχει θέμα καθαρά ιδεοληπτικής εμμονής από τον κ. Μητσοτάκη σε ένα μοντέλο το οποίο είναι αποτυχημένο, το οποίο δεν λειτούργησε ούτε στην Ελλάδα ούτε στον υπόλοιπο κόσμο και τώρα αλλάζει μετά την πανδημία. Η χαρακτηριστική του επισήμανση είναι ότι ο Πρωθυπουργός κινείται με τον συγκεκριμένο τρόπο διότι θέλει να ξεπληρώσει «γραμμάτια» που έδωσε προεκλογικά σε διάφορους, όπως π.χ. στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων. Εκτός όμως από τα «γραμμάτια» που λέει ο κ. Τσίπρας, ο ίδιος επιμένει ότι όλα γίνονται και για ιδεοληπτικούς λόγους σε συνδυασμό με τις παρασκηνιακές προεκλογικές πολιτικές – το ξεκαθαρίζει αυτό προς άρση παρεξηγήσεων – δεσμεύσεις έναντι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στήνοντας γέφυρες

H επόμενη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να είναι μια πολύ δυνατή πολιτική άσκηση, καθώς επιδιώκει να στήσει ξανά γέφυρες με κοινωνικές ομάδες από τις οποίες είχε απομακρυνθεί. Αυτό κτίζεται σταδιακά, καθώς το πρώτο μέλημα ήταν να σπάσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που ακόμα υπάρχει και μεθοδικά να αντιστραφεί το πολιτικό παιχνίδι, με στόχο να δημιουργηθεί ένα αντι-ΝΔ ή αντιδεξιό μέτωπο με ηγεμονική ομάδα την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που αμφισβητείται όμως από αρκετούς, όπως π.χ. από το Κίνημα Αλλαγής.

Παράλληλα, θα επιχειρηθεί να αποκατασταθεί η σχέση με τη λεγόμενη μεσαία τάξη, καθώς ακόμα και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας παραδέχεται στις συνομιλίες του ότι η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της, αν και πάντα υπάρχει, ακόμα και σήμερα, το επιχείρημα ότι ο ίδιος κυβέρνησε σε συνθήκες χρεοκοπίας.

Ουσιαστικά θα υπάρξει ένα τρίγωνο που θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα είναι στο Κοινοβούλιο με έντονη σύγκρουση με την κυβέρνηση, στους δρόμους με συμμετοχή σε πολλές κινητοποιήσεις και διαρκείς εκδηλώσεις ανά την επικράτεια (προ ημερών ξεκίνησαν οι πρώτες ομιλίες σε ανοικτούς χώρους με κομβική αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι για το Ταμείο Ανάκαμψης) και στο προγραμματικό πεδίο με ειδικές εκδηλώσεις (ήδη έγιναν για το ΕΣΥ, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα εργασιακά) με τελικό προορισμό την Εθνική Συνδιάσκεψη.

Παρεμβάσεις για να κερδίσουν τους νέους

Το ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να κερδίσει τους νέους. Σε αυτό θα δοθεί μεγάλη προσοχή το επόμενο διάστημα, τόσο με τις παρεμβάσεις για τα ΑΕΙ αλλά και με τα εργασιακά, για τα οποία θα γίνει ειδική εκδήλωση, στον αντίποδα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, με στόχο να αποδομηθεί πλήρως το εργασιακό νομοσχέδιο. Κεντρικό σύνθημα του κ. Τσίπρα θα είναι το 35ωρο, εργασία 7 ωρών έναντι της ελαστικοποίησης ή απορρύθμισης, με αιχμή, όπως επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση, την κατάργηση του 8ώρου. Αυτά θα είναι και θέματα που θα κυριαρχήσουν στην επικείμενη Εθνική Συνδιάσκεψη που τοποθετείται το πρώτο τετραήμερο του Ιουλίου.

Κινήσεις για να υπάρξουν και άλλες «μεταγραφές»

Μεγάλη συζήτηση γίνεται στο εσωτερικό του κόμματος για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άρχισε και πάλι η ζύμωση για την πορεία του κόμματος από εδώ και πέρα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρώην γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης το έθεσε, κατά πολλούς εύστοχα, με την επισήμανσή του προ ημερών ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νικηφόρα προοπτική δίνοντας την εντύπωση πως θα γίνουμε μέρος ενός νέου συναινετικού δικομματισμού».

«Το θέμα μας δεν είναι να πάμε στο παρελθόν και να ανατρέξουμε σε δηλώσεις διαφόρων προσώπων που συντάσσονται πλέον μαζί μας» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρώην γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης

Ο κ. Σκουρλέτης (με άρθρο στα «ΝΕΑ») προέταξε ως αναγκαία συνθήκη μια πιο δυναμική και τεκμηριωμένη πολιτική παρουσία. «Το θέμα μας δεν είναι να πάμε στο παρελθόν και να ανατρέξουμε σε δηλώσεις διαφόρων προσώπων που συντάσσονται πλέον μαζί μας, αλλά να δούμε επί της ουσίας την πολιτική μας πρόταση» είναι μια χαρακτηριστική φράση που ακούστηκε τις προηγούμενες ημέρες, στη σκιά της συμπόρευσης του Συμεών Κεδίκογλου, πρώην βουλευτή Εύβοιας με το ΠαΣοΚ και υφυπουργό Παιδείας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κινήσεις εν όψει της Συνδιάσκεψης

Εν όψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης γίνονται κινήσεις για να υπάρξουν και άλλες μεταγραφές. Φαίνεται ότι μερικές από αυτές θα προέρχονται από το κομμάτι που ήταν πολύ υποστηρικτικό έναντι του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε προ ημερών με τα καλύτερα λόγια για τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ δεν δίστασε να πει ότι οι θέσεις του είναι κοντά σε αυτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ιδιαίτερα θετικός ήταν και για τη Φώφη Γεννηματά, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκε για τον Ανδρέα Λοβέρδο με την επισήμανση πως η εκλογή του στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα το καταστήσει «δορυφόρο της ΝΔ». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δηλώνει με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πλέον δικαιωματικά κατέχει τον ρόλο της ηγεμονεύουσας δύναμης στη δημοκρατική παράταξη, μιλά για αναζήτηση συγκλίσεων και παράλληλα την ύπαρξη αυτόνομων πορειών.

Παρατηρητές στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Πολλά κυκλοφορούν στο παρασκήνιο εσχάτως για το εάν υπήρξε αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ένταξη στη Σοσιαλιστική Διεθνή, όπου πρόεδρος είναι ο κ. Παπανδρέου. Αυτό δεν ισχύει, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί αυτή την οργάνωση κάπως ρετρό. Υπάρχει όμως περίπτωση να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα; Η συζήτηση επανήλθε τελευταία και σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο με βάση τα σημερινά δεδομένα και συνυπολογίζοντας παράλληλα ότι πολλά στελέχη του κόμματος θεωρούν «πολιτικό φάουλ» (άλλοι μιλάνε για έγκλημα καθ’ υπερβολή) να ενταχθεί το κόμμα στο PS. Αυτό που υπάρχει από την πλευρά του κ. Τσίπρα είναι η επιθυμία να εκφράσει το κόμμα όλο και πιο έντονα θέσεις που είναι κοντά σε αυτό που ονομάζεται «οικολογικό κίνημα» και φάνηκε και προ ημερών με την εκδήλωση για την πράσινη ενέργεια και το περιβάλλον.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε εκεί για την προοπτική οι Πράσινοι στη Γερμανία να είναι το πρώτο κόμμα και να αποτελέσουν τον κορμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Επί της τοποθέτησής του στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη, δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την αριστερή ομάδα GUE, διότι μια τέτοια κίνηση θα άνοιγε μεγάλο εσωκομματικό μέτωπο, που δεν θέλει έχοντας μπροστά του το σενάριο μιας εκλογικής αναμέτρησης το φθινόπωρο. Αυτό που εξετάζεται όμως είναι να κατατεθεί αίτημα ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει ως παρατηρητής στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και να έχει επαφή με τους Πράσινους. Στις συνεδριάσεις του ΕΣΚ τα τελευταία χρόνια, ειδικά την περίοδο της πρωθυπουργίας του, συμμετείχε ως παρατηρητής ο κ. Τσίπρας, που έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με πολλούς, κυρίως με το ιταλικό κομμάτι.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη η ευρύτερη Αριστερά έχει τρεις εκφάνσεις: τη Ριζοσπαστική Αριστερά που είναι η γενέτειρα και ο πολιτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, τη Σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους. «Θέλουμε να αποτελούμε γέφυρα αυτών των τριών πολιτικών οικογενειών του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς» είναι η άποψή του.

Πολεμική για τις δημοσκοπήσεις

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν πάλι οι δημοσκοπήσεις και βουλευτές του μιλούν για ζήτημα αξιοπιστίας τους, ενώ ζήτησαν σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Αφορμή ήταν η πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll και το αίτημα υπογράφουν οι Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Σπύρος Λάππας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Παύλος Πολάκης. Η εταιρεία έθεσε ζήτημα στοχοποίησής της με απάντηση που έδωσε ο υπεύθυνος ερευνών Ζαχαρίας Ζούπης, σημειώνοντας ότι επιχειρείται εκφοβισμός προκειμένου να υπάρχει «αυτοσυγκράτηση» στα δημοσκοπικά ευρήματα που παρουσιάζει.

«Το βασικό είναι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ σύνδρομο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μπορέσει να αποδομήσει. Αυτό έχει σημασία για εμένα και όχι ο μίζερος σχολιασμός των δημοσκοπήσεων» είπε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι μέλος του Συνδέσμου Δημοσκοπήσεων, άρα δεν υπάγεται στον εσωτερικό έλεγχο του Συνδέσμου. «Η πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημοσκόπηση ίσως είναι χρήσιμη για να συμμαζευτούν κάπως τα πράγματα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να γενικευτεί σε αναμέτρηση για τις δημοσκοπήσεις» τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που δεν βλέπει εκλογές το επόμενο διάστημα.