Με αφορμή την 76η επέτειο από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Bάλτερ Στάινμαϊερ, κάλεσε τους Γερμανούς να συνεχίσουν να αντιπαρατίθενται με το παρελθόν τους, με το Ολοκαύτωμα και τη ναζιστική δικτατορία, όσο οδυνηρό και αν είναι, διότι ενδυναμώνει τη δημοκρατική τους συνείδηση.

«Χωρίς αυτή την επίπονη και οδυνηρή διαδικασία, είναι αδιανόητη η δημοκρατική συνείδηση της χώρας μας», είπε σήμερα, Παρασκευή, στο Βερολίνο κατά την απονομή του Ομοσπονδιακoύ Σταυρού της Αξίας σε πολίτες που εργάζονται για τη διατήρηση της μνήμης των εγκλημάτων του ναζισμού και κατά του ρατσισμού.

«Η υποτροπή σε μια κατάσταση απώθησης του παρελθόντος θα ήταν μια μοιραία παρέκκλιση από τον σωστό δρόμο. Δεν κερδίζουμε δύναμη και αυτοπεποίθηση παραμένοντας σιωπηλοί, αλλά μόνο διατηρώντας κριτική στάση και παραμένοντας ειλικρινείς με τον εαυτό μας και την ιστορία της χώρας μας. Η συντήρηση της μνήμης του Εθνικοσοσιαλισμού, το αίσθημα ενοχής και η συναίσθηση του σφάλματος ενισχύουν τη δημοκρατία. Αυτή είναι η ιστορική εμπειρία που αποκόμισε η χώρα μετά την απελευθέρωση το 1945», πρόσθεσε ο Στάινμαϊερ.

«Επομένως, κάθε γενιά πρέπει να θέσει εαυτόν προ του καθήκοντος να επαναφέρει στη μνήμη και να επανεπεξεργαστεί το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως ήταν το Ολοκαύτωμα, το οποίο προκλήθηκε από τον εθνικισμό και τον ρατσισμό. Η υπενθύμιση των εγκλημάτων είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης», συνέχισε.

«Η 8η Μαΐου 1945 (ημέρα λήξης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου) ήταν η ημέρα της έξωθεν απελευθέρωσης από τους Συμμάχους. Έως ότου αυτή την εξωτερική απελευθέρωση ακολουθήσει η εσωτερική μας απελευθέρωση, πέρασαν πολλά χρόνια απώθησης του παρελθόντος και σιωπής. Η επεξεργασία του παρελθόντος δεν μας αποδυναμώνει, μας ενδυναμώνει», τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Στην τελετή για την επέτειο του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο ανάκτορο Bellevue (το προεδρικό μέγαρο), ο Στάινμαϊερ τίμησε έξι πολίτες που έχουν αφιερωθεί στο να επεξεργαστούν το παρελθόν, να διατηρήσουν τη μνήμη των ναζιστικών εγκλημάτων και την καταπολέμηση του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ