Την έντονη ανησυχία του για την δράση εγκληματικών ομάδων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τεράστια παγκόσμια ζήτηση εμβολίων εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ορισμένα υπουργεία Υγείας ή ακόμη και ρυθμιστικές αρχές, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού Δρ. Τένδρος, έχουν λάβει ύποπτες προσφορές για την παροχή εμβολίων, με τα εμβόλια που εκτρέπονται και επανεισάγονται στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Επιπλέον, πωλούνται παραποιημένα προϊόντα ως εμβόλια COVID19 στο Διαδίκτυο, ειδικά στο dark net, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν αναφορές διαφθοράς και επαναχρησιμοποίησης κενών φιαλιδίων εμβολίων.

Για τον λόγο αυτό ο Οργανισμός προτρέπει στην ασφαλή απόρριψη ή καταστροφή μεταχειρισμένων και κενών φιαλιδίων εμβολίων για να αποτραπεί η επαναχρησιμοποίησή τους από εγκληματικές ομάδες και παροτρύνει τους πολίτες να μην αγοράζουν εμβόλια εκτός από την χορήγηση τους μέσω των κυβερνητικών προγραμμάτων εμβολιασμού.

Κάθε εμβόλιο που αγοράζεται εκτός αυτών των προγραμμάτων, υπογράμμισε ο ΠΟΥ, μπορεί να είναι κατώτερο ή παραποιημένο, με πιθανότητα πρόκλησης σοβαρής βλάβης. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε βλάβη που προκαλείται από παραποιημένο προϊόν δεν αντικατοπτρίζει την ασφάλεια του γνήσιου εμβολίου», σημείωσε ο Δρ. Τένδρος, και προέτρεψε όλες τις χώρες και τα άτομα να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το ζήτημα.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να εκδίδει τακτικά παγκόσμιες προειδοποιήσεις ιατρικών προϊόντων για προϊόντα που δεν πληρούν τα κριτήρια και ειδικά τα πλαστά προϊόντα.

Επιπλέον, «οποιαδήποτε ύποπτη πώληση εμβολίων πρέπει να αναφέρεται αμέσως στις εθνικές αρχές, οι οποίες θα το αναφέρουν με την σειρά τους στον ΠΟΥ με την ροή των πληροφοριών να είναι απαραίτητη για την χαρτογράφηση των παγκόσμιων απειλών και την προστασία της εμπιστοσύνης στα εμβόλια» κατέληξε ο δρ. Τέντρος.

Εν αναμονή της έκθεσης για την προέλευση του κοροναϊού

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να δημοσιευθεί με ένα μήνα καθυστέρηση και η πολυαναμενόμενη έκθεση του ΠΟΥ για την προέλευση του κοροναϊού. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ο ΠΟΥ είχε στείλει ερευνητές στην Ουχάν της Κίνας για να μελετήσουν το «καυτό» αυτό ζήτημα.

Πολλοί θεωρούν ότι το Πεκίνο έχει «μαγειρέψει» τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.

Ήδη, λίγο πριν τη δημοσίευση της έκθεσης αυτής, η Κίνα άφησε να διαρρεύσει η πληροφορία ότι όποιος αναζητεί την προέλευση του ιού «δεν πρέπει να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο».