Στη Βαγδάτη προσγειώθηκε ήδη το αεροσκάφος της Alitalia στο οποίο επέβαιναν ο Πάπας Φραγκίσκος, οι συνεργάτες και η προσωπική του ασφάλεια, καθώς και 75 δημοσιογράφοι. Το ενδιαφέρον, άλλωστε, για την επίσκεψη αυτή είναι μεγάλο – όχι μόνο επειδή είναι αντικειμενικά ιστορική, αλλά και διότι χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου, εξαιτίας και της κατάστασης που επικρατεί στο Ιράκ.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο ο στρατός, η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Μόλις την περασμένη Τετάρτη, άλλωστε, δέκα ρουκέτες έπληξαν μια στρατιωτική βάση η οποία φιλοξενεί Αμερικανούς και Ιρακινούς, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί και οι επιθέσεις στην αποκαλούμενη «Πράσινη Ζώνη», παρά το ότι θεωρείται η πιο καλά φυλασσόμενη περιοχή της πρωτεύουσας και όλης της χώρας.

«Είμαι ευτυχής που μπορώ να ταξιδεύω και πάλι», δήλωσε ο 84χρονος Ποντίφικας, ο οποίος δεν έχει περάσει τα σύνορα της Ιταλίας από τον Νοέμβριο του 2019 – κυρίως, λόγω της πανδημίας. «Πρόκειται για ένα εμβληματικό ταξίδι και αποτελεί καθήκον μου προς μία χώρα η οποία έχει μαρτυρήσει επί τόσα πολλά χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Συναντήσεις με Σιΐτες και Χριστιανούς

Σημειώνεται ότι κατά την τετραήμερη παραμονή του το Ιράκ, ο Φραγκίσκος αναμένεται να επισκεφθεί άλλες τρεις πόλεις, εκτός της Βαγδάτης: Μία από αυτές είναι η Μοσούλη, στο βόρειο τμήμα της χώρας, που αποτέλεσε προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους και σε πολλά από τα κτίριά της υπάρχουν ακόμη τα σημάδια από τις σφοδρές συγκρούσεις.

Για τη συνάντησή του με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των Σιϊτών του Ιράκ, τον 90χρονο Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας θα μεταβεί στην Ουρ, γενέτειρα του προφήτη Αβραάμ, ο οποίος διεκδικείται από Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους. Τέλος, ο Πάπας θα βρεθεί και στην ιερή για τους Σιΐτες (που αποτελούν το 60% του πληθυσμού της χώρας) πόλη Νατζάφ.

Σίγουρα, πάντως, πέρα από τα άλλα μηνύματα που θα επιδιώξει να στείλει ο Πάπας, στόχος του είναι να προσφέρει χείρα βοηθείας στη χριστιανική μειονότητα του Ιράκ, που έχει δεχθεί τρομερά πλήγματα από τον πόλεμο και κινδυνεύει κυριολεκτικά με εξαφάνιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά και τις διώξεις από τον Isis, υπολογίζεται πως δεν αριθμεί πλέον παρά το ένα πέμπτο του 1,5 εκατομμυρίου που είχε κάποτε.