Έτσι, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται πλέον ο κλάδος της αποθήκευσης –και δη των μπαταριών- καθώς βασικό μέλημα είναι πώς θα διοχετεύεται η «πράσινη» ενέργεια με τρόπο που δεν θα είναι επιζήμιος προς το περιβάλλον. Παράλληλα, καθώς οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνουν, οι μέθοδοι αποθήκευσης καλούνται να γίνουν περισσότερο αποδοτικές, λιγότερο κοστοβόρες και βέβαια όσο το δυνατόν πιο «πράσινες».

Στο κέντρο όλων αυτών των εξελίξεων βρίσκεται το λίθιο, το λεγόμενο και «λευκό πετρέλαιο»  λόγω της κατακόρυφης αύξησης της αξίας του το τελευταίο διάστημα. Ενώ στο παρελθόν η χρήση του ως μέθοδος αποθήκευσης ενέργειας ήταν σχετικά περιορισμένη, τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει και οι προβλέψεις για το μέλλον κάνουν λόγο για εκρηκτική άνοδο.

Από τις μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών, το λίθιο γίνεται πλέον πρωταγωνιστής στην αποθήκευση ενέργειας για ηλεκτροκίνητα οχήματα καθώς και για άλλες βιομηχανικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν μπαταρίες μεγάλου φορτίου. Και η αξία της πανευρωπαϊκής αγοράς μπαταριών εκτινάσσεται, φτάνοντας τα 250 δισ. ευρώ μέχρι το 2025.

Τις εξελίξεις αυτές παρακολουθεί στενά μια ελληνική εταιρεία, η Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia, συμφερόντων του κ. Πάνου Γερμανού, η οποία εδώ και 12 χρόνια επενδύει και παράγει μπαταρίες λιθίου, οι οποίες φθάνουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και, «διαβάζοντας» τα νέα δεδομένα, ανακοίνωσε μια κίνηση-ματ, επενδύοντας συνολικά 105 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου, υπερσύχρονου κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης  στην Αθήνα. Μάλιστα, τα 50 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους, καθώς η ελληνική εταιρεία συμμετέχει σε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία στον κοινό ευρωπαϊκό τομέα προτεραιότητας των μπαταριών.

«Μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα και τις επιπτώσεις της πανδημίας που θα ακολουθήσουν την επόμενη ημέρα, ως Όμιλος απαντάμε με την επένδυση των 105,26 εκατ. Ευρώ, η οποία έρχεται να υποστηρίξει το όραμα της Sunlight για μετάβαση σε μία πιο φιλική/καθαρή πράσινη ενέργεια μέσα από τις μπαταρίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Olympia κ. Γιάννης Καραγιάννης κατά την παρουσίαση της επένδυσης.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα European Battery Innovation (EuBatIn) στο οποίο συμμετέχει η Sunlight επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την οικονομία και την κοινωνία μας, λόγω των δυνατοτήτων της σε ό,τι αφορά τις καθαρές μεταφορές και την ενέργεια, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα. Και, μαζί με την ελληνική εταιρεία, σε αυτό συμμετέχουν άλλες 46 εταιρείες από 12 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων (π.χ. BMW, Fiat, Tesla Europe), εταιρείες μπαταριών (π.χ. Northvolt, Fiamm κ.λπ.) και κατασκευαστές υλικών και εξοπλισμού.

Έτσι, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο R&D Center, το οποίο και θα εστιάζει σε τεχνολογίες μπαταριών λιθίου που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον μιας πιο φιλικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι τομείς ενδιαφέροντος είναι οι εφαρμογές για αυτοματοποιημένα οχήματα (Automated Guided Vehicles -AGVs), οι μπαταρίες για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων, οι μπαταρίες για την ναυτιλία και τα «έξυπνα» συστήματα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον, η Sunlight πλαίσιο του έργου θα επενδύσει στην Ελλάδα με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό προκειμένου να προχωρήσει σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID) με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συστημάτων μπαταριών βιομηχανικής χρήσης ενώ η κίνηση αυτή αποτελεί προπομπό της επένδυσης άνω των 200 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ξάνθη. Πρόκειται για ένα κέντρο καινοτομίας, το οποίο θα δημιουργήσει έως και 1.500 νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει και  την ακαδημαϊκή έρευνα.

«Επενδύουμε στη νέα γενιά ερευνητών ενώ  στο ερευνητικό μας σχέδιο περιλαμβάνεται και η συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας καθώς και η χρηματοδότηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών ερευνητών.  Παράλληλα, θα προωθήσουμε ευρωπαϊκές συνεργασίες τοποθετώντας δυναμικά τη Sunlight στην αναπτυσσόμενη, ανταγωνιστική ευρωπαϊκή “αλυσίδα αξίας” στον τομέα των μπαταριών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight  κατά την παρουσίαση του έργου.