Τους τόνους όσον αφορά στο Brexit σήκωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον λίγο πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες για τις κρίσιμες συνομιλίες με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Κανένας πρωθυπουργός δεν θα είχε το δικαίωμα να αποδεχθεί τους εμπορικούς όρους που ζήτησε η ΕΕ» διαμήνυσε στη Βουλή των Κοινοτήτων, λίγο πριν ταξιδέψει για Βρυξέλλες.

Εκεί, θα διεξαχθούν καθοριστικής σημασίας συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές του με την Κομισιόν, υπογραμμίζει το Reuters.

Σχετικά με την προοπτική μίας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή.

«Οι φίλοι μας στην ΕΕ επιμένουν επί του παρόντος ότι εάν ψηφίσουν ένα νόμο στο μέλλον, με τον οποίο η χώρα μας δεν συμμορφωθεί ή δεν ακολουθήσει, τότε θα έχουν αυτόματα το δικαίωμα να μας τιμωρήσουν», τόνισε.

«Δεύτερον, υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν θα έχει κυριαρχικό έλεγχο στα αλιευτικά της ύδατα. Δεν πιστεύω ότι είναι όροι που κάποιος πρωθυπουργός αυτής της χώρας θα μπορούσε να δεχθεί», τόνισε.

«Θα είναι ξεκάθαρος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν»

Για τη συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Όπως είπε, το δείπνο δεν θα είναι διαπραγμάτευση. «Πρόκειται για δείπνο, μια συζήτηση μεταξύ δύο πολιτικών ηγετών» είπε η Αλέγκρα Στράτον. «Ο πρωθυπουργός θα είναι ξεκάθαρος ότι δεν θα δεχθεί οτιδήποτε υποβαθμίζει την ικανότητά μας να ελέγχουμε τους νόμους μας ή να ελέγχουμε τα ύδατά μας. Θα είναι ξεκάθαρος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και θα περιμένει την απάντησή της».

Νωρίτερα, απαντώντας στον αρχηγό των Εργατικών Κιρ Στάρμερ για τον κίνδυνο μη συμφωνίας μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου την 1η Ιανουαρίου, ο Τζόνσον υποστήριξε ότι η Βρετανία «θα αποτελέσει μαγνήτη για ξένες επενδύσεις», ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με την ΕΕ.

«Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στη χώρα, σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας του Brexit», είπε, προσθέτοντας ότι η Βρετανία θα μπορέσει πλέον να εφαρμόσει νέο καθεστώς για το μεταναστευτικό, για τα πρότυπα μεταχείρισης των ζώων καθώς και να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες.

Brexit και Σκωτία

Προηγουμένως από το βήμα της Βουλής ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρθηκε στη Σκωτία και στο ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο με ευρεία πλειοψηφία το 2014. Θεωρώ πως ήταν η σωστή απόφαση και πιστεύω πως ακόμα και αν τους γινόταν η ίδια ερώτηση στο μέλλον, θα έδιναν την ίδια απάντηση», είπε.

Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την πεποίθησή του πως το δημοψήφισμα του 2014 «συμβαίνει μια φορά στην ιστορία».

Σύγκρουση για τη συμφωνία

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Στάρμερ, που εμφανίστηκε μέσω βίντεο, καθώς βρίσκεται σε απομόνωση, για την έλλειψη θέσης των Εργατικών στη συμφωνία και τον κατηγόρησε για «σφίγγα» στο ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο Στάρμερ ξεκαθάρισε ότι μέχρι να υπάρξει συμφωνία οι Εργατικοί δεν θα πάρουν κάποια απόφαση, διαμηνύοντας ότι θα ψηφίσουν υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Επίσης, αναφέρθηκε στις προβλέψεις του ανεξάρτητου γραφείου προϋπολογισμού, βάσει των οποίων το κόστος της μη συμφωνίας με την ΕΕ θα είναι υψηλότερη ανεργία, υψηλότερος πληθωρισμός και μικρότερη οικονομία.