Την ώρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια αναρρώνουν από την Covid-19, όλο και περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώνονται σε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη του Λευκού Οίκου.  

Από το παραπάνω, προκύπτουν σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη διάγνωση Τραμπ τα οποία εξακολουθούν να προβληματίζουν και η απάντηση σε αυτά ίσως θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την υγεία, τη φήμη αλλά και το πολιτικό μέλλον του Αμερικανού προέδρου.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκε «αρνητικός»;

Κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου το Σάββατο και την Κυριακή ζητήθηκε επανειλημμένα από την ιατρική ομάδα του Λευκού Οίκου να αποκαλύψει πότε ήταν το τελευταίο αρνητικό τεστ κορωνοϊού για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, απέφυγαν να αποκαλύψουν μία τέτοια πληροφορία με την ιατρική ομάδα να επιβεβαιώνει μόνο ότι τα πρώτα σημάδια της νόσου έγιναν φανερά την Πέμπτη το απόγευμα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο ίδιος ο πρόεδρος γνώριζε για τη θετική του διάγνωση λίγο πριν από την τηλεφωνική του συνέντευξη στο Fox News. Ωστόσο, μόνο όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα ενός δεύτερου, πιο έγκυρου, τεστ αποφάσισε να ανεβάσει το περίφημο tweet της διάγνωσής του.

«Δεν πρόκειται να σας διαβάσω με λεπτομέρεια το χρονοδιάγραμμα των εκάστοτε τεστ του προέδρου», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι στους δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής. «Υποβάλλεται τακτικά σε τεστ και το πρώτο θετικό τεστ βγήκε μετά την επιστροφή του από το Μπέντμινστερ».

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Σαββάτου, ο γιατρός του Λευκού Οίκου Σον Κόνλεϊ είπε ότι η διάγνωση του προέδρου έγινε «πριν από 72 ώρες». Πράγμα που σημαίνει ότι, εάν ισχύουν τα λεγόμενα του γιατρού, ο πρόεδρος είχε νοσήσει την Τετάρτη και όχι την Πέμπτη. Μετά τις δηλώσεις Κόνλεϊ, στον Λευκό Οίκο εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η εκτίμηση του γιατρού ήταν λαθεμένη.

Ωστόσο, ιατροί όπως ο Δρ. Σαντζάι Γκούπτα του CNN, μελετώντας την ταχύτητα επιδείνωσης της ασθένειας του Ντόναλντ Τραμπ, θεωρούν πως ο πρόεδρος είχε ενδεχομένως προσβληθεί από τον ιό πολύ πριν την επίσημη ανακοίνωση της διάγνωσής του.

Είναι γνωστές όλες οι πληροφορίες για την υγεία του;

Ασαφείς ήταν για ακόμη μια φορά οι πληροφορίες του Λευκού Οίκου και της ιατρικής ομάδας όσον αφορά στην επιδείνωση της υγείας του προέδρου Τραμπ. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι τα συμπτώματα του προέδρου ήταν «ήπια» ,ενώ αργότερα την ίδια μέρα έγινε γνωστό πως ανέβασε «υψηλό» πυρετό.

Το Σάββατο, ο Δρ Κόνλεϊ είπε σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος ήταν «πολύ καλά» στην υγεία του και παραδέχτηκε ότι η ιατρική ομάδα ήταν «πολύ χαρούμενη» με την πρόοδο που σημείωσε, ενώ λίγες ώρες αργότερα ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκοι Μαρκ Μίντοους επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι η κατάσταση του προέδρου ήταν «πολύ ανησυχητική» και ότι «δεν ήταν σίγουρη η πλήρης ανάρρωσή του». Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την παραπάνω ασυμφωνία ο Κόνλεϊ παραδέχτηκε ότι «δεν ήθελε να δώσει πληροφορίες για την πορεία της νόσου που θα οδηγούσαν σε άλλη κατεύθυνση»

Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι χορηγήθηκε δεξαμεθαζόνη στον Τραμπ, ένα φάρμακο για βαριά νοσούντες από Covid-19. Ο Δρ Κόνλεϊ δήλωσε πως του χορηγήθηκε το φάρμακο αυτό, επειδή τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του μειώθηκαν σημαντικά παραλείποντας, όμως ,να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό.

Με τον πρόεδρο Τραμπ, λόγω ηλικίας και ιατρικού ιστορικού, να ανήκει σε ευπαθή ομάδα  η επιδείνωση της υγείας του δεν προκαλεί έκπληξη. Αντίθετα, εκείνο που θα μπορούσε να σηκώσει θύελλα αντιδράσεων και να κηλιδώσει το όνομα του προέδρου είναι η διαστρέβλωση των πληροφοριών που έχουν να κάνουν με την υγεία του.

Πρέπει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς  να μπει σε καραντίνα;

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος σε περίπτωση που ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του , μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί τον αυτοπεριορισμό παρά τον αυξημένο κίνδυνο έκθεσης του στον ιό.

Η απόφασή του αυτή έχει να κάνει με το αρνητικό διαγνωστικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκε ο ίδιος και η σύζυγός του Κάρεν την Κυριακή. Ωστόσο, παρόλο που αυτό ήταν το τρίτο τους αρνητικό τεστ μέσα στην προηγούμενη βδομάδα οι πιθανότητες ο αντιπρόεδρος να έχει νοσήσει είναι ακόμα υψηλές ,καθώς όπως είναι γνωστό η περίοδος επώασης του ιού διαρκεί έως και 14 ημέρες.

Για την ακρίβεια, ο Πενς όχι μόνο δε θα μπει σε καραντίνα αλλά θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία με τον Τραμπ, ο οποίος « έπαιζε με τη φωτιά» και υποτίμησε τον ιό πολλάκις, να μην αποτελεί για τον αντιπρόεδρο παράδειγμα προς αποφυγή.

Γιατί καθυστέρησε η ιχνηλάτηση των επαφών ;

Η τελετή ανακοίνωσης της αντικαταστάτριας της Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο, Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, πιθανότατα αποτελεί μία τελετή «υπερμετάδοσης» του ιού, καθώς πολλοί από τους καλεσμένους διαγνώσθηκαν αργότερα θετικοί στον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση αυτοί οι καλεσμένοι δεν τήρησαν τις απαιτούμενες αποστάσεις, δεν φορούσαν όλοι τους μάσκες, ενώ δεν δίστασαν να ανταλλάξουν χειραψίες και αγκαλιές.

Πέρα από τον πρόεδρο και την πρώτη κυρία τουλάχιστον πέντε ακόμη παρευρισκόμενοι, οι οποίοι κάθονταν στις μπροστινές σειρές κοντά στον αντιπρόεδρο Πενς, διαγνώσθηκαν με κορωνοϊό.

Επιπρόσθετα, την προηγούμενη εβδομάδα στις μακρές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την προετοιμασία του προέδρου Τραμπ για το debate με τον Τζο Μπάιντεν τέσσερα μέλη των συναντήσεων αυτών βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Παρ’όλα αυτά ,σύμφωνα με την Washington Post, πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις με τον πρόεδρο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα δεν έχουν ακόμη επικοινωνήσει με τους αξιωματούχους υγείας, ενώ την ίδια στιγμή στους υπαλλήλους του Λευκού Οίκου δεν έχουν δοθεί ακόμη σαφείς οδηγίες σχετικά με το αν θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα ή όχι.

Στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα πάνω από 210.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από Covid-19 και το παράδειγμα του Λευκού Οίκου αποδεικνύει πως ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Με τον Λευκό Οίκο να κινδυνεύει να μετατραπεί σε εστία υπερμετάδοσης του ιού,
καθώς όλο και περισσότεροι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι νοσούν με κορωνοϊό, μένει να δούμε ποιά τακτική θα ακολουθήσουν στην Ουάσιγκτον προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Πηγή: BBC