Ρώτησα ειδικούς, καθηγητές πανεπιστημίων, επιστήμονες να μου πουν τι γνωρίζουν για τα πολυαναμενόμενα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, πότε αυτά και με ποιες προϋποθέσεις θα είναι ασφαλή, εάν μπορεί ένας που έχει εμβολιαστεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλον, εάν όσοι έχουν αντισώματα θα πρέπει να εμβολιαστούν, τι γίνεται με τα κρούσματα επαναμόλυνσης και πόσο κινδυνεύουν να μολυνθούν όσοι έχουν κολλήσει στο παρελθόν τον Covid- 19. Ακόμη, ποιες κατηγορίες νοσηλεύονται τώρα στις ΜΕΘ και με ποια συμπτώματα. Ολα δηλαδή που αφορούν την εξέλιξη της νόσου. Ενα έχω να σας πω ότι ακόμα κι αν βρεθεί το εμβόλιο, θα πρέπει να είμαστε στο εξής προσεκτικοί, να μάθουμε να ζούμε με τους κανόνες υγιεινής προστασίας. Και σ΄αυτό συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες…

***


Για τα εμβόλια αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνον ελπίδες και ερωτήσεις. Θα είναι αποτελεσματικά; Θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα της πανδημίας; Κατά τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο τα εμβόλια θα είναι μέρος της λύσης όχι όμως και λύση. Και τούτο γιατί δεν είναι σίγουρο ότι η επίδρασή τους θα έχει μεγάλη διάρκεια. Δηλαδή να εμβολιάζεται κάποιος μια φορά και τελείωσε ή θα χρειαστεί σε ένα χρόνο ή σε μερικούς μήνες και νέο εμβόλιο; Ουδείς γνωρίζει ακόμα την διάρκεια του εμβολίου.

***

Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι 100% αποτελεσματικό. Το πιο πιθανό να είναι 50 έως 70% αποτελεσματικό. Για σύγκριση αναφέρουν το εμβόλιο της γρίπης που είναι 40- 60% αποτελεσματικό. Επίσης αναφέρουν ότι είναι αμφίβολο εάν θα εμβολιασθεί το σύνολο του πληθυσμού. Ακόμα κι αν όλοι εμβολιασθούν δεν θα φθάσουμε στα επίπεδα της ανοσίας της αγέλης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τηρούμε για ένα διάστημα τα μέτρα και μετά την ανακάλυψη του εμβολίου (το πόσο θα χρειαστεί να τηρούμε τα μέτρα θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου)

Ενας που έχει εμβολιαστεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό; Θα εξαρτηθεί εάν το εμβόλιο προστατεύει μόνον αυτόν που το κάνει ή προστατεύει και την μετάδοση της νόσου; Βέβαιον είναι ότι όσοι έχουν αντισώματα μπορούν να μην εμβολιαστούν. Μόνον θα πρέπει να τεστάρουν κάθε φορά πόσο θα διαρκέσουν αυτά τα αντισώματα.

Πόσο εύκολο είναι ένας να μολυνθεί και πάλι τη στιγμή που έχει νοσήσει με τον Covid-19; Δηλαδή το φαινόμενο της επαναμόλυνσης που έχει εμφανιστεί στο Χονγκ Κονγκ πώς μπορεί να συμβεί; Είναι σπάνιο να συμβεί, συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες. Εχει άλλωστε διαπιστωθεί και με άλλους κορωνοιούς να μολύνονται γιατί η ανοσία δεν διαρκεί για πάντα. Ειδικά αυτό που συνέβη στο Χονγκ Κονγκ δεν είναι καθόλου ανησυχητικό. Ο ασθενής, κατά τους ειδικούς, την πρώτη φορά που κόλλησε είχε ήπια συμπτώματα και τη δεύτερη ήταν τελείως ασυμπτωματικός.

Κατά τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθανάσιο Δημόπουλο όταν κάποιος κάνει το εμβόλιο τον προστατεύει, αφού ο ιός φτάνει στον ρινοφάρυγγα και τον μπλοκάρει εκεί, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να τον μεταδώσει. Οσο όμως διαρκεί το εμβόλιο προστατεύει αυτόν που το έκανε. Τα εμβόλια, κατά τον πρύτανη, για να είναι αποτελεσματικά θα πρέπει να προστατεύουν πάνω από το 50% των εμβολιασθέντων.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά τα 168 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, διαβλέπει μια τάση επιπέδωσης της καμπύλης. Με μια όμως επιφύλαξη. Θα πρέπει να δούμε την πορεία των κρουσμάτων έως το τέλος της εβδομάδας ώστε να «μετρηθούν» και οι αυτοί που επιστρέφουν από τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου.

Κάνοντας μια ακτινογραφία των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ο κ. Δημόπουλος αναφέρει ότι η πρόγνωση των ασθενών αυτών φαίνεται να είναι καλύτερη, λόγω του ότι είναι μικρότερης ηλικίας, η θεραπευτική αντιμετώπισή τους έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες και το σύστημα Υγείας έχει αποκτήσει πλέον εμπειρία για να πολεμήσει τον ιό.

***
Εως το τέλος του χρόνου το εμβόλιο

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδος & Κύπρου, Έλενα Χουλιάρα δήλωσε αποκλειστικά στο Mega ότι αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες έως το τέλος του χρόνου.

***

Οργισμένος ο Χαρδαλιάς με τις συνωμοσίες

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό, καθώς και το κύμα αντιδράσεων κατά της χρήσης μάσκας εξέφρασε ο Νίκος Χαρδαλιάς: «Όλοι μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυστυχώς και αντιεπιστημονικές θεωρίες που φτάνουν μέχρι το να λένε ότι αυτά που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο γύρω μας δεν υπάρχουν» δήλωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στα σενάρια συνωμοσιολογίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπογράμμισε ότι η Πολιτεία δεν κρύβει κρούσματα και από την αρχή υποστηρίζει τη σωστή ενημέρωση των πολιτών.

***
Τα F-16 μετά από 20 χρόνια στην Κύπρο

Είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε που ένα ζεύγος μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Χθες προσγειώθηκε ένα ζεύγος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και που είχε απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Ήταν τόση η συγκίνηση που τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα βρέθηκαν στην Κύπρο, που στρατιωτικοί της κυπριακής Εθνοφρουράς γέμισαν το Διαδίκτυο με φωτογραφίες και βίντεο με τα δύο F-16 να προσγειώνονται στην Πάφο: «Θα έρθουν καλύτερες μέρες» έγραψαν οι περισσότεροι στο Twitter.

***
Οι Τούρκοι έφτασαν αργά

Πάρθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας και οι έμπειροι χειριστές των ελληνικών F-16 ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση καθ΄ οδόν προς την Κύπρο, σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιχειρούσαν να τους παρενοχλήσουν. Οντως οι τούρκοι έφθασαν με τέσσερα F-16, αλλά έφθασαν αργά. Εφτασαν στο σημείο όπου επρόκειτο να συναντήσουν τα ελληνικά πολύ αργά, όταν τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας τροχοδρομούσαν ήδη με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Πάφου.

***
Στην Κύπρο, στο ίδιο στρατιωτικό αεροδρόμιο βρίσκονται και τρία γαλλικά Rafale, τα οποία την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με τα ελληνικά F-16, στο πλαίσιο τετραμερούς αεροναυτικής άσκησης με τη συμμετοχή της Γαλλίας, Ιταλίας (με μια φρεγάτα), της Ελλάδας και της Κύπρου, στην κυπριακή ΑΟΖ.

***
Ασκήσεις από το Καστελόριζο στην Κύπρο

Ασκήσεις σ΄όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι μόνον οι εντυπωσιακές αεροναυτικές ασκήσεις που διεξάγουν οι Ενοπλες Δυνάμεις με την NAVTEX που έχουν εκδώσει (και που διεμβολίζουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο), είναι και ασκήσεις με τους αμερικανούς ανοικτά της Σούδας, ασκήσεις με τα τέσσερα αραβικά (των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) F-16 που αναμένονται την Τετάρτη στη Σούδα, είναι και η τετραμερής άσκηση στην Κύπρο. Ενώ προγραμματίζεται λίαν συντόμως άσκηση και με τις αιγυπτιακές δυνάμεις.

***
Οκτώ στόλοι απέναντι στο Oruc Reis

Οπως μου είπε ανώτατος επιτελής οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι διαφόρων χωρών θα έχουν τούτες τις ημέρες αρκετή δουλειά. Γιατί σε μια περιοχή από το Καστελόριζο έως την Κύπρο βρίσκονται στόλοι από οκτώ χώρες. Περίπου 40 τουρκικά πλοία (που προστατεύουν τα Oruc Reis), άλλα τόσα ελληνικά, υπάρχουν τέσσερα πλοία του 6ου αμερικανικού στόλου (που σταθμεύουν στη Σούδα) είναι ο αιγυπτιακός στόλος, στην περιοχή βρίσκεται και ένα ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο, (ενώ κοντά στην Συρία και άλλα πολεμικά πλοία της Ρωσίας), είναι οι Ισραηλινοί που ασχολούνται σχολαστικά με την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, οι Ιταλοί με μια φρεγάτα , οι Γάλλοι με μια φρεγάτα και ένα ελικοπτεροφόρο, οι Γερμανοί με μια φρεγάτα και ένα πλοίο υποστήριξης και άγνωστος αριθμός υποβρυχίων.