Ενας μονάρχης που στήριξε τη δημοκρατία εγκαταλείπει την πατρίδα του βουτηγμένος στη διαφθορά. Δεν είναι σενάριο ταινίας αλλά η πραγματική ζωή του πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος των Βουρβόνων. Η ανακοίνωση της αυτοεξορίας του – μέσω επιστολής που έστειλε ο ίδιος στον βασιλιά Φίλιππο και γιο του – έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην Ισπανία, πυροδοτώντας ένα όργιο φημών για το πού και με ποιον βρίσκεται ο πρώην μονάρχης, ενώ έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ξεκίνησε μια δικαστική έρευνα για διαφθορά σε βάρος του.

«Αυτή είναι μια παρένθεση»

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με το πού βρίσκεται ο 82χρονος Χουάν Κάρλος, το Παλάτι τηρεί σιγήν ιχθύος λέγοντας ότι πρόκειται για ιδιωτικό ζήτημα, ενώ επίσημες πηγές της Πορτογαλίας αρνούνται την παρουσία του εκεί, όπως γράφτηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Vanguardia» που εκτιμά ότι ο πρώην μονάρχης βρίσκεται προσωρινά στη Δομινικανή Δημοκρατία.

«Δεν είμαι σε διακοπές, ούτε φεύγω από την Ισπανία. Αυτή είναι μια παρένθεση» έγραψε ο πρώην βασιλιάς σε γραπτό μήνυμα το οποίο απέστειλε σε φίλους του ενώ το αεροσκάφος του τον μετέφερε σε άγνωστο προορισμό. Ενα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν θέλει τον Χουάν Κάρλος να έχει βρει φιλόξενο καταφύγιο στην έπαυλη της πρώην ερωμένης του Κορίνα Λάρσεν στο βόρειο Λονδίνο.

Η 56χρονη συγκατηγορούμενή του (άλλοτε πέτρα του ροζ σκανδάλου του Χουάν Κάρλος) έγινε γνωστή από το ταξίδι που είχε κάνει μαζί του στην Μποτσουάνα το 2012 για σαφάρι. Οταν δηλαδή εκατομμύρια Ισπανοί βίωναν τις άγριες μέρες της οικονομικής κρίσης με σκληρά μέτρα λιτότητας ενώ ένας στους τρεις Ισπανούς ήταν άνεργος.

Παρά το γεγονός ότι παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 και τον περασμένο Μάρτιο σταμάτησε να λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό περί τα 200.000 ευρώ τον χρόνο (ο βασιλιάς Φίλιππος όχι μόνο αποποιήθηκε την κληρονομιά του αλλά κατήργησε το ετήσιο βασιλικό επίδομα που λάμβανε ο πατέρας του) ο Χουάν Κάρλος συνεχίζει να κατέχει τον τιμητικό τίτλο του βασιλιά. Ο τίτλος του παραχωρήθηκε με διάταγμα στις 13 Ιουνίου 2014, λίγες μέρες αφότου είχε παραιτηθεί, ωστόσο δεν έχει κανένα προνόμιο, γεγονός που σημαίνει ότι έχασε την ασυλία που απολάμβανε όταν ήταν αρχηγός του κράτους.

Δικαστική έρευνα για διαφθορά

Πριν από έναν μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας εκκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την ανάμειξη του Χουάν Κάρλος σε σύμβαση ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε παραχωρήσει το 2011 το Ριάντ σε κοινοπραξία ισπανικών εταιρειών για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής στο σαουδαραβικό βασίλειο. Ωστόσο ο φυγόδικος σήμερα μονάρχης φέρεται να έλαβε μίζα 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον εκλιπόντα σαουδάραβα ομόλογό του Αμπντάλα και μέρος του ποσού αυτού κατέληξε με τη μορφή δωρεάς σε τραπεζικό λογαριασμό της Λάρσεν.

Η Λάρσεν, που ουσιαστικά φέρεται να ξέπλενε τα παρανόμως αποκτηθέντα χρήματα του Χουάν Κάρλος, έχει κληθεί να καταθέσει στο ισπανικό δικαστήριο που ερευνά την υπόθεση. Ο δικηγόρος του Χουάν Κάρλος ανέφερε ότι ο τέως βασιλιάς θα βρίσκεται στη διάθεση των εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση.

Πλήγμα για τον θεσμό της βασιλείας

Το 1962 ο Χουάν Κάρλος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα και μετέπειτα βασίλισσα Σοφία, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, έναν γιο και δύο κόρες. Δεν στάθηκε ωστόσο πιστός ούτε στον γάμο του ούτε στο ύψος του τίτλου και των αξιών του. Η κίνησή του να αποχωρήσει είναι πρωτοφανής, πολλοί τη χαρακτήρισαν ανάξια του ρόλου που διαδραμάτισε. Επιβεβαιώνοντας τις φήμες και τα δημοσιεύματα πως εδώ και χρόνια το ζευγάρι είναι τυπικά μαζί, η βασίλισσα Σοφία αρνήθηκε να τον ακολουθήσει στην «εξορία» του, άλλωστε δεν έχει καμία εμπλοκή στο σκάνδαλο δωροληψίας.

Δεν είναι βέβαιο ότι ο αυτοεξόριστος έκπτωτος μονάρχης θα μπορέσει να σώσει την τιμή του Στέμματος και την υστεροφημία του, ή αν θα αφεθεί στη χλεύη του λαού του. Στη χώρα πάντως η συζήτηση για το εάν υπάρχει λόγος συνέχισης του θεσμού της βασιλείας έχει ανάψει για τα καλά.