Αν και σταδιακά η διεθνής προσοχή στρέφεται στον «χρόνιο κοροναϊό», δηλαδή στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του φονικού ιού, στην υγεία των ενηλίκων, πολλά παραμένουν άγνωστα για το πώς επηρεάζει σε βάθος χρόνου τα παιδιά.

Οι γονείς που τα παιδιά τους έχουν αντιμετωπίσει συμπτώματα όπως η εξάντληση, η δύσπνοια, οι πόνοι στο στήθος, η διάρροια ή τα «δάχτυλα Covid» επί εβδομάδες, λένε ότι ελάχιστες είναι οι διαθέσιμες πληροφορίες που μπορούν να τους κατευθύνουν για να τα βοηθήσουν να αναρρώσουν. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική, δεδομένου ότι σύντομα αναμένεται το άνοιγμα των σχολείων.

Αν και τα συμπτώματα κοροναϊού είναι γενικώς πιο ήπια στα παιδιά, τα οποία διατρέχουν και πολύ μικρότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία, ο ιός εξακολουθεί να μπορεί να απειλήσει την υγεία τους. Δεν έχουν λείψει ακόμη και οι περιπτώσεις που κατέληξαν σε θάνατο.

Επιπλέον, ένα μικρό ποσοστό παιδιών και εφήβων έχουν νοσηλευτεί στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιταλία και αλλού, με ένα σπάνιο σύνδρομο που αποκαλείται πολυσυστημικό φλεγμονικό σύνδρομο στα παιδιά, ως επιπλοκή της λοίμωξης από κοροναϊό.

Υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε

«Ο κοροναϊός στα παιδιά μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο κατηγορίες: η κύρια λοίμωξη από τον ιό, φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό άκακη στα παιδιά, με εξαίρεση ορισμένα μικροσκοπικά ποσοστά που έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα», εξηγεί ο Αθιμαλαϊπέτ Ραμανάν, επίτιμος καθηγητής Παιδιατρικής Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, στην Αγγλία.

«Όμως αυτό που όντως αποτελεί πρόβλημα για μια μικρή μειοψηφία των παιδιών, είναι το υπερ-φλεγμονικό σύνδρομο, το οποίο μπορεί να τα κάνει να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν νοσηλεία».

Ο Ραμανάν τόνισε ότι δεν έχει δει μέχρι στιγμής περιπτώσεις παιδιών που να είναι εμφανές ότι πάσχουν μακροχρόνια από ήπια συμπτώματα κοροναϊού. «Το πιθανότερο είναι ότι έχουν αρχίσει να κινούνται προς το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», εξηγεί. «Νομίζω ότι τους επόμενους μήνες θα γνωρίζουμε περισσότερα».

Μια πρόκληση είναι και το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια από αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αποδοθούν στον κοροναϊό, συνεχίζει. Άλλη μία είναι ότι από τη στιγμή που τα παιδιά δεν υποφέρουν από βαριά συμπτώματα, δεν τους δίνεται προτεραιότητα στα τεστ. «Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βεβαιωθούμε αν πρόκειται για συγκυριακά ευρήματα της περιόδου του κοροναϊού ή αν πράγματι συνδέονται με τον ιό», συμπληρώνει.

Ορισμένοι γονείς έχουν στραφεί σε ομάδες στο διαδίκτυο, προκειμένου να προσπελάσουν τα απροσδόκητα συμπτώματα, που δεν ταιριάζουν με τα «τυπικά» χαρακτηριστικά του κοροναϊού, αλλά συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τα παιδιά τους. Κάποιοι εξ αυτών μίλησαν τηλεφωνικά με το CNN για να μοιραστούν την εμπειρία τους.

«Ο ιός εξελίσσεται μέσα στο σώμα»

Η 14χρονη Ιντιάνα Έβανς, από το Χέρφορντσαϊρ της Αγγλίας, ασχολούνταν με τις προπονήσεις χορού της 16 ώρες κάθε εβδομάδα, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε τα μαθήματα του σχολείου. Μετά ήρθε η πανδημία και η Ιντιάνα αρρώστησε στις αρχές Μαρτίου.

Αν και το μόνο της σύμπτωμα ήταν ο βήχας, σε αρκετά ήπιο βαθμό ώστε να μη χρειαστεί νοσηλεία, η έφηβη εξακολουθεί να νιώθει διαρκώς εξαντλημένη, αρκετά ώστε μετά βίας να μπορεί να πάει μέχρι το σούπερ μάρκετ.

Λόγω της περιόδου στην οποία ασθένησε, η Ιντιάνα δεν υποβλήθηκε ποτέ σε τεστ, όμως οι γιατροί την έχουν διαγνώσει με χρόνια εξάντληση εξαιτίας του κοροναϊού.

Μετά την πρώτη εβδομάδα, η έφηβη φαινόταν καλύτερα, όμως 10 ημέρες αργότερα άρχισε να νιώθει εξαντλημένη, εξηγεί η μητέρα της. Στην αρχή, προσπαθούσε να ανταποκριθεί στο διάβασμα για το σχολείο και στις διαδικτυακές προπονήσεις χορού, όμως τα συμπτώματά της έμοιαζαν να επιδεινώνονται μετά από την παραμικρή άσκηση.

Στη συνέχεια, άρχισε να υποφέρει από ημικρανίες και να βλέπει λάμψεις φωτός. «Το πρόσωπό της πρήστηκε ολόκληρο, τα μάτια της πρήστηκαν, είχε εξάνθημα σε όλο της το σώμα», λέει η Έβανς. Ήρθε σε επαφή με γιατρό από τη στιγμή που η Ιντιάνα άρχισε να εμφανίζει πόνους στο στήθος και αίσθηση των παλμών της, όμως της ειπώθηκε ότι χρειάζεται απλώς να ξεκουραστεί, όπως λέει.

Εντέλει, η Ιντιάνα παραπέμφθηκε για εξετάσεις που θα απέκλειαν άλλα προβλήματα. «Όλα τα αποτελέσματα βγήκαν εντελώς φυσιολογικά, δεν φαινόταν τίποτα στις ακτινογραφίες στήθους ή στις αιματολογικές της, παρά το γεγονός ότι αισθανόταν πολύ έντονο πόνο στο στήθος της», τονίζει η μητέρα της.

Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει θεραπεία αποκατάστασης για να ενισχύσει την αναπνοή και τους μυς της.

Η Έβανς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον για την τέως «εξαιρετικά δραστήρια, πολύ υγιή» κόρη της, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μαθήματα σε καινούργιο σχολείο τον Σεπτέμβριο.

«Από την εμπειρία μας, είναι σαν εξέλιξη. Ο ιός εξελίσσεται στο σώμα από ένα πράγμα σε κάτι άλλο. Είσαι καλά, και μετά συμβαίνει κάτι άλλο», θυμάται η Έβανς. Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα κρατήσει, δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν ξεκινήσει να ασκείται πάλι».

Σαν τρενάκι του τρόμου

Η Μπίργκιτ, από το Ανατολικό Σάσεξ της Αγγλίας, αναφέρει ότι ο πρώην δραστήριος επτάχρονος γιος της εξακολουθεί να είναι εξαντλημένος, έχει χάσει κιλά, και δεν μπορεί να τρέξει χωρίς να εμφανίσει δύσπνοια, τέσσερις μήνες αφού υποπτεύεται ότι κόλλησε κοροναϊό.

Τα συμπτώματά του ξεκίνησαν με πυρετό, διάρροια και επιπεφυκίτιδα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η όρεξή του χάθηκε, ενώ χάλασε και η διάθεσή του.

Τα συμπτώματα, τα οποία ήταν διακοπτόμενα, περιλάμβαναν εξάντληση και δυσκολία στην κατάποση, όπως λέει η μητέρα του. «Ανησυχώ και για την ψυχική του υγεία, ειδικά από τη στιγμή που όλοι μας είμαστε άρρωστοι για τόσο πολύ καιρό και έχουμε υποτροπές».

Όπως λέει, κάποια στιγμή τα πράγματα έγιναν τόσο άσχημα που τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της έκαναν διαθήκη για τη φροντίδα του γιου τους, σε περίπτωση που τους συνέβαινε κάτι κακό. κανείς στην οικογένεια δεν έχει υποβληθεί σε τεστ, αν και οι γιατροί της είπαν ότι τα συμπτώματά τους οφείλονται πιθανότατα στον κοροναϊό.

«Είναι αυτή η αβεβαιότητα. Αναρωτιέμαι πού θα πάει αυτή η κατάσταση και για το αγοράκι μου, αν θα μπορεί να συμμετέχει σε αθλήματα», λέει. «Δεν θέλω να ακουστώ ανόητη, τουλάχιστον το μόνο που έχει είναι δύσπνοια, όμως δεν ξέρω τι σημαίνει για το μέλλον. Πρέπει να ελέγξουμε τους πνεύμονές του; Δεν υπάρχει καμία καθοδήγηση».

«Φοβούνται να γυρίσουν στο σχολείο»

Η Τζεν Στεφάνιτς, που ζει στην πολιτεία του Άινταχο, στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι τα τρία παιδιά της, ένα δωδεκάχρονο αγόρι και δύο κορίτσια 10 και 7 ετών έχουν υποφέρει από διάφορα συμπτώματα από τα τέλη Μαΐου. Πριν από αυτό ήταν δραστήρια και υγιή.

Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν πονοκέφαλο, δέκατα, πόνους και ρίγη, πόνο στις αρθρώσεις, εξανθήματα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διάρροια, αϋπνία, ανοσμία και αγευσία, βήχα, βράσιμο στήθους και οίδημα στα άκρα.

Δεν υπήρχαν διαθέσιμα τεστ, και ο γιατρός τους τους είπε να θεωρήσουν ότι έχουν τον ιό, όπως λέει. Η ίδια και ο σύζυγός της ασθένησαν για πρώτη φορά τον Μάρτιο.

«Πραγματικά πιστεύω ότι ο κοροναϊός άλλαξε τον οργανισμό όλων μας», λέει. «Η καρδιά μου πονάει για τα παιδιά μου, φοβούνται να γυρίσουν στο σχολείο».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα σε σχέση με τα παιδιά και τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές του κοροναϊού. Εκτός από το ότι η ασθένεια εξακολουθεί να είναι καινούργια, οι περιπτώσεις παιδιών που είναι γνωστές αφορούν κυρίως την ελάχιστη μειοψηφία που χρειάστηκε νοσηλεία.

Πηγή: www.cnn.com