Την ανακοίνωση «λειτουργικών βελτιώσεων» στο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση. Με τις επιλογές του «υπογραμμίζει τους στρατηγικούς άξονες που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Και επιφέρει λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος».

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε:

– Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.
– Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
– Την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
– Την τοποθέτηση της κας Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.
– Την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Με τις αλλαγές αυτές, όπως είπε ο κ. Πέτσας, επιδιώκεται:

– Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.
– Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.
– Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.
– Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί αύριο στη μία το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο χαρακτήρας των αλλαγών

Οι λόγοι των αλλαγών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων δίνουν ισχυρό ρόλο στα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Ανάπτυξης. Όπως και η υγειονομική κρίση, ταυτόχρονα με το σχέδιο για ένα νέο ΕΣΥ, οδηγούν στην οργανωτική τόνωση του υπουργείου Υγείας. Ενώ είναι σαφές πως δεν θα μπορούσε να μην συμπληρωθεί το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, όταν κυβερνητική προτεραιότητα ήταν και είναι η Απασχόληση κι οι νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυνάμεις αναδιατάσσονται, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι τέτοιου τύπου «οργανωτικές αναδιατάξεις» στην κυβέρνηση έγιναν και κατά το παρελθόν, είτε με την συγκρότηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είτε με τον ορισμό υφυπουργού Άμυνας με ειδικές αρμοδιότητες.