Οσο περνάνε οι μέρες, γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι ο Μεγάλος Περίπατος δεν ήταν τελικά και τόσο «μεγάλη ιδέα». Ή μπορεί να ξεκίνησε σαν μια μεγάλη ιδέα για να καταλήξει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σε ένα μεγάλο φιάσκο. Αυτό που ως τώρα έχουν βιώσει και δει οι κάτοικοι αυτής της πόλης δεν συνάδει με τα μεγαλεπήβολα σχέδια που παρουσίασαν ο δήμαρχος και οι εμπνευστές αυτής της «ανάπλασης». Υπάρχει μια μακρά παράδοση σε αυτό: οποιοσδήποτε ξεκίνησε να αναπλάσει αυτή την πόλη την έκανε τελικά λίγο χειρότερη.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Μεγάλος Περίπατος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τόσο από τους πολίτες που είδαν το κέντρο της πόλης να μεταμορφώνεται σε έναν απίστευτο γολγοθά ταλαιπωρίας, όσο και από φορείς που κάνουν λόγο για φωτογραφικούς διαγωνισμούς, αναθέσεις με αδιαφανή κριτήρια και υπερβολικές κοστολογήσεις. Ετσι το πρωί της Τρίτης, 30 Ιουνίου, ξεκινήσαμε να κάνουμε μια περιήγηση στον Περίπατο που είναι ακόμα στο στάδιο της κατασκευής.

Παγκάκια για… αναστενάρηδες

Τα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων γίνονται εμφανή από την Πύλη του Αδριανού, απ’ όπου και μέχρι την Ομόνοια το μποτιλιάρισμα είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Οι μεγάλες λωρίδες των δρόμων που έχουν βαφτεί σε έντονα χρώματα πρέπει να αποτελούν μια παγκόσμια πρωτοτυπία, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ανάλογες επεμβάσεις σε καμία μεγαλούπολη του κόσμου. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι παρά το γεγονός πως είχαν βαφτεί πρόσφατα, το χρώμα είχε ήδη ξεθωριάσει σε πολλά σημεία.

Στο Σύνταγμα τοποθετούσαν τις μεγάλες στρογγυλές ζαρντινιέρες, οι οποίες έχουν ήδη γίνει αντικείμενο ανελέητης κριτικής στο Twitter και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένες από αυτές έχουν σχεδιαστεί ώστε να χρησιμοποιηθούν και σαν παγκάκια για τους ταλαιπωρημένους περιπατητές, αλλά ο σχεδιασμός τους είναι τόσο πρόχειρος, που μόνο ανάπαυση δεν πρόκειται να προσφέρουν. Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες είναι φυσικό να ανάβει με τον ήλιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να καθίσει σε αυτές, εκτός και αν είναι έμπειρος … αναστενάρης.

Ανησυχούν οι καταστηματάρχες

Την ημέρα εκείνη εργάτες περνούσαν ένα δεύτερο (ίσως τρίτο) χέρι του κόκκινου χρώματος με το οποίο έχει βαφτεί μέρος του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί μια έντονα δυσάρεστη οσμή στην περιοχή που απωθούσε τους περαστικούς. Ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και καφέ γύρω από την πλατεία και την οδό Μητροπόλεως εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν τα έργα στις επιχειρήσεις τους. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ίσως σε βάθος χρόνου η περιοχή εξελιχθεί σε πόλο έλξης για Ελληνες και τουρίστες, ενώ κάποιοι άλλοι εκφράζουν την απελπισία τους για την προοπτική τα έργα να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα, γεγονός που θα έχει τρομακτικά αρνητική επίδραση στις επιχειρήσεις τους, που το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του κορωνοϊού έχουν δει τον τζίρο τους να καταβαραθρώνεται.

Επεται η αντιδρόμηση της οδού Καραγεώργη Σερβίας

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να γίνουν νέες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, με πιο σημαντική την αντιδρόμηση της οδού Καραγεώργη Σερβίας, από το Σύνταγμα έως την οδό Βουλής, ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι της η κίνηση θα γίνεται όπως σήμερα με κατεύθυνση προς την οδό Αθηνάς. Υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη αλλαγή γίνεται ώστε τα ταξί από την άτυπη πιάτσα της οδού Φιλελλήνων να μπορούν να βγαίνουν και πάλι προς την πλατεία Συντάγματος. Το βέβαιο είναι πάντως ότι το κυκλοφοριακό κομφούζιο θα γίνει πιο έντονο στην περιοχή.

Υπερκοστολόγηση και φωτογραφικός διαγωνισμός

Πραγματοποιώντας τον περίπατο προς την Πανεπιστημίου πέφτουμε πάνω στις ζαρντινιέρες που οριοθετούν τον ποδηλατόδρομο και τον πεζόδρομο. Η πρώτη σκέψη που κάνει κανείς είναι ότι οι ζαρντινιέρες αυτές αποτελούν το πιο ενδεικτικό παράδειγμα της προχειρότητας με την οποία έχει γίνει ο σχεδιασμός του έργου. Πρόκειται στην ουσία για σιδερένια κουτιά μέσα στα οποία έχουν φυτευτεί κάτι μίζερα φυτά, πολλά από τα οποία βαίνουν ήδη προς μαρασμό. Δίπλα στις ζαρντινιέρες εξελίσσεται ένας ποδηλατόδρομος με διαλείμματα (ακόμα μια παγκόσμια πρωτοτυπία), βαμμένος με κίτρινο χρώμα που έχει ήδη ξεθωριάσει, και δίπλα σε αυτόν ένας πράσινος πεζόδρομος που είναι παράλληλος με ένα από τα μεγαλύτερα πεζοδρόμια της Αθήνας και ως εκ τούτου χωρίς λόγο ύπαρξης.

Εχουν ήδη γίνει καταγγελίες για φωτογραφικό διαγωνισμό από την Πανελλήνια Ενωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε μία ώρα περίπου από τα μεσάνυχτα της 27ης Μαΐου και το περιθώριο που δινόταν για την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών ήταν μόλις δύο εργάσιμες ημέρες, με αποτέλεσμα να πάρουν μέρος σε αυτόν μόνο ανάδοχοι που γνώριζαν από πριν και είχαν προετοιμάσει τα δικαιολογητικά και τις προσφορές, γεγονός που, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της ΠΕΕΓΕΠ, ζημίωσε ποιοτικά και οικονομικά τον Δήμο Αθηναίων. Ο Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε πρόσφατα ότι ο δήμος ξεκινάει νέα διαβούλευση και διάλογο και είναι πρόθυμος για διορθωτικές κινήσεις. Πάντως οι μέχρι σήμερα κινήσεις μόνο πρόθεση για διάλογο δεν υποδεικνύουν.