Στη δημοσιότητα βγήκε το σχέδιο με τη λίστα των χωρών για τις οποίες τα σύνορα της Ευρώπης θα είναι ανοιχτά, το οποίο διέρρευσε από διπλωματικές πηγές της ΕΕ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται χώρες υψηλού κινδύνου, όπως η Βραζιλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Κατάρ.

Οι ίδιες πηγές, επίσης, θέτουν εν αμφιβόλω, το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των συνόρων που σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο όριζε ως ημερομηνία ορόσημο την 1ης Ιουλίου.

Η λίστα με τις χώρες των οποίων οι κάτοικοι θα μπορούν να περάσουν τα σύνορα της Ευρώπης περιλαμβάνει, σύμφωνα με το προσχέδιο, συνολικά 57 χώρες μεταξύ των οποίων είναι η Τουρκία, η Σερβία, η Αλβανία, η Ουκρανία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, o Καναδάς, η Βενεζουέλα, η Κόστα Ρίκα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία.

Διπλωματικές πηγές άφησαν να εννοηθεί μιλώντας στο Euronews ότι υπάρχει διαφωνία ακόμα μεταξύ των κρατών σχετικά με τα κριτήρια που πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να λάβουν τελικές αποφάσεις.

Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα σχετικά με τα ποσοστά μόλυνσης Covid-19 δεν είναι αξιόπιστα και ζητούν από τα αρμόδια υγειονομικά θεσμικά όργανα της ΕΕ, να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Μαύρος» καπνός από τη Σύνοδο Κορυφής

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες που διήρκησε, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν. Η επόμενη Σύνοδος πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα Ιουλίου.

Οι ηγέτες της Ευρώπης εξέφρασαν μια σειρά ενστάσεων και διαφωνιών για το μέγεθος και τη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αφορά τη στήριξη των οικονομιών από την πανδημία του κοροναϊού.

Ποιους μεγάλους εταίρους αφήνει εκτός εξωτερικών συνόρων η ΕΕ

Το Politico ανέφερε σε δημοσίευμά του την Τετάρτη πως ταξιδιώτες πό τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία ενδέχεται να μην μπορούν να περάσουν τα πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν τα εξωτερικά σύνορα θα ανοίξουν ξανά, σύμφωνα με τα σχέδια τα οποία επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες.

Καθώς το μπλοκ εξετάζει την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την 1η Ιουλίου, οι διπλωμάτες της Ε.Ε. προσανατολίζονται να συμπεριλάβουν έναν μικρό μόνο αριθμό χωρών στη λίστα με εκείνες που θεωρούνται ασφαλείς για την επανεκκίνηση των πτήσεων με την Ε.Ε., γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένταση με ορισμένους από τους μεγαλύτερους εταίρους της Ε.Ε. παγκοσμίως, σχολιάζει το Politico.

Πομπέο: Συνεργαζόμαστε με την Ευρώπη

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δηλώνει πως η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με χώρες στην Ευρώπη και αλλού για το τρόπο ασφαλούς επανέναρξης των ταξιδιών μετά από την αναστολή αυτών λόγω της πανδημίας.

«Εργαζόμαστε για να βρούμε τον σωστό τρόπο να το κάνουμε αυτό, την κατάλληλη στιγμή και τις σωστές τακτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου.

«Σίγουρα δεν θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος. Είμαι πολύ σίγουρος πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα το βρούμε, όχι μόνο μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων περιοχών του κόσμου».