«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό τον δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας, σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της έχουμε απάντηση», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφορικά με τα παράνομα σχέδια της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγλέρογλου, ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα δεν τηρεί στάση απλού παρατηρητή, ενώ από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτής σχολίασε ότι ο στόχος της Τουρκίας, η οποία πέρασε σε επόμενα στάδια από αυτά της προκλητικότητας, της παραβατικότητας και των γκρίζων ζωνών, είναι η πρόκληση θερμού επεισοδίου.
Και δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τις κινήσεις του ΥΠΕΞ προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτές δεν αρκούν, καθώς χρειάζεται η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής.

Την ίδια ώρα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε με την εμπρηστική του ρητορική απέναντι στην Ελλάδα δηλώνοντας αυτή τη φορά  πως «η Αγία Σοφία κατακτήθηκε και ανήκει στην Τουρκία».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η Αγία Σοφία είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός, και πρόσθεσε: «Κατακτήθηκε».

Μάλιστα, υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν έχει λόγο να μιλάει για την Αγία Σοφία και με το τι θα κάνει η Τουρκία στην επικράτειά της.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, είπε: «Ο Χαφτάρ δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο. Ενεργούμε νόμιμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν ισχύουν όσα λέγονται πως δεν υπάρχει deal για την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα»

Αναφερθείς στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο Τσαβούσογλου την ενέταξε στο πλαίσιο προστασίας των τουρκικών συμφερόντων, όπως είπε, στην υφαλοκρηπίδα της. Στόχος της Τουρκίας είναι να συνεργαστεί με όλους, διαμήνυσε και κάλεσε την Κύπρο να πράξει το ίδιο με τους Τουρκοκύπριους.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε μάλιστα τον ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Πριν υπογράψουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη, καθορίσαμε επίσης τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας. Εδώ, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά της» δήλωσε.

«Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια» συμπλήρωσε.

Το χρονικό της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Υπενθυμίζεται ότι νέο γύρο έντασης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας προκάλεσε η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αιτήσεων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου για χορήγηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε διάβημα προς την Άγκυρα προχώρησε τη Δευτέρα η Αθήνα που επιδόθηκε στον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε κάνει λόγο για «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου και μία ακόμη ενέργεια που αποπειράται να σφετεριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την υφαλοκρηπίδα και την έρευνα στα έξι ναυτικά μίλια.