Η επιτυχία της Τζασίντα Άρντεν, πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας στο φιλόδοξο στόχο του ελέγχου και της εξάλειψης του κορωνοϊού έρχεται να προστεθεί στη λίστα μιας ευρέως διαδεδομένης τάσης: οι χώρες με επικεφαλής γυναίκες φαίνεται να τα έχουν πάει περίφημα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Η προτεραιότητα που έδωσαν οι γυναίκες ηγέτιδες στην προστασία της ανθρώπινης ζωή κι η αποφασιστικότητα που επέδειξαν, αποδείχτηκαν σωτήριες σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική συνθήκη. Ένα success story γένους θηλυκού που προσφέρει πολύτιμα μαθήματα για το πώς οι χώρες μπορεί να οδηγηθούν σε ασφαλή μονοπάτια αλλά και να αντιμετωπίσουν ανάλογες άλλες κρίσεις στο μέλλον.

Η Γερμανία υπό την ηγεσία της Άνγκελας Μέρκελ καταγράφει πολύ χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία ή την Ισπανία. Η κυβέρνηση του Βερολίνου έλαβε υπόψη μεγάλη γκάμα πηγών πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων και επιδημιολογικών μοντέλων, δεδομένα από ιατρικούς παρόχους και αποδεικτικά στοιχεία από το επιτυχημένο πρόγραμμα της Νοτίου Κορέας. Ως αποτέλεσμα, η χώρα περιόρισε δραματικά τους θανάτους σε σχέση με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Το ίδιο μονοπάτι ακολούθησε και η μόλις 34 ετών πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν (φωτό κάτω), η οποία βρίσκεται στο τιμόνι ενός συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων υπό την ηγεσία γυναικών, με ανάλογα αποτελέσματα. Παρόμοια στρατηγική ακολούθησε και η Νορβηγία όπου η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ πιστώνεται επιτυχώς τον περιορισμό του Covid-19.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Ουέν (φωτό κάτω) ηγήθηκε μιας από τις πιο καλά οργανωμένες προσπάθειες στον κόσμο για τον περιορισμό του ιού, με τη διενέργεια χιλιάδων τεστ ανίχνευσης, ιχνηλάτησης επαφών και την υιοθέτηση μέτρων περιορισμού με αποτέλεσμα, το νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων να αριθμεί μόλις 7 θανάτους.

Σύνεση, ενσυναίσθηση και εμπιστοσύνη στους ειδικούς

Οι γυναίκες σε θέσεις πολιτικής εξουσίας υιοθέτησαν αμυντική πολιτική κι αφουγκράστηκαν με μεγάλη ενσυναίσθηση τις ανησυχίες των λαών τους. Επεδίωξαν διαύλους επικοινωνίας με τους εμπειρογνώμονες, εμπιστεύτηκαν τους ειδικούς, οδηγώντας έτσι τις χώρες τους αποφασιστικά, με προσήλωση, ψυχραιμία και ηρεμία μακριά από τα θολά νερά.

Με δεδομένο ότι η συναισθηματική νοημοσύνη και η συμπόνια είναι αρετές κατά βάση γυναικείες, εύλογα κανείς οδηγείται στο συλλογισμό πως οι γυναίκες στην ηγεσία μπορεί να διαχειριστούν περισσότερες κρίσεις και δη στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής που όπως λόγου χάρη ακραία καιρικά φαινόμενα ή άλλες φυσικές καταστροφές, το οποίο ξεχάσαμε τον τελευταίο καιρό λόγω του κορωνοϊού.

Εν τέλει αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τις αντιλήψεις για το τι σημαίνει ισχυρή ηγεσία: «Αυτό που μάθαμε με τον Covid είναι ότι, στην πραγματικότητα, ένα διαφορετικό είδος ηγέτη μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμος», αναφέρει στους New York Times η Άλις Έβανς, κοινωνιολόγος στο King’s College του Λονδίνου και «ίσως οι άνθρωποι μάθουν να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν τους στοργικούς και συμπονετικούς ηγέτες που ξέρουν να αποφεύγουν τους κινδύνους».