Με το πινέλο του έχει αποτυπώσει σκηνές από τη ζωή αλλά και από τις ομορφιές της Αθωνικής Πολιτείας. Τα έργα του έχουν φτάσει να κοσμούν την Εθνική Πινακοθήκη της Κιργιζίας. Και όμως, ο ζωγράφος Χρήστος Μπαλούκος τηρεί πάντα χαμηλό προφίλ, δουλεύοντας ακούραστα στο εργαστήρι του, ακούγοντας ελληνικό ροκ, πανκ, αλλά και ψαλμούς που τον γαληνεύουν.

Πώς βιώνετε το δύσκολο αυτό διάστημα που διανύουμε;
«Με υπομονή και πίστη ότι όλα θα πάνε καλύτερα».

Πώς εξελίχθηκε η σχέση σας με τη ζωγραφική;
«Ξεκίνησε από την παιδική μου ηλικία, μιας και η μητέρα μου ήταν σχεδιάστρια. Θυμάμαι την επίμονη προσπάθειά μου να κατανοήσω την προοπτική στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Επειτα, κατά τα εφηβικά και νεανικά μου χρόνια, μέσα στο εργαστήρι του Νίκου Στέφου, όπου έκανα μαθήματα προετοιμασίας για τη Σχολή Καλών Τεχνών, αισθάνομαι ότι εδραιώθηκε αμετάκλητα η σχέση μου με τη ζωγραφική».

Στους πίνακές σας υπάρχει έντονο το θρησκευτικό στοιχείο. Πώς άρχισε η επαφή σας με το Αγιον Ορος;
«Ηταν πριν από περίπου 20 χρόνια όταν αποφάσισα να ταξιδέψω για να δω και να βιώσω από κοντά όλα εκείνα που με μεγάλο ενδιαφέρον διάβαζα για πολλά χρόνια στα βιβλία».

Ποια είναι η πιο έντονη εμπειρία που έχετε ζήσει εκεί;
«Η συνομιλία με έναν γνήσιο άνθρωπο του Θεού είναι πάντοτε η πιο σημαντική, συγκινητική και έντονη εμπειρία για εμένα».

Πώς ήταν η εμπειρία σας όταν κληθήκατε να εκπροσωπήσετε την Ελλάδα με τα εικαστικά σας έργα στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κιργιζία το καλοκαίρι του 2019;
«Η πρόταση αυτή ήρθε μέσω email. Οι κινέζοι επιμελητές της έκθεσης εντόπισαν τη δουλειά μου μέσα από το Διαδίκτυο και μου πρότειναν να συμμετέχω. Εχω πολλούς ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ιστοσελίδα μου την επισκέπτονται ετησίως χιλιάδες άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Εχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι μέσα από αυτή τη δραστηριότητα ήρθε και η παραπάνω πρόταση».

Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή που βιώσατε σε αυτό το ταξίδι;
«Η βράβευσή μου για το έργο «Μονή Ιβήρων» ανάμεσα σε δεκάδες έργα δημιουργημένα από διεθνούς φήμης καλλιτέχνες όπως ο Αζέρος Σακίτ Μαμάντοφ. Μαζί με το βραβείο, ήταν πολύ συγκινητικό για εμένα να είμαι ο μόνος Ελληνας και ένας από τους λίγους Ευρωπαίους που λάμβαναν μέρος σε μια σημαντική έκθεση σε έναν τόσο ξεχωριστό και μακρινό τόπο».

Μιλήστε μου για την τεχνική σας.
«Στα παραστατικά μου έργα δουλεύω είτε λάδι σε μουσαμά ή υδατογραφία σε χαρτί. Ολος ο χρωματικός πλούτος που δημιουργείται μέσα στα έργα μου βγαίνει μονάχα από τρία βασικά χρώματα απλωμένα πάνω σε μια μικρή παλέτα. Για τα έργα της νέας μου σειράς «Acrostic», των οποίων η εικονογραφία είναι συνήθως αφηρημένος εξπρεσιονισμός, η τεχνική είναι ακρυλικά σε μουσαμά».

Τι συμβολίζει για εσάς αυτή η νέα σειρά;

«Η λέξη Acrostic είναι το πάντρεμα των λέξεων Ακροστιχίδα και Ενστικτο. Η ακροστιχίδα για εμένα είναι ταυτόσημη με την ποίηση, την οποία αγαπώ πολύ και με συντροφεύει όταν δημιουργώ. Tο ένστικτο αποτελεί για εμένα την πιο καθαρή μορφή έκφρασης, προσπαθώ να το ακολουθώ τόσο στη ζωή όσο και στα έργα μου. Κατ’ επέκταση, αισθάνομαι ότι ο τίτλος αυτός ενσωματώνει την αλήθεια μου».

Περιγράψτε μου μια συνηθισμένη ήμερα σας.
«Μέχρι πρόσφατα ξυπνούσα νωρίς το πρωί για να ετοιμάσω τον Ανδρέα, τον 10χρονο γιο μου για το σχολείο. Από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ ασχολούμαι με τη ζωγραφική. Για να ζωγραφίσω τοπία πρέπει να τα έχω δει. Το ίδιο ισχύει και για άλλα θέματά μου, λόγου χάριν για τα αυτοκίνητα. Μέσα στην ημέρα μου, λοιπόν, υπάρχουν φορές που επισκέπτομαι και φωτογραφίζω τα θέματά μου. Για παράδειγμα, πρόσφατα ολοκλήρωσα μια παραγγελία για την οποία ζωγράφισα μια ιδιωτική συλλογή κλασικών αυτοκινήτων και για όλα τα αυτοκίνητα είχα αφιερώσει χρόνο να τα παρατηρήσω από κοντά. Σε αυτή την περίπτωση, είχα την τύχη και την τιμή να συνομιλήσω και με τον ιδιοκτήτη τους, έναν πολύ αξιόλογο άνθρωπο και συλλέκτη από τον οποίο έμαθα πολλά».

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;
«Με αυτό το κομμάτι ασχολείται κυρίως η εικαστική σύμβουλος με την οποία συνεργάζομαι, η ιστορικός τέχνης Μαρία Μιγάδη. Η Μαρία, που ζει και εργάζεται κατά βάση στο Λονδίνο, μου είχε προτείνει και είχαμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να κάνω ατομική έκθεση σε κεντρική γκαλερί της βρετανικής πρωτεύουσας. Σκοπός είναι να παρουσιάσω στο κοινό τα έργα της σειράς «Acrostic» καθώς και έργα με τοπία της Ελλάδας και της Αγγλίας σε έναν δημιουργικό διάλογο μεταξύ τους. Επίσης, έχουμε βάλει στο πρόγραμμά μου να συμμετέχω σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς, όπως η έκθεση Summer Exhibition της Royal Academy of Arts στο Λονδίνο. Παράλληλα, εστιάζουμε στην εικόνα της ιστοσελίδας μου (https://baloukos.com) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μελετούμε πιθανούς τρόπους ηλεκτρονικής παρουσίας και επικοινωνίας που εναρμονίζονται με το ύφος της δουλειάς μου».